Υποχώρηση με χαμηλό τζίρο

Για μία ακόμη ημέρα οι τράπεζες (-2,08%) βρίσκονται στο στόχαστρο των πωλητών με αποτέλεσμα να παρασύρεται η αγορά προς τα επίπεδα στήριξης των 2.050 μονάδων. Μοναδική εξαίρεση από τα ”βαριά χαρτιά” ο τίτλος της ΔΕΗ (16,48 ευρώ), ενώ μόνον 25 τίτλοι κινούνται με θετικό πρόσημο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Προς την περιοχή στήριξης των 2.050 μονάδων οδηγείται και πάλι η αγορά, καθώς με συναλλαγές 8 εκατ. ευρώ (11:41) υποχωρεί ο δείκτης προς τις 2.065 μονάδες.

Το εύρος της υποχώρησης (0,85%) πραγματοποιείται με πολύ χαμηλό τζίρο, λιγότερο και από αυτόν της Παρασκευής κάτι που δεν καθιστά ενδεικτική τη συμπεριφορά της αγοράς.

Στο σύνολό τους οι μετοχές κινούνται χαμηλότερα, σε μια σχέση της τάξεως του 3 προς 1, και αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι η παντελής απουσία ουσιαστικών αγοραστών.

Στη συγκεκριμένη φάση οι αγοραστές έχουν το πάνω χέρι, την πολυτέλεια του χρόνου, που σημαίνει ότι θα μπορούν να περιμένουν τους πωλητές προς ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Έχει σημειωθεί επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες πως ελλείψει ειδήσεων, η τάση της αγοράς θα παραμείνει στην καλύτερη περίπτωση σταθεροποιητική με τον δείκτη να δοκιμάζει μακροπρόθεσμες στηρίξεις.

Το αρνητικό πάντως από τη μέχρι στιγμής εικόνα της αγοράς, αφορά στη συμπεριφορά συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών, που κρατούν τον μεν τραπεζικό δείκτη προς τις 3.550 μονάδες και σε επίσης χαμηλότερα επίπεδα τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο.

Δεδομένης της εικόνας που εμφανίζουν και τα παράγωγα, θα λέγαμε ότι οι ”πωλητές” της αγοράς παραγώγων έχουν κάθε λόγο να πωλούν και μετοχές στην υποκείμενη αγορά. Διπλό το κέρδος για αυτούς σε μια δύσκολη για την αγορά στιγμή.

Η μετοχή της ΔΕΗ κυμαίνεται στα 16,5 ευρώ, της 3 Έψιλον στα 17,20, προσφέροντας ανάσες στον FTSE 20, πλην όμως οι απώλειες της Εμπορικής (1,9%) και της Εθνικής (1,4%) κρατούν χαμηλά τον εν λόγω δείκτη. Αυτό δικαιολογεί και τη συμπεριφορά των παικτών στο ΧΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v