Πεδίο αντιπαράθεσης η Σοφοκλέους;

Σε σημείο - καμπή βρίσκεται η αγορά, καθώς η αναβλητικότητα που κυριαρχεί στον τραπεζικό κλάδο, η απουσία ουσιαστικών ειδήσεων και η επιδίωξη ισχυρών παικτών να αναδιανείμουν τις θέσεις τους σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, φέρνουν τον Γ.Δ. προς την στήριξη των 2.110 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αντικρουόμενα συμφέροντα φαίνεται να επηρεάζουν τις τελευταίες δέκα ημέρες τη χρηματιστηριακή μας αγορά. Φήμες κάνουν λόγο για αντικρουόμενες εκτιμήσεις όσον αφορά στην τελική τιμή διάθεσης και λιγότερο στον χρόνο διάθεσης του πακέτου της Εθνικής.

Άλλες πάλι, φήμες κάνουν λόγο για δραστηριοποίηση ισχυρών χρηματιστηριακών, που τελευταία ”πωλούν ανοικτά” στην αγορά παραγώγων.

Το γεγονός ότι στις συνεδριάσεις των 27 και 28 Αυγούστου ”πουλήθηκαν” περισσότερες μετοχές από όσες μπορούσε να δανείσει η ΕΤΕΣΕΠ αποτελεί μία πιθανή ένδειξη.

Η ουσία όμως είναι πως η αγορά μας χάνει την ανοδική τάση των ξένων χρηματιστηρίων, ειδικότερα της Νέας Υόρκης.



Είναι σαφές ότι αρκετοί ”ισχυροί παίκτες” επιδιώκουν την αναδιανομή της τράπουλας σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Στην περιοχή των 2.110 μονάδων τοποθετείται από ορισμένους μια κοινής αποδοχής ”στήριξη”- σημείο αναφοράς.

Ο τραπεζικός κλάδος φαίνεται, με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από την Εθνική να πέρνα στο... περιθώριο, καθώς η τιμή της μετοχής επιδιώκεται να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Θα μπορούσε ο FT20 να κρατηθεί μέσω του ΟΤΕ; Μέσω της αναμενόμενης δημόσιας προσφοράς στη Vodafone ή την αναβάθμισης της ΔΕΗ από τη Eurobank Securities; Κάτι τέτοιο θα ήταν ευχής έργον- πλην όμως δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς τη συνδρομή μίας τουλάχιστον ισχυρής τραπεζικής μετοχής, της Eurobank ή της Alpha.

Μετοχής- σηματωροί για σήμερα πέραν των Εθνική Eurobank και ΟΤΕ, η Vodafone, ο ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, αλλά και οι Ρόκας, ΕΛΜΕΚ, Notos, το δίδυμο Γερμανός- Follie, KAE, ΕΛΔΕ και Newsphone.

Σημείωση: To ενθαρρυντικό για σήμερα είναι πως ο Γ.Δ. δεν έχει κλείσει χθες στα χαμηλά της ημέρας, αρκετές δε μετοχές εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης δείχνουν να εξισορροπούν κοντά σε μεσοπρόθεσμες στηρίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v