Σταθεροποιητικές διαθέσεις

Πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση η σημερινή για τη Σοφοκλέους, που διακρίθηκε για τις συχνές εναλλαγές προσήμου, αλλά και τον περιορισμό των πιέσεων σε δεικτοβαρείς μετοχές. Αντίδραση για την Εθνική όταν υποχώρησε στα 18 ευρώ, κινητικότητα (και πάλι) στην περιφέρεια.

Η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να μη συγκινεί ως προς το τελικό αποτέλεσμα σε επίπεδο γενικού δείκτη, καθώς αισίως συμπληρώθηκαν 5 σερί πτωτικές συνεδριάσεις, αλλά εάν κοιτάξει κανείς με προσοχή στα ενδότερα θα παρατηρήσει πως η αγορά υπο την ευρύτερη έννοιά της όχι μόνο ξύνει τον πάτο, αλλά ενδεχομένως να έχει ολοκληρώσει και την διορθωτική της κίνηση.

Σε επίπεδο γενικού δείκτη και FT-20, η άποψη αυτή τεκμηριώνεται από την αντίδραση συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών, όπως της Εθνικής στην περιοχή των 18 ευρώ.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι η προσέγγιση του συγκεκριμένου επιπέδου στην μετοχή της Εθνικής οδήγησε στην ενεργοποίηση προγραμματισμένων εντολών αγοράς (programme trades) που οδήγησαν τη συγκεκριμένη μετοχή μέχρι και τα 18,6 ευρώ, ενώ παράλληλη αντανακλαστική αντίδραση παρατηρήθηκε σε Alpha, Πειραιώς και Εμπορική.

Αν δε είχε συνδράμει και ο ΟΤΕ με μια ικανοποιητική απομάκρυνση από την περιοχή των 10 ευρώ (στην οποία παραμένει καθηλωμένος), ο γενικός δείκτης θα μπορούσε να περάσει και να σταθεροποιηθεί σε θετικό έδαφος και το τελικό αποτέλεσμα, ήτοι τις απώλειες 0,18% (2138.91 μονάδες), σίγουρα να μην είναι απογοητευτικό.

Πολύ πιο σημαντικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι σε επίπεδο ευρύτερης αγοράς το πέρασμα των ανοδικών μετοχών στην πλειοψηφία ένα λεπτό πριν λήξει η συνεδρίαση με δειλή επανεμφάνιση περιφερειακών επενδυτικών σχημάτων καταδεικνύει την πεποίθηση πως ίσως έχει έρθει η ώρα για μια αντανακλαστική αντίδραση που θα είναι εντονότερη σε μετοχές οι αποτιμήσεις των οποίων ενδεχομένως επιδέχονται περαιτέρω τιμολόγησης θετικών προσδοκιών ως απόρροια της πρόσφατης ανακοίνωσης αποτελεσμάτων.

Φυσικά δεν περνά απαρατήρητη η εμφανής προσπάθεια διαμόρφωσης συγκεκριμένων ”συνθηκών και αποτιμήσεων” στις μετοχές συμφερόντων του ομίλου Λαναρά με Λαντέκ και Γιαννούση να συνεχίζουν την αντίρροπη κίνηση με ζητούμενο την υπό διαμόρφωση σχέση ανταλλαγής, ενώ Interfish και Hitech έδωσαν ένα πρώτο στίγμα της επανεμφάνισης λόμπυ.

Μια προσεκτική ματιά στην αγορά παραγώγων καταδεικνύει την σταδιακή τιμολόγηση ουδέτερης θέσης όσον αφορά την βραχυχρόνια τάση, αφού αφενός δεν οξύνονται οι υποτιμήσεις στον ίδιο βαθμό όμως τόσο στα δικαιώματα προαίρεσης όσο και στα ΣΜΕ επί του FT-20 δεν φαίνεται να υπάρχει προδιάθεση τιμολόγησης έντονης ανόδου.

Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί επίσης στο σημαντικό open interest στα δικαιώματα προαίρεσης επί της μετοχής του ΟΤΕ και δη στα calls με τιμή εξάσκησης τα 12 ευρώ, αφού υπάρχουν πάρα πολλοί πωλητές σε αυτά τα επίπεδα και οι οποίοι -είναι πασιφανές - ότι και μακροχρονίως δεν προβλέπουν όχι μόνο να ξεπεράσει τη συγκεκριμένη περιοχή η μετοχή, αλλά ούτε καν να την πλησιάσει.

Ερώτηση κρίσεως συνεπώς το κατά πόσον η αγορά θα μπορέσει να δοκιμάσει ”απόντως” του ΟΤΕ τη βραχυχρόνια αντίσταση στις 2.180 μονάδες και δη εάν οι τράπεζες μπορούν να συντηρήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον ακόμη και σε επίπεδα που αποκλίνουν των επιπέδων στήριξης.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 153 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 17,3% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 17,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 109.937 μετοχών της εταιρίας Τηλέτυπος στα 5,68 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 μετοχών του ΟΠΑΠ στα 10,86 ευρώ και ένα πακέτο 245.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 3,3 ευρώ.

Στη μετοχή της Alpha Bank πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα 100.000 μετοχών το καθένα στα 18,38 και 18,44 ευρώ αντίστοιχα, ένα πακέτο 100.000 μετοχών στα 18,36 ευρώ και ένα πακέτο 200.000 μετοχών στα 18,44 ευρώ.

Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 209.847 μετοχών της Vodafone-Panafon στα 6,18 ευρώ και ένα πακέτο 213.300 μετοχών της Cosmote στα 10,34 ευρώ και ένα πακέτο 200.000 μετοχών του ΟΠΑΠ στα 10,85 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v