Σύγκρουση ελεφάντων!

Το κλίμα ομοψυχίας που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των μεγάλων παικτών της αγοράς σ’ όλο το προηγούμενο διάστημα φαίνεται να έχει διαταραχθεί.Ισχυρά οικονομικά κέντρα καλοβλέπουν μία υποχώρηση του γενικού δείκτη στα επίπεδα των 1.950 μονάδων…

Σύγκρουση ελεφάντων!
Το κλίμα ομοψυχίας που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των μεγάλων παικτών της αγοράς σ’ όλο το προηγούμενο διάστημα φαίνεται να έχει διαταραχθεί.

Ανατρέπεται έτσι το επιχείρημα ότι ”όλοι θέλουν την άνοδο”. Ισχυρά οικονομικά κέντρα καλοβλέπουν μία υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα των 1.950 μονάδων...

Όταν μιλάμε για μεγάλους παίκτες μιλάμε για τράπεζες. Ουδείς άλλος διαθέτει σήμερα ανάλογη ισχύ για να αναδειχθεί σε ρυθμιστικό παράγοντα της αγοράς. Είναι κοινό μυστικό ότι στην άνοδο του Γενικού Δείκτη υπήρξε μία ομόνοια των μεγάλων παικτών, αν όχι ανοχή του ενός στις επιδιώξεις του άλλου.

Το δεδομένο αυτό φαίνεται να έχει ανατραπεί τις τελευταίες ημέρες. Δεν είναι η φημολογία που ενισχύει τις αρχικές μας υποψίες, οι οποίες δημιουργήθηκαν όταν κάποιοι ισχυροί παίκτες της αγοράς πέρασαν αυτόματα στην πλευρά των πωλητών και μάλιστα με επιθετικό τρόπο.

Το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ είναι εκείνο που αναδεικνύει μία τέτοια διάσταση.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι μάλλον απίθανο να γίνουμε μάρτυρες μιας νέας και έντονης ανοδικής κίνησης στην αγορά. Κι αυτό διότι η ομοψυχία που επέδειξαν μέχρι πρόσφατα οι ηγέτες της αγοράς ήταν ο κυματοθραύστης όλων των αντιδράσεων που προκαλούσε η έντονη άνοδος των χρηματιστηριακών δεικτών.

Δεν μπορούμε ωστόσο να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να αλλάξει εκ νέου αυτή η κατάσταση και να αποκατασταθούν και πάλι οι ισορροπίες. Βλέπετε, το οικονομικό περιβάλλον είναι ευμετάβλητο και σε άμεση συνάρτηση με την εξυπηρέτηση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων των ηγετών της αγοράς.

Οι χτεσινοί εχθροί γίνονται μέσα σε μία νύκτα και πάλι φίλοι, έτοιμοι να κατακεραυνώσουν όσους επισημάνουν τις διαφορές που χώριζαν μέχρι πρότινος τους νέους συνεταίρους...

Σε όλη αυτή την ιστορία υπάρχει όμως ένα επικίνδυνο σημείο. Μπορεί για κάποιους να είναι επιθυμητός ο στόχος των 1.950 μονάδων και για άλλους εκείνος των 2.500 μονάδων. Το θέμα είναι ότι μέσα απ’ όλες αυτές τις συγκρούσεις οι επενδυτές απομακρύνονται από την αγορά.

Γίνονται απρόθυμοι να συμμετάσχουν σ’ αυτό το... περίεργο παιγνίδι.

Ο κίνδυνος, λοιπόν, είναι να μείνουν κάποια στιγμή απόλυτα μόνοι τους οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς. Δίχως κοινό πρόθυμο να συμμετέχει στα δρώμενα.

Τότε ίσως να μην έχει νόημα αν ο γενικός δείκτης βρίσκεται στις 1.950 ή στις 1.150 μονάδες. Διότι, πολύ απλά, δεν θα ενδιαφέρει κανέναν…

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v