Σε ρόλο... Αη Βασίλη ο Κ. Σημίτης! (update)

Στο 1,7 δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος του ”κοινωνικού πακέτου” που ανακοίνωσε ο Κ. Σημίτης. Οι παροχές, που αφορούν ευρεία γκάμα του πληθυσμού, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: επιδόματα σε αγρότες - φοιτητές - ανέργους- μητέρες, φοροαπαλλαγές σε καφενεία, μείωση 20% στη φορολογία νέων Ι.Χ. - κατάργηση τεκμηρίων έως 50.000 ευρώ και μείωση τιμών πετρελαίου παραγωγής. ”Σκληρή γλώσσα” από Καραμανλή.

Σε ρόλο... Αη Βασίλη ο Κ. Σημίτης! (update)
Στο 1,7 δισ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό του πακέτου παροχών που ανακοίνωσε, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σημίτης προανήγγειλε οικονομικές ενισχύσεις και διευκολύνσεις για αγρότες, μητέρες και ανέργους, ενώ ανακοίνωσε τη μείωση του κόστους παραγωγής για την αγροτική περιφέρεια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από 15 Οκτωβρίου, όπως και μείωση κατά 20% της φορολογίας στα αυτοκίνητα.

Οπως διευκρίνισε λίγη ώρα μετά την ομιλία του πρωθυπουργού ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, όλα τα τεκμήρια κατοχής αυτοκινήτου, με εξαίρεση αυτά που αφορούν αυτοκίνητα με αξία μεγαλύτερη των 50.000 ευρώ, καταργούνται.

Αναλυτικότερα, ο κ. Σημίτης, αναφερόμενος στον σχεδιασμό για την περιφέρεια ανακοίνωσε την περικοπή της τιμής του πετρελαίου παραγωγής για τους αγρότες από 245 ευρώ/τόνο που ήταν μέχρι σήμερα, σε 21 ευρώ/τόνο, ενώ έκανε λόγο για αύξηση της κατώτατης αγροτικής σύνταξης από 170 σε 200 ευρώ.

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι η μεταβίβαση αγροτικών εκτάσεων που χρησιμοποιούνται ως τέτοιες θα είναι ελεύθερη φόρου, ενώ είπε πως καταργείται ο φόρος σε καφενεία και μικρομάγαζα των χωριών με πληθυσμό έως 1.000 κάτοικους.

Επίσης στο πλαίσιο των εξαγγελιών για την περιφέρεια, ο πρωθυπουργός είπε πως έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση (καθώς δεν είναι μόνο εθνική απόφαση) η μείωση του ΦΠΑ από 18% σε 8%, προκειμένου για γεωργικά μηχανήματα. Ο ίδιος εξήγγειλε τη σύσταση περιφερειακών ”κέντρων υποστήριξης επενδυτών” και ”κέντρων ανάπτυξης επιχειρηματικότητας”.

Αναφορικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και εδώ την περικοπή της τιμής του πετρελαίου παραγωγής σε 120 ευρώ/τόνο από 245 ευρώ/τόνο, ενώ αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που δίνει σε αυτές ο νέος αναπτυξιακός νόμος, όπως, επί παραδείγματι, τα κίνητρα που παρέχονται από τη μη φορολόγηση αποθεματικών.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατά 20% μείωση της φορολογίας για αγορά νέου αυτοκινήτου.

Για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού από πόρους του Δημοσίου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα επεκταθεί, ενώ υποσχέθηκε αύξηση του ΕΚΑΣ από 110 σε 140 ευρώ. Ετσι, προσέθεσε, η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ για όσους δικαιούνται το ΕΚΑΣ διαμορφώνεται πλέον σε 552 ευρώ.

Αλλωστε, ο κ. Σημίτης ανακοίνωσε την ετήσια ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά που σπουδάζουν μακριά από την πόλη κατοικίας τους, με το ποσό των 1.000 ευρώ ανά φοιτητή.

Τέλος, ο κ. Σημίτης προανήγγειλε την πρόσληψη 25.000 ατόμων στο Δημόσιο με σκοπό τη μερική απασχόληση, ενώ έκανε γενική αναφορά και σε ενισχύσεις προς τους ανέργους με παιδί που πάει στο σχολείο, τις άνεργες και ανύπαντρες μητέρες και τις εγκύους.

Να σημειωθεί ότι, αν στο ποσό του κοινωνικού πακέτου προστεθούν οι αυξήσεις που πρόσφατα δόθηκαν προς τους δημοσίους υπαλλήλους, το συνολικό ύψος των παροχών ανέρχεται στα 2,3 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σημίτης διαβεβαίωσε ότι το ”κοινωνικό πακέτο θα είναι σύμφωνο με τους στόχους του προϋπολογισμού του 2004” και προσδιόρισε την παρουσίαση του σχεδίου για την 1η Οκτωβρίου, ενώ εστιάζοντας στις παροχές, τις χαρακτήρισε απόρροια της συνολικής προσπάθειας.

Λίγο μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης διευκρίνισε ότι όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Σημίτης θα ισχύσουν από 1/1/2004, εκτός της μείωσης κατά 20% στη φορολογία αυτοκινήτων της οποίας η ισχύ θα είναι άμεση.

Οι αντιδράσεις της ΝΔ

Εξάλλου, λίγη ώρα αργότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Καραμανλής, άσκησε δριμεία κριτική κατά των κυβερνητικών εξαγγελιών, κάνοντας λόγο για ”υποσχέσεις που έχουν ξαναδοθεί πριν από 8 χρόνια”, ενώ προσέθεσε πως ο πρωθυπουργός στο τέλος της θητείας του παρέχει με δανεικά υποσχέσεις.

Ακόμα ο κ. Καραμανλής είπε πως ακόμα και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος συμφωνεί με τη θέση της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία ”με τους ρυθμούς αυτούς δεν επιτυγχάνεται σύγκλιση ούτε σε 50 χρόνια”.

Ακόμη, ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ”χαλκευμένα” τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τη μείωση της ανεργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v