Με κατεύθυνση προς τις 2.000 μονάδες

Όλο και χαμηλότερα οδηγείται η αγορά, καθώς η ”ανομβρία” ειδήσεων και φημών οδηγεί τον Γενικό Δείκτη προς την περιοχή των 2.000 μονάδων. Υπομονετικοί οι αγοραστές, βιαστικοί οι πωλητές με άμεσες μέχρι στιγμής παρενέργειες στη μεσαία- χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε δοκιμασία τίθενται πλέον, πέραν της ψυχολογίας, και επίπεδα μακροπρόθεσμης στήριξης στην περιοχή των 2.000 μονάδων.

Η απουσία ειδήσεων ακόμα και φημών- ικανών να λειτουργήσουν ως καταλύτες στην αγορά αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα όσων εν δυνάμει αγοραστών περιμένουν τους πωλητές σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως προαναφέρθηκε, ότι ειδήσεις που αφορούν είτε την θετική έκθεση της UBS για τις ελληνικές τράπεζες, είτε αυτή που φέρνει- έστω και δικτυακά- κοντά τις Alpha και Eurobank, περνούν απαρατήρητες από το κοινό.

Ειδικότερα, η είδηση για τη συνεργασία των Eurobank- Alpha θα είχε σαφώς διαφορετικά αποτελέσματα ένα ανακοινώνονταν ένα μήνα πριν, δίνοντας αφορμή για γενικότερα σενάρια περί στενότερης συνεργασίας, νέο κύκλο συγχωνεύσεων και... άλλα ευχάριστα.

Είναι επίσης προφανές, όπως επισημαίνεται τελευταία και από το euro2day.gr, πως η πιθανολογούμενη μετάθεση του χρόνου των εκλογών δημιουργεί ”κενό χρόνου” που επηρεάζει άμεσα τις όποιες επιχειρηματικές συμφωνίες και βεβαίως και την αγορά μας.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως πέραν της υψηλής κεφαλαιοποίησης, και σε μετοχές εταιριών της μεσαίας – χαμηλής, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές τοποθετούν όλο και χαμηλότερα τον πήχη. Από την άλλη πλευρά οι ενδιαφερόμενοι να ρευστοποιήσουν, είτε δεν βρίσκουν αγοραστές στα επίπεδα που επιθυμούν, είτε δεν βρίσκουν καν ζήτηση μέχρι και 6- 8% χαμηλότερα από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή .

Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις μετοχών, που με πολύ μικρή όμως εμπορευσιμότητα, κινούνται ανοδικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v