Νέα σημεία ισορροπίας αναζητεί η αγορά

Εντονες διακυμάνσεις καταγράφηκαν και σήμερα στη Σοφοκλέους, ως απόρροια (ήπιων) επενδυτικών επιλογών στο ΧΠΑ, αλλά και αναζήτησης ορθολογικότερων αποτιμήσεων που επιβάλουν τόσο η πρόσφατη κούρσα, αλλά και η προσεκτικότερη ανάγνωση των εξαμήνων. Επανάληψη πιέσεων σε Εθνική - ΟΤΕ.

Δεν αλλάζει κάτι. Η σημερινή συνεδρίαση απλά απέδειξε με τον πλέον καταφατικό τρόπο πως η αγορά επί του πρακτέου επιχειρεί να βρει ένα νέο σημείο εξισορρόπησης, το οποίο εμφανώς δεν έχει βρει ακόμα.

Η αναζήτηση αυτή, εξ ορισμού οδηγεί σε έντονες διακυμάνσεις, παρά ταύτα οφείλουμε να επισημάνουμε πως το κλείσιμο της αγοράς σε αρνητικό έδαφος, κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό της ημέρας, και η έλλειψη ζήτησης σε τίτλους-σηματωρούς, με επίκεντρο την Εθνική (-3,2%) δημιουργούν την εντύπωση πως η νέα περιοχή συσσώρευσης τείνει προς το 2.100, παρά προς το 2.180, επίπεδο που είχαμε επισημάνει χθες ότι παρέχει πλέον ”ταβάνι” στην ανοδική κίνηση, αφού ο πήχης διαρκώς κατεβαίνει.

Επιπροσθέτως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως η αγορά έχει κλείσει ουσιαστικά στο χαμηλό ημέρας, αφού 50 δευτερόλεπτα πριν το κλείσιμο έγραψε την κατώτατη τιμή, στις 2.135,64 μονάδες.

Το ότι μεσοσταθμικά περιόρισε τις απώλειες του ο Γ.Δ. στο 0,35% (2.142,67 μονάδες), οφείλεται αποκλειστικά στο μεσοσταθμικό προσδιορισμό της τιμής καθώς και σε τρεις market εντολές αγοράς σε ΟΤΕ, EFG Eurobank-Ergasias και Alpha Bank, που ως αποκλειστικό σκοπό είχαν τον μερικό καλλωπισμό. Εξέλιξη που σίγουρα δεν πείθει, από τη στιγμή μάλιστα που οι πτωτικές μετοχές υπερκέρασαν τις ανοδικές κατά 28, με 30 μετοχές να υποχωρούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 3%.

Εν τούτοις, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως ίσως η αγορά να ”ξύνει” τον πάτο όσον αφορά την διορθωτική της κίνηση. Κλειδί στο να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή θα είναι η αυριανή συμπεριφορά των ΟΤΕ και Εθνική, αφού και στις δύο μετοχές η αντίδραση ήταν αναιμική το πρωί – απόρροια του τραβήγματος των πωλητών – ενώ όταν αυτοί επανήλθαν, έδωσαν το στίγμα του ότι έχουν θέσει τον πήχη στα 10 και τα 19 ευρώ αντίστοιχα, επίπεδα που προφανώς θεωρούν ότι αντιπροσωπεύουν πιο πιστά την ορθολογική αποτίμηση.

Το εν γένει πρόβλημα είναι άλλο: Οι διεθνείς αγορές, κάποια στιγμή, θα επιδοθούν σε μια φυσιολογική για τα δεδομένα της ανοδικής κίνησης της εβδομάδας, διόρθωση.

Η Σοφοκλέους τι θα κάνει; Θα αυτονομηθεί, έχοντας προδιαγράψει το δικό της κύκλο διόρθωσης; Ή θα ακολουθήσει κι αυτή κατά πόδας; Αν κρίνουμε από την συμπεριφορά των αλλοδαπών θεσμικών, αλλά και κατ΄ ιδίαν επαφές μαζί τους, είναι προφανές πως δεν έχουν καμία διάθεση να δουν την Σοφοκλέους να διαπραγματεύεται με συγκριτικό premium έναντι των Ευρωαγορών, όπως συνέβαινε μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Αντικειμενικά, θεωρούν πως τα θεμελιώδη της Σοφοκλέους δεν το αιτιολογούν. Όταν η μέση αύξηση της κερδοφορίας προ φόρων των εισηγμένων στο Χ.Α. ήταν 12-13% στο εξάμηνο, και στην Ευρώπη 20,3%, ποιος ο λόγος να ηγείται η Σοφοκλέους.

Κι επειδή δεν ζούμε σε εποχή μερισματικής απόδοσης πια, αλλά growth story, οι εισηγμένες στο Χ.Α. είναι απόλυτα βέβαιο ότι δεν εμφανίζουν την προοπτική των αμερικανικών εταιριών, ενώ η Ολυμπιάδα έχει υπερτιμολογηθεί.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι απόλυτα λογικό να τραβάνε κεφάλαια και να τα τοποθετούν σε άλλες εταιρίες, σε αγορές της Ευρωζώνης ή των ΗΠΑ.

Υπάρχει και μια δεύτερη πτυχή που μας επισημαίνουν και που αφορούν τις εκλογές. Για εμάς, τους ημεδαπούς, οι εκλογές έχουν ”νόημα” - χρηματιστηριακά – υπό το πρίσμα της ενδεχόμενης προσπάθειας κυβερνητικών παραγόντων και... φίλιων προς αυτών δυνάμεων να ”καλλωπίσουν” την αγορά.

Για τους ξένους, όμως, όπως οι ίδιοι εκμηστυρεύονται, οι εκλογές ισούνται με αστάθεια, αβεβαιότητα και ρίσκο. Πόσο μάλλον όταν εμπράκτως εγκαταλείπεται η πολιτική της δημοσιονομικής σταθερότητας, και γνωρίζουν εκ των προτέρων πως το Δημόσιο, όπως αυτό εκφράζεται από το ΥΠΟΙΚ, περιμένει στη... γωνία να τους ”φορτώσει” χαρτιά σε ΔΕΗ, ΕΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο(;) και ποιος ξέρει τι άλλο.

Φροντίζοντας την τελευταία διετία, με εξαίρεση ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, να τους τροφοδοτήσει με ΟΤΕ (στα 16,5 ευρώ, χωρίς να γράψουν ούτε μία μέρα συν στο χαρτοφυλάκιο), ΕΥΔΑΠ (μια από τα ίδια), ΑΤΕ (ούτε μία μέρα σύν) κ.ο.κ.

Όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία και απόψεις καθιστούν αδύνατο τον προσδιορισμό του... πάτου της διόρθωσης. Βλέπουμε και κρίνουμε σε ημερήσια βάση. Πιστεύουμε ότι πλησιάζουμε. Αυτό φαίνεται να πιστεύουν και οι εμπλεκόμενοι στο ΧΠΑ, που δεν πουλούσαν σήμερα επιθετικά το discount. Αντιθέτως, υπήρξε short covering προς το κλείσιμο. Ίδωμεν...

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 185 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 11,48% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 16,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα των 250.000 τεμαχίων της Ηλεκτρονικής Αθηνών στα 5,38 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 τεμάχια της Panafon στα 6,10 ευρώ και ένα πακέτο 80 τεμάχια της ΟΠΑΠ στα 11 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 50.000 τεμάχια της ΔΕΗ στα 17,38 ευρώ, ένα πακέτο της Τράπεζας Κύπρου στα 2,47 ευρώ, ένα πακέτο 1.480.000 τεμάχια της ΑΛΚΟ στα 1,75 ευρώ και ένα πακέτο 417.200 τεμάχια της Πρόοδος στα 2,73 ευρώ.

Ακόμα, ένα πακέτο 270.000 τεμάχια της Alpha Bank στα 18,30 ευρώ και ένα πακέτο 100.000 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 10,86 ευρώ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 150.000 τεμάχια του ΟΤΕ στα 10,08 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v