Ο οικονομικός Τύπος της Τρίτης

Η νέα εκδοχή του εκλογικού νόμου, το ύψος του δημόσιου ελλείμματος, οι ανατιμήσεις και το ”πάγωμα” των τιμών, η ”κόντρα” μεταξύ κυβέρνησης και εκπαιδευτικών, αλλά και η νέα εξαγορά της Εθνικής στη Νέα Υόρκη, απασχολούν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Ο οικονομικός Τύπος της Τρίτης
Η νέα εκδοχή του εκλογικού νόμου, το ύψος του δημόσιου ελλείμματος, οι ανατιμήσεις και το ”πάγωμα” των τιμών, η ”κόντρα” μεταξύ κυβέρνησης και εκπαιδευτικών, αλλά και η νέα εξαγορά της Εθνικής στη Νέα Υόρκη, απασχολούν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Εκλογικός Νόμος: Στον εκλογικό νόμο, ο οποίος πριμοδοτεί τον πρώτο και τα μικρά κόμματα αναφέρονται τα Νέα. Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία η νέα εκδοχή του εκλογικού νόμου προβλέπει πλειοψηφική πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 45 έως 48 έδρες, προκειμένου να εξασφαλισθεί η αυτοδυναμία.

Σε εναλλακτικά σενάρια που ανεβάζουν την αναλογικότητα του νέου εκλογικού νόμου στο 88%, αναφέρεται η Καθημερινή, ενώ το Βήμα ”αποκρυπτογραφεί” τις προτάσεις της κυβέρνησης, παραθέτοντας τα δυο σενάρια του εκλογικού νόμου.

Η Ημερησία αναφέρει πως οι μεγάλες περιφέρειες ”σπάνε”, ενώ κάνει λόγω για ανάχωμα στο μαύρο χρήμα των εκλογών.

Χριστοδουλάκης: Χωρίς βιασύνη, αλλά και με στόχο την εξασφάλιση όσο το δυνατόν καλύτερου τιμήματος θα προχωρήσει η κυβέρνηση στα επόμενα βήματα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που αφορούν τις δύο υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες, ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης σύμφωνα με το Βήμα.

Κυβέρνηση – Εκπαιδευτικοί: Για σκληρή κόντρα μεταξύ εκπαιδευτικών και κυβέρνησης κάνουν λόγο τα Νέα, που τονίζουν πως οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στη βελτιωμένη πρόταση της κυβέρνησης για αυξήσεις έως 9%. Η Ημερησία αναφέρεται σε νέα πρόταση της κυβέρνησης την ύστατη ώρα για ”ειρήνη” στην παιδεία.

Σύμφωνα με την Καθημερινή η κυβέρνηση αποδείχτηκε αύξηση 11% στους εκπαιδευτικούς, υπό την ”απειλή” της απεργίας. Το Βήμα σημειώνει πως η κυβέρνηση προτείνει αυξήσεις έως 167 ευρώ.

Σοφοκλέους: Με σημαντική πτώση των τιμών των περισσότερων τίτλων, περαιτέρω απώλειες για το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη και μεγάλη συρρίκνωση του ημερήσιου τζίρου έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, ενώ το Κέρδος κάνει λόγο για νέες απώλειες στη Σοφοκλέους.

Η Εξπρές επισημαίνει πως η αγορά βρέθηκε σε πτωτική πορεία παρά την θετική έκθεση της UBS για τις ελληνικές τράπεζες.

Έλλειμμα: Τέσσερις μήνες πριν ολοκληρωθεί η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση ομολογεί ότι το έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο απ’ ότι προβλεπόταν, τονίζει η Καθημερινή.

Ανατιμήσεις: Τακτική ”μαστιγίου και καρότου” ακολουθεί η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για τη συγκράτηση των τιμών, σύμφωνα με τα Νέα. Η Οικονομική Ελευθεροτυπία τονίζει μεταξύ άλλων πως το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί να πλήξει την ακρίβεια και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας με νέες πρωτοβουλίες που ακροβατούν ανάμεσα στον κρατικό παρεμβατισμό και την εμπέδωση του καλώς εννοούμενου ανταγωνισμού.

Η Καθημερινή τονίζει πως κορυφώνεται η αγωνία της κυβέρνησης για τις τιμές, προκειμένου να διασφαλίσει την πτωτική πορεία του πληθωρισμού. Το Βήμα κάνει λόγο για ”καυτές” ανατιμήσεις πριν από το πάγωμα των τιμών και επισημαίνει πως έχουν καταγραφεί κρούσματα αισχροκέρδειας, ενώ γίνονται έλεγχοι από τις λαϊκές έως τα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την Εξπρές η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη λειτουργία της αγοράς παραπέμποντας επιχειρήσεις για εναρμονισμένη πρακτική αύξησης τιμών, ενώ συμπληρώνει πως υποχρεώνει άλλες στην υποβολή τιμολογίου 30 ημέρες πριν από την αύξηση και διευρύνει την κατηγορία των ειδών ελεγχόμενου κέρδους.

Τράπεζες: Στην έκθεση της UBS για τις Τράπεζες αναφέρεται η Ημερησία, η οποία χαρακτηρίζει την έκθεση ”ευνοϊκή” για τον κλάδο.

Ξενοδοχεία: Κρίσιμη συνάντηση αναμένεται να έχει σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος με τους εκπροσώπους των ξενοδόχων και των ενοικιαζόμενων δωματίων, με αντικείμενο συζήτησης το θέμα της κατάταξης των καταλυμάτων σύμφωνα με το σύστημα των αστεριών και των κλειδιών αντίστοιχα, όπως αναφέρει η ΚΑθημερινή.

Yukos Sibneft: Για αμερικανικό ενδιαφέρον για τη ρωσική Yukos Sibneft κάνει λόγο η Καθημερινή.

Εθνική: Επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ η Εθνική Τράπεζα με την εξαγορά πιστωτικού ιδρύματος στη Ν. Υόρκη όπως αναφέρει το Βήμα. Σημαντική χαρακτηρίζει το Κέρδος την εξαγορά της Εθνικής Τράπεζες στη Νέα Υόρκη.

ΟΤΕ: Νέο δάνειο ύψους έως 700 εκατ. ευρώ θα αποφασίσει σήμερα η διοίκηση του ΟΤΕ, όπως αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή δανείου που έχει συνάψει η Cosmote, ενώ το ύψος θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στην αγορά.

Μεβγάλ: Παραγωγική μονάδα τυροκομικών προϊόντων απέκτησε στη Βουλγαρία η Μεβγάλ με στόχο να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη των εξαγωγών της στις βαλκανικές χώρες, αναφέρει η Καθημερινή.

Deutsche Telekom: Το 100% της πολωνικής PTC εξαγόρασε η Deutsche Telekom, όπως αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία έγινε δεκτή η προσφορά για την εξαγορά του υπόλοιπου 51% της μεγαλύτερης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας στην κεντρική Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v