ΔΕΛΠΑ: Εκτιμήσεις για αύξηση μεγεθών το 2003

Κατά 28% εκτιμά η διοίκηση ότι θα αυξηθούν τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου Δέλτα Παγωτού για το σύνολο του 2003, ενώ για την επόμενη τριετία, ο στόχος είναι βελτίωση των οικονομικών δεικτών κατά 10% σε ετήσια βάση.

ΔΕΛΠΑ: Εκτιμήσεις για αύξηση μεγεθών το 2003
Αύξηση των οικονομικών δεικτών τόσο στο σύνολο του έτους όσο και την ερχόμενη τριετία αναμένεται να παρουσιάσει η Δέλτα Παγωτού, η οποία εκτός της Ν.Α. Ευρώπης έχει αρχίσει να επεκτείνει την παρουσία της και σε περιοχές της Δυτικής Ευρώπης.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις του ομίλου στο σύνολο της τρέχουσας χρονιάς εκτιμάται πως θα ενισχυθούν κατά 10%, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Διονύσης Νικολάου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το ίδιο διάστημα τα ΕBITDA του ομίλου αναμένεται να αυξηθούν κατά 14%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη εκτιμάται ότι θα βελτιωθούν κατά 28%.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τα συνολικά μεγέθη στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα με τα περυσινά, στα οποία συμπεριλαμβανόταν έκτακτο χρηματοοικονομικό έσοδο από την πώληση του κλάδου των αλεύρων της Κυλινδρόμυλοι Παπαφίλη.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε απόλυτα συγκρίσιμα μεγέθη σημειώθηκε πως τα κέρδη του ομίλου για το 2003 θα είναι ουσιαστικά διπλάσια σε σχέση με τα περυσινά.

Αναφορικά με το τριετές πρόγραμμα της Δέλτα Παγωτού, ο κ. Νικολάου τόνισε ότι κύριος στόχος είναι η βελτίωση των οικονομικών δεικτών του ομίλου κατά 10% σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, το τριετές πλάνο της εταιρίας αφορά στη διεύρυνση της παρουσίας της, κυρίως σε χώρες της Δ. Ευρώπης, ενώ σημειώνεται πως ήδη έχει ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα στις αγορές του Βελγίου και της Μ. Βρετανίας.

Εξάλλου και αναφορικά με τη μέχρι στιγμής διεθνή παρουσία της εταιρίας ο διευθύνων σύμβουλος ανέφερε πως ο σχεδιασμός που έχει αναπτύξει η Δέλτα Παγωτού καταδεικνύει ότι ο όμιλος κατέχει εδραιωμένη θέση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Σημειώνεται πως η εταιρία κατέχει ηγετική θέση στις χώρες όπου δραστηριοποιείται καθώς ελέγχει μερίδια αγοράς που ξεπερνούν το 50%.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το εξωτερικό και δη τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου ήδη δραστηριοποιείται η Δέλτα Παγωτού, ο κ. Νικολάου ανέφερε πως υπάρχουν ιδιαίτερα θετικές προοπτικές, καθώς τόσο ο πόλεμος στη Σερβία έχει πλέον λήξει, ενώ και το μακροοικονομικό περιβάλλον παρουσιάζει ενδείξεις συνεχούς βελτίωσης.

Σχετικά με τις νέες αγορές της Δυτικής Ευρώπης και συγκεκριμένα όσον αφορά στο Βέλγιο και τη Μεγ. Βρετανία σημειώνεται πως θα κατευθυνθούν τα ”εξειδικευμένα προϊόντα” της εταιρίας, ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Δέλτα Παγωτού τα οφέλη που θα προκύψουν για την ελληνική εταιρία είναι μεγάλα.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε το παγωτό Nirvana το οποίο φαίνεται πως αποτελεί το ”ατού” της εταιρίας καθώς φέρει πλέον ευρωπαϊκή αναφορά.

Η μόνη δυσκολία πάντως στην παρούσα φάση όσον αφορά στις νέες αγορές φέρεται να είναι το δίκτυο διανομής. Σημειώνεται η εξάπλωση της Δέλτα Παγωτού στην αγορά του Βελγίου πραγματοποιείται μέσω της γνωστής αλυσίδας Leonida’s, ενώ στην αγορά της Μεγ. Βρετανίας η διεύρυνση πραγματοποιείται μέσω αντιπροσώπου.

Η διοίκηση ωστόσο δηλώνει πολύ προσεκτική στα βήματά της όσον αφορά στη Δυτική Ευρώπη, η οποία κυριαρχείται από τις μεγάλες πολυεθνικές, ενώ τονίζει πως έχουν επιλεγεί προϊόντα τα οποία έχουν στρατηγικό πλεονέκτημα, ενώ σημειώνει πως εξετάζει και περαιτέρω διεύρυνση της παρουσίας της (προχωρώντας και σε ορθολογικοποίηση της παραγωγής) χρησιμοποιώντας το ίδιο μοντέλο.

Πάντως και με την πάροδο της ερχόμενης τριετίας ο κ. Νικολάου δεν απέκλεισε το γεγονός να προχωρήσει στη δημιουργία και πέμπτης παραγωγικής μονάδας, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Στην παρούσα φάση η Δέλτα Παγωτού κατέχει 4 παραγωγικές μονάδες σε διαφορετικές χώρες και ελέγχει περί τα 50.000 σημεία πώλησης.

Τέλος, και όσον αφορά στην ελεύθερη διασπορά της μετοχής ο κ. Νικολάου ανέφερε πως υπάρχουν σχέδια για τη βελτίωση της, προς θεσμικούς ή και προς στρατηγικούς επενδυτές.

Σημειώνεται πως η Δέλτα Συμμετοχών κατέχει ποσοστό 90,030% του μετοχικού κεφαλαίου της Δέλτα Παγωτού.

Μαρίση Μπαλιούση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v