Στροφή και πάλι προς τις μετοχές

Μετακύλιση θέσεων από την αγορά Παραγώγων προς την αγορά Μετοχών, παρατηρείται από το μεσημέρι, καθώς εμφανίζονται αγοραστές σε blue chips. Εάν ο FΤ-20 σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 1.095 μονάδων δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ενεργότερη συμμετοχή ισχυρών παικτών προς το κλείσιμο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επιχειρείται να αλλάξει το κλίμα στην αγορά, όπως φανερώνουν οι κινήσεις του τελευταίου ημίωρου στην αγορά παραγώγων.

Στελέχη των τριών μεγαλύτερων χρηματιστηριακών εταιριών σημείωναν ότι παρατηρείται μια σημαντική μετακύλιση ρευστότητας από τα συμβόλαια προς την αγορά μετοχών.

Περιορίζονται δηλαδή οι πωλήσεις σε ΣΜΕ κυρίως του FT-20 με προφανή επιδίωξη να ισορροπήσει ο συγκεκριμένος δείκτης στα επίπεδα των 1.095 μονάδων, όπως σημείωναν στελέχη της Εθνικής ΑΧΕ.

Παρατηρείται όμως πως και αυτή τη φορά ισχυροί παίκτες επικεντρώνονται προς μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης και περισσότερο προς τις τράπεζες.

Στα 19,38 ευρώ η μετοχή της Εθνικής προς τα 14,7 ευρώ η μετοχή της Eurobank (με κέρδη της τάξης του 2,1%) με θετικό πρόσημο όμως και οι Alpha, Εμπορική, Πειραιώς.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FT-20 κερδίζουν έδαφος οι Βιοχάλκο, Ιντρακόμ, Cosmote, Πάναφον και βεβαίως ο ΟΤΕ.

Η διστακτικότητα και επιφυλακτικότητα των ενεργών παικτών είναι εμφανής και απόλυτα δικαιολογημένη. Εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τα πενιχρά ποσοστά αντίδρασης μετοχών σηματωρών που το προηγούμενο δεκαήμερο είχαν σημειώσει απώλειες 20-25%.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Μινωϊκών Γραμμών, Χατζηιωάννου, Φουρλή, Μυτιληναίου και αρκετών ακόμη τίτλων όπου το ποσοστό μεταβολής παραμένει ισχνό σε σχέση με την προηγηθείσα διόρθωση.

Πάντως οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως εάν στη συνέχεια εδραιωθεί η τάση και ισορροπήσει στα επίπεδα των 1.095 μονάδων ο FT-20 μπορεί να ενεργοποιηθούν περαιτέρω οι αγοραστές στην αγορά μετοχών.

Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο προσέγγισης των 2.182 μονάδων προς το κλείσιμο εάν φανεί ότι πράγματι υπάρχει ουσιαστικό αγοραστικό ενδιαφέρον σε μετοχές κυρίως του FT-20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v