Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντός Οκτωβρίου το τρίτο ”πακέτο” της ΔΕΗ

Εντός του Οκτωβρίου πρόκειται να διατεθεί στους επενδυτές το τρίτο πακέτο των μετοχών της ΔΕΗ εκμυστηρεύθηκε στο euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης. Τέλη Σεπτεμβρίου οι προσφορές για ΔΕΠΑ, εντός του Οκτωβρίου η άσκηση του δικαιώματος της ΔΕΗ στη ΔΕΠΑ.

Εντός Οκτωβρίου το τρίτο ”πακέτο” της ΔΕΗ
Εντός του Οκτωβρίου προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προχωρήσει τελικώς στην διάθεση του τρίτου πακέτου μετοχών της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Ανάπτυξης - αν και το χρονοδιάγραμμα μετοχοποίησης έχει οριστεί μέχρι και το τέλος του έτους - η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ταχεία διάθεση του νέου πακέτου εντός του Οκτωβρίου, προεξοφλώντας μάλιστα και την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.

Η αισιοξοδοξία, όπως έλεγε η ίδια πηγή, προκύπτει τόσο από τη θετική πορεία των διεθνών κεφαλαιαγορών και της Σοφοκλέους, αλλά και της ”βαρύτητας” της Επιχείρησης.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό διάθεσης, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται στο 16% των υφισταμένων μετοχών, ώστε, αθροιστικά το free float να μην υπερβαίνει το 49%. Ηδη αυτή τη στιγμή, μετά από δύο μετοχοποιήσεις, είναι εισηγμένο το 33% της Επιχείρησης.

Στο ερώτημα, αν η εισαγωγή του τρίτου πακέτου επηρεαστεί αρνητικά από την χαμηλότερη και μεταχρονολογημένη αύξηση των τιμολογίων της Επιχείρησης, (ασκήθηκαν πιέσεις στη μετοχή όταν ανακοινώθηκε ότι η αύξηση είναι της τάξεως του 2,5% και ισχύει από την 1/9) το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι καθησυχαστικό.

”Καμία απολύτως επίπτωση. Οι θεσμικοί που άσκησαν πιέσεις, ήταν μόνο εγχώριοι, οι οποίοι ... πανικοβάλλονται εύκολα. Οι ξένοι θεσμικοί δεν πούλησαν. Βέβαια, ζήτησαν εξηγήσεις και τους διαβεβαιώσαμε ότι και με την αύξηση του 2,5% θα υπάρχει η ίδια απόδοση κεφαλαίων με αυτή που είχαμε υποσχεθεί για το 2003”, επισημαίνει στο euro2day.gr.

Την ίδια περίοδο αναμένεται και η άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς του 30% της ΔΕΠΑ από τη ΔΕΗ.

Το ίδιο στέλεχος του Υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρει ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν κατατεθεί οι δύο δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του 35% της ΔΕΠΑ από τους υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές, δηλαδή τη γερμανική Rurhgaz και τη ρωσική Gazprom που θα καταθέσουν από κοινού προσφορά και την ισπανική Gaz Natural, και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος και για τη ΔΕΗ.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένει να εισπράξει περί τα 300 εκ. ευρώ από την πώληση του 35% της ΔΕΠΑ σε στρατηγικό επενδυτή, ενώ το καταβληθέν τίμημα θα αποτελέσει ”μπούσουλα” για το τίμημα που θα κληθεί να καταβάλει και η ΔΕΗ.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον στρατηγικό επενδυτή θα επιδιωχθεί πριν το τέλος του έτους, ώστε το τίμημα να συμπεριληφθεί στα έσοδα του 2003, επεσήμανε στο euro2day.gr το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Σταμάτης Ζησίμου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v