Σε πτωτικό μοτίβο η αγορά

Σε εύρος διακύμανσης 20 περίπου μονάδων η Σοφοκλέους συνεχίζει για μία ακόμη ημέρα να κινείται πτωτικά προς τις 2000 μονάδες. Περισσότερο ενισχυμένος σε σχέση με χθες ο τζίρος, ενώ η αναλογία ανοδικών προς πτωτικές διαμορφώνεται στο 1/7. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι αλλαγές στον FTSE Euromid.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε εύρος διακύμανσης 20 περίπου μονάδων η Σοφοκλέους συνεχίζει για μία ακόμη ημέρα να κινείται πτωτικά προς τις 2000 μονάδες.

Περισσότερο ενισχυμένος σε σχέση με χθες ο τζίρος, ενώ η αναλογία ανοδικών προς πτωτικές διαμορφώνεται στο 1/7.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήλθαν οι αλλαγές στο δείκτη FTSE Euromid, ενώ εκτιμάται ότι στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις περίπου 80 εκατ. ευρώ αφορούν στις πωλήσεις ξένων.

Καταρχάς ουδεμία μεταβολή- αλλαγή πραγματοποιείται στον δείκτη FTSE EuroTop 300, που αφορά στην υψηλή κεφαλαιοποίηση μετοχών ευρωπαϊκών εταιριών. Έτσι, παραμένουν στον δείκτη οι μετοχές των Εθνική, ΟΤΕ, 3E, ΔΕΗ, Cosmote, ΟΠΑΠ και Vodafone Panafon.

Συντριπτική όμως είναι η αναδιάρθρωση που επέρχεται στον Euromid (εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης), όπου από 64 ελληνικές μετοχές παραμένουν πλέον μόλις 6. Συγκεκριμένα, από 22/09, στον εν λόγω δείκτη θα παραμείνουν οι Eurobank, Alpha, Εμπορική, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν και Πειραιώς.

Οι αυξημένες πωλήσεις των τελευταίων ημερών δικαιολογούνται σε κάποιο βαθμό εάν υπολογίσουμε πως εκτός δείκτη τίθενται μετοχές εταιριών του μεγέθους ενός Γερμανού, μιας Folli Follie, ενός Μαΐλλη, αλλά και άλλες όπως ΚΑΕ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Αλουμίνιο της Ελλάδος και λοιπών σημαντικών επιλογών ξένων και εγχώριων θεσμικών.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες, αργά το μεσημέρι, σημείωναν ότι μέχρι και το αργότερο την Παρασκευή περιμένουν ουσιαστική εκτόνωση των πιέσεων σε δεικτοβαρείς μετοχές, αλλά και σε τίτλους εταιριών της υγιούς μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Επισημαίνουν παράλληλα, ότι ο δείκτης FTSE Euromid δεν είναι από τους πλέον δημοφιλείς δείκτες στις τάξεις των ξένων fund managers.

Θα ήταν ευχής έργον η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας να επιτευχθεί χωρίς τη διάσπασης της ψυχολογικής σημασίας επίπεδου ”στήριξης” των 2000 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v