Σταθεροποιητικές τάσεις προβλέπουν οι ΑΧΕ

Με σταθεροποιητικές τάσεις και με το βλέμμα στραμμένο στις ξένες αγορές εκτιμούν οι ΑΧΕ πως θα συνεχίσει να κινείται η αγορά. Ο όγκος των συναλλαγών προβλέπεται περιορισμένος, ενώ τράπεζες και ΔΕΗ αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών.

Σταθεροποιητικές τάσεις προβλέπουν οι ΑΧΕ
Τι εκτιμάται για τη σημερινή συνεδρίαση: Με χαμηλό όγκο συναλλαγών εκτιμά η Εθνική ΑΧΕ πως θα κινηθεί η αγορά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς όπως επισημαίνει οι επενδυτές επιθυμούν αφενός να αγοράσουν σε χαμηλά επίπεδα και αφετέρου η αγορά να σταθεροποιηθεί στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο, η Marfin Hellenic εκτιμά πως η αγορά θα συνεχίσει τις σταθεροποιητικές της τάσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ προσθέτει πως οι ξένες χρηματαγορές αναμένεται να παραμείνουν ο κύριος παράγοντας που θα επηρεάσει την τάση της εγχώριας αγοράς.

Παράλληλα και σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα του euro2day.gr αναφορικά με την επίσπευση των διαδικασιών της τρίτης μετοχοποίησης της ΔΕΗ τον Οκτώβριο, η Marfin Hellenic εκτιμά πως η μετοχή της επιχείρησης θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Νέα ισορροπία προσπαθεί να βρει η αγορά σύμφωνα με την EFG Eurobank Securities, ενώ οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής.

Επίσης, η EFG Eurobank Securities συμπληρώνει πως καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές διανύουν μια φάση σταθεροποίησης – ελαφριάς διόρθωσης, γεγονός που αναμένεται να δώσει τον τόνο της τάσης στην εγχώρια αγορά, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα ότι δεν συντρέχουν σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις.

Η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά πως με τη νευρικότητα και την επιφυλακτικότητα να παραμένουν στην αγορά, εκτιμά πως το Χ.Α. θα συνεχίσει να κινείται στα τρέχοντα επίπεδα.

Παράλληλα, η Φάσμα αναφέρει πως θετικό γεγονός για την πορεία της εγχώριας αγοράς θα αποτελέσει η εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος σε συνδυασμό με την αύξηση του όγκου των συναλλαγών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η χρηματιστηριακή συνιστά διατήρηση μέρους της ρευστότητας.

Οπως επισημαίνει η Beta Χρηματιστηριακή, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η άποψή της για την αγορά παραμένει ως έχει και συγκεκριμένα με σταθεροποίηση των τιμών στα τρέχοντα επίπεδα, χαμηλό όγκο συναλλαγών και αυξημένη μεταβλητότητα.

Εξάλλου, η Fortius ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει πως η έλλειψη νέων ικανών να τονώσουν τη ζήτηση, σε συνδυασμό με την ήπιας μορφής διόρθωση που βιώνουν τα ξένα χρηματιστήρια, συντελούν σε κίνηση του Γενικού Δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα, εν μέσω διακυμάνσεων και νευρικότητας, μιας εικόνας δηλαδή αντίστοιχης με τις τελευταίες δυο συνεδριάσεις.

Τι έγινε στη συνεδρίαση της Παρασκευής 12/9: Κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών σε Εθνική και ΟΤΕ, όπως αναφέρει η Εθνική ΑΧΕ, καθώς όπως συμπληρώνει η χρηματιστηριακή οι επενδυτές επέλεξαν να παραμείνουν στο περιθώριο.

Ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη που κατέγραφε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης την Παρασκευή όπως σημειώνει η Marfin Hellenic και έκλεισε με απώλειες 0,58%, με τις μετοχές της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Την εβδομάδα που μας πέρασε ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3%, με μειούμενο όγκο όπως αναφέρει η EFG Eurobank Securities, ενώ συμπληρώνει πως η ελληνική αγορά έχει εισέλθει σε μια φάση διόρθωσης, περιορίζοντας το εύρος της υπεραπόδοσης που έχει καταγράψει σε σχέση με τις διεθνείς.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει πως το Χ.Α. δεν κατάφερε να συνεχίσει την ανοδική διορθωτική πορεία που ξεκίνησε την Τετάρτη, με αποτέλεσμα κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας να γνωρίσει μικρές αλλά αισθητές –λόγω μειωμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος – ρευστοποιήσεις.

Ταυτόχρονα, η Κύκλος επισημαίνει πως ούτε οι ευρωπαϊκές αγορές, αλλά ούτε και τα οικονομικά νέα από τις ΗΠΑ δεν βοήθησαν.

Εξάλλου, η χρηματιστηριακή συμπληρώνει πως όπως στις περισσότερες καθοδικές συνεδριάσεις των τελευταίων εβδομάδων, η πτώση της Παρασκευής οφείλεται σε έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος, το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή και να ανατρέψει την εικόνα.

Επιχειρηματικά Νέα: Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του euro2day.gr βάσει του οποίου η κυβέρνηση θα επιταχύνει την προσφορά του τρίτου πακέτου μετοχών, το οποίο αναμένεται πλέον τον Οκτώβριο, η Marfin Hellenic σημειώνει πως οι εν λόγω εξελίξεις αναμένεται να θέσουν τη μετοχή της ΔΕΗ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για μια ακόμη φορά.

Επίσης, η χρηματιστηριακή συμπληρώνει πως η τιμή της μετοχής της επιχείρησης έχει υποχωρήσει κατά 3,4% σε 3 συνεδριάσεις από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι αυξήσεις των τιμολογίων.

* Τα reports των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v