Ανασύνταξη δυνάμεων!

Εκατοντάδες διαχειριστές ήταν χτες κρεμασμένοι στις οθόνες τους και με αγωνία παρακολουθούσαν την πορεία της μετοχής του ΟΤΕ. Το κρίσιμο ερώτημα ήταν αν η μετοχή θα διασπούσε καθοδικά και με όγκο το επίπεδο των 9,80 - 9,70 ευρώ.Πολύ δύσκολα θα συνεχιστεί η κατρακύλα της αγοράς με αυτούς τους ρυθμούς, δίχως την ”βοήθεια” του ΟTE...

Ανασύνταξη δυνάμεων!
Εκατοντάδες διαχειριστές ήταν χτες κρεμασμένοι στις οθόνες τους και με αγωνία παρακολουθούσαν την πορεία της μετοχής του ΟΤΕ. Το κρίσιμο ερώτημα ήταν αν η μετοχή θα διασπούσε καθοδικά και με όγκο το επίπεδο των 9,80 - 9,70 ευρώ.

Με την λήξη της συνεδρίαση ήταν φανερό ότι χτες ο ΟΤΕ άντεξε. Πολύ δύσκολα θα συνεχιστεί η κατρακύλα με αυτούς τους ρυθμούς δίχως την ”βοήθεια” του Οργανισμού...

Δεν πάει ο Γενικός Δείκτης έτσι εύκολα στις 1.800 μονάδες. Δίχως να χάσουν ένα 15% μετοχές σαν τον ΟΤΕ, την Εθνική, την Alpha Bank. Όχι ότι δεν μπορεί να συμβεί, αλλά η πτώση που σημειώνουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες τις τελευταίες δέκα ημέρες είναι ήδη μεγάλη.

Το σύστημα έχει εξαερωθεί. Οι αεριτζήδες σφαγιάστηκαν. Οι ”παικταράδες” έχασαν την μπάλα και οι πωλητές των 2.300 μονάδων έχουν πλέον τον πρώτο λόγο και την ρευστότητα για να πουν και την τελευταία λέξη.

Το σοκ των τελευταίων ημερών ήταν πάντως ισχυρό. Κι έτσι δικαιολογείται ο χτεσινός πανικός. Η κατάσταση αυτή αλλάζει εκ των πραγμάτων τα δεδομένα.

Είναι πολύ πιθανό οι μεγαλοεπενδυτές να επικεντρώσουν πλέον την προσοχή τους στις μετοχές που ξέρουν καλά και στις οποίες έχουν ήδη θέση. Ας μην παραξενευτούμε στην περίπτωση εκείνη που δούμε το ενδιαφέρον να μετατοπίζεται σε μετοχές ισχυρών εταιρειών (ανεξάρτητα από το αν αυτές ανήκουν στην μικρή ή στην μεσαία κεφαλαιοποίηση) που έχουν λογικές αποτιμήσεις και μεγάλο βαθμό συγκέντρωσης.

Οι κρατικές εταιρίες και οι τράπεζες έχουν κρατήσει τα σκήπτρα της αγοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα και φυσικό ήταν κάποια στιγμή να κουραστούν.

Καιρός, λοιπόν, για ξεκούραση και διοχέτευση της ”δυναμικής” σε άλλους μετοχικούς τίτλους, οι οποίοι δεν μπορούν ασφαλώς να στηρίξουν την άνοδο του Γενικού Δείκτη προς τις 2.500 μονάδες, μπορούν όμως, να συντηρήσουν την ελπίδα του κόσμου για υπεραξίες. Να διατηρήσουν το όνειρο των υπεραξιών ζωντανό.

Από την στιγμή που ο ΟΤΕ αντέξει και ο Γενικός Δείκτης δεν παρασυρθεί και διασυρθεί, η ανασύνταξη των δυνάμεων είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί για την αγορά. Χτες ο ΟΤΕ τα κατάφερε. Το έκανε το καθήκον του...

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v