Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Σφαγή” 58 ελληνικών μετοχών στον FTSE Euromid

Στην ”αποπομπή” 58 ελληνικών τίτλων από τον δείκτη FTSE Euromid προχώρησε ο οργανισμός FTSE. Στις αλλαγές περιλαμβάνεται η συμπερίληψη της μετοχής της Alpha Bank στη ”λίστα αναμονής” για το δείκτη FTSE Eurotop 300, όπως και η αλλαγή στάθμισης για την Panafon.

”Σφαγή” 58 ελληνικών μετοχών στον FTSE Euromid
Στη διαγραφή 58 ελληνικών τίτλων από τον δείκτη FTSE Euromid προχώρησε ο οργανισμός FTSE. Στις αλλαγές περιλαμβάνεται η συμπερίληψη της μετοχής της Alpha Bank στη ”λίστα αναμονής” για το δείκτη FTSE Eurotop 300, όπως και η αλλαγή στάθμισης για την Panafon.

Ειδικότερα, στην εισαγωγή της μετοχής της Alpha Bank στη ”λίστα αναμονής” μεταξύ των μετοχών εκείνων που αν υπάρξει ”ανάγκη” θα συμμετάσχουν στον δείκτη FTSE Eurotop 300, προχώρησε η αρμόδια επιτροπή Χρηματιστηριακών Δεικτών FTSE, στο πλαίσιο της τριμηνιαίας αναδιάρθρωσης που προχωρά για βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

H συγκεκριμένη λίστα μετοχών ας σημειωθεί ότι θα χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που μια ή περισσότερες από τις μετοχές που απαρτίζουν τον εκάστοτε δείκτη, διαγραφούν κατά την διάρκεια της επόμενης τριμηνιαίας αναθεώρησης των εν λόγω δεικτών.

Στην συγκεκριμένη επίσης λίστα μειώθηκε η στάθμιση της Vodafone Panafon σε 30% από 40% προηγουμένως. Παράλληλα στο δείκτη FTSE Eurotop 300 παραμένουν οι μετοχές Εθνική, ΟΤΕ, 3E, ΔΕΗ, Cosmote, ΟΠΑΠ και Vodafone Panafon.

Ωστόσο, μεγάλη ήταν η αποχώρηση των ελληνικών μετοχών από τον δείκτη FTSE EUROMID INDEX.

Από τον συγκεκριμένο δείκτη αποχωρούν οι μετοχές της ΑΕΓΕΚ, ΑΚΤΩΡ, Alpha Invest, Altec, Αλουμίνιο της Ελλάδος, Ιατρικό Αθηνών, Επιχειρήσεις Αττικής, Μπάμπης Βωβός, Τράπεζα της Ελλάδος, Chipita International, Δέλτα Συμμετοχών (κοινό και προνόμιο), Delta Singular, ΕΤΒΑ, ΕΥΔΑΠ, Εγνατία Τράπεζα, Ελλαϊς, Ελβάλ, Εθνική Ασφαλιστική, Folli Follie, Φουρλής, ΓΕΚ, Γερμανός, Goody’s, ΧΑΛΚΟΡ, Hellas Can, ΚΑΕ, ΕΧΑΕ, ΕΒΖ, ΕΛΤΕΧ, Ηρακλής, Ηyatt, Ιασώ, Infoquest, Inform Λύκος, Intracom, Intralot, J&P Άβαξ, ΔΟΛ, Μαϊλλης, ΜΕΤΚΑ, Μηχανική (κοινό και προνόμιο), Μινωϊκές, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΓΕΝΑΚ, Κλωστήρια Ναούσης, NOTOS Com, Παπαστράτος, Πουλιάδης, Σαράντης, Βαρυτίνης, Τεχνική Ολυμπιακή, Τηλέτυπος, Unisystems, Βιοχάλκο, Αγροτική Τράπεζα.

Σταθερές παραμένουν στον δείκτη η EFG Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Εμπορική Τράπεζα και Τιτάν.

O δείκτης FTSE Euromid αποτελείται από όλες εκείνες τις μετοχές που συμμετέχουν στον δείκτη FTSE World Europe Index, και οι οποίες δεν περιλαμβάνονται όμως στον δείκτη FTSE Eurotop 300.

Οι αλλαγές ισχύουν από τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2003, ενώ, όπως επεσήμαναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, ο δείκτης FTSE Euromid δεν είναι από τους πλέον δημοφιλείς δείκτες στις τάξεις των ξένων fund managers.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v