Κλέφτης, ψεύτης και πλούσιος!

Ο Θεός Ερμής δεν ήταν μόνο ο Θεός του Εμπορίου, αλλά και των κλεφτών. Λατρευότανε με το ίδιο πάθος τόσο από τους κλέφτες, όσο και από τους εμπόρους. Ο ίδιος, πάντως, είχε ως σύμβολό του ένα γεμάτο πορτοφόλι!

Κλέφτης, ψεύτης και πλούσιος!
Ο Θεός Ερμής δεν ήταν μόνο ο Θεός του Εμπορίου, αλλά και των κλεφτών. Λατρευότανε με το ίδιο πάθος τόσο από τους κλέφτες, όσο και από τους εμπόρους. Ο ίδιος, πάντως, είχε ως σύμβολό του ένα γεμάτο πορτοφόλι!

Ένα μικρό και αθώο παιδάκι, που δεν θα φοβότανε την κριτική για τις θέσεις του, μαθαίνοντας για τις ημέρες και τα έργα του Ερμή, θα μπορούσε να εκφραστεί ελεύθερα και να γράψει στην έκθεση του δημοτικού ότι ο φτερωτός Θεός ήταν μεγάλος ”μπαγάσας”.

Εμείς, όμως, που είμαστε μεγάλοι άνθρωποι, που προσέχουμε τα λόγια μας και γνωρίζουμε ότι ο Ερμής είναι το σύμβολο της Σοφοκλέους, θα είμαστε πιο προσεκτικοί και θα περιοριστούμε σε απλές αναφορές στην Μυθολογία.

Ο Ερμής, λοιπόν, σε ηλικία τεσσάρων ημερών έκλεψε τα βόδια του Απόλλωνα. Το έμαθε ο Απόλλωνας και όπως ήταν φυσικό ζήτησε πίσω την περιουσία του. Επειδή, όμως, ο Ερμής αρνιότανε ότι ήταν ο δράστης, την διαφορά ανέλαβε να την λύσει ο Δίας.

Ο μικρός Ερμής δεν δίστασε να πει ψέματα ούτε μπροστά στον Πατέρα του. Το έκανε μάλιστα με τόση μαεστρία, που ο Δίας τον συγχώρεσε. Ο Ερμής αναγκάστηκε να επιστρέψει τα βόδια στον Απόλλωνα και μαζί του χάρισε και μία λύρα.

Εντυπωσιασμένος ο Απόλλωνας από το δώρο, όχι μόνο τον συγχώρεσε, αλλά του ανέθεσε και την φύλαξη των ζώων του!

Ο Ερμής είχε γενικώς μία τάση προς την κλοπή. Ο Απόλλωνας έπεσε για δεύτερη φορά θύμα του αργότερα, όταν ο Ερμής του έκλεψε τα τόξα και τα βέλη του. Και δεν ήταν ο μόνος!

Ο Ποσειδώνας ”απώλεσε” την τρίαινά του, ο Ήφαιστος τις πυράγρες του, η Αφροδίτη την ζώνη της και ο ίδιος ο Δίας το σκήπτρο του! Όταν οι Θεοί κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να αλλάξουν την φύση του Ερμή, άρχισαν να τον χρησιμοποιούν, προσπαθώντας πλέον να τον πείσει ο καθένας να κλέψει για λογαριασμό του...

Ο Ερμής ήταν γιος του Δία και της Μαίας. Η Μαία ήταν μία από τις Πλειάδες και έτσι ο Ερμής είχε φυσική κλήση στην αστρονομία. Ήταν εκείνος που έδωσε πρώτος στους ανθρώπους τους μαθηματικούς νόμους και τους κανόνες των συναλλαγών και των συμβάσεων.

Έτσι έγινε και ο Θεός του Εμπορίου. Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης αναφέρει χαρακτηριστικά: ”Ο Ερμής ανακάλυψε πρώτος τα μέτρα και τα σταθμά, το νόμιμο κέρδος και τις απάτες που μπορούσαν να γίνουν μ’ αυτά”,

Στην Πέργαμο οι έμποροι που συλλαμβάνονταν να κάνουν λαθρεμπόριο μπορούσαν να απαλλαγούν αν πλήρωναν ένα ποσό, που ονομαζότανε ”χρήμα του Ερμή”.

Ήταν μία περίπτωση στην αρχαιότητα που ο κλέφτης και ο έμπορος ταυτιζότανε σ’ ένα πρόσωπο. Για τον λαθρέμπορο της Περγάμου ο λόγος. Στην σημερινή εποχή τα πράγματα είναι εξίσου ξεκάθαρα. Κι ας μην ξεχνάμε ότι ο Ερμής είναι ο προστάτης Θεός της Σοφοκλέους!

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v