Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής

Στα σημερινά εγκαίνια της 68ης ΔΕΘ, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, στην χθεσινή πέμπτη κατά σειρά πτωτική κίνηση της Σοφοκλέους, αλλά και στη γενικότερη εικόνα που παρουσιάζουν τα εξάμηνα των εισηγμένων, αναφέρεται μεταξύ άλλων ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής
Στα σημερινά εγκαίνια της 68ης ΔΕΘ, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, στην χθεσινή πέμπτη κατά σειρά πτωτική κίνηση της Σοφοκλέους, αλλά και στη γενικότερη εικόνα που παρουσιάζουν τα εξάμηνα των εισηγμένων, αναφέρεται μεταξύ άλλων ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής.

ΔΕΘ: Την 68η ΔΕΘ εγκαινιάζει σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, σημειώνει η Ναυτεμπορική, ενώ το Κέρδος προσθέτει πως τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν σε… θερμό περιβάλλον. Η Εξπρές αναφέρει πως ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει σήμερα τη ΔΕΘ με μια ομιλία πολιτικοοικονομικού περιεχομένου.

Δέκα υπουργοί μιλούν στην Ημερησία για τη ΔΕΘ, όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται πως το 2004 είναι κρίσιμος σταθμός στην πορεία της σύγκλισης.

Σε ειδικό ένθετο για τη ΔΕΘ η εφημερίδα ”Μέτοχος και Επενδύσεις” αναφέρει ποια είναι τα μεγάλα στοιχήματα της Helexpo, καθώς και ποιοι είναι οι νέοι όροι και οι καινούριες συνθήκες για τις ελληνικές εξαγωγές, ενώ επισημαίνει και τις εταιρείες της Βορείου Ελλάδος οι οποίες πρωταγωνιστούν.

Εκλογές: Για σαφή δέσμευση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Απρίλιο του 2004, κάνει λόγο η Ημερησία.

Αποκρατικοποιήσεις: Μετά το κοινωνικό πακέτο, έρχεται η σειρά της αγοράς σύμφωνα με την Καθημερινή, η οποία τονίζει πως η συγκεκριμένη κατεύθυνση επισημάνθηκε από τον πρωθυπουργό ο οποίος αναφέρθηκε στην πλήρη ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων και των μετοχοποιήσεων όπως έχουν εξαγγελθεί.

Οικονομία: Η απεικόνιση της ελληνικής οικονομίας με τα στοιχεία της Στατιστικής γίνεται με υποδειγματικό τρόπο, όπως τονίζει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν αλχημείες.

ΣΕΒ: Προεκλογικό και γενναιόδωρο προς όλους χαρακτηρίζει το πακέτο ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, σε συνέντευξή του στο Κέρδος, όπου παράλληλα εκφράζει τον προβληματισμό του κατά πόσο τα συγκεκριμένα μέτρα θα τα αντέξουν ο τρέχων αλλά και ο προϋπολογισμός του 2004.

Σοφοκλέους: Πτωτικά κινήθηκε η Σοφοκλέους για πέμπτη συνεχή ημέρα, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, ενώ η Εξπρές κάνει λόγο για διόρθωση διαρκείας. Σύμφωνα με το Κέρδος, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε σε αναζήτηση σημείου ισορροπίας και προσθέτει πως θετική νότα ήταν η αναλογία ανοδικών/πτωτικών μετοχών υπέρ των πρώτων.

Σύμφωνα με τον Μέτοχο και Επενδύσεις η πτώση από τις 2.300 μονάδες έγινε γρήγορα και βίαια, όχι όμως και απροειδοποίητα, ενώ προσθέτει πως τα μεγάλα χαρτοφυλάκια είχαν λάβει έγκαιρα τα μέτρα τους.

Εισηγμένες: Αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις αλλά και τα ίδια κεφάλαια των εισηγμένων στο εξάμηνο, όπως τονίζει το Βήμα. Στους κερδισμένους και τους χαμένους του εξαμήνου αναφέρεται ο Μέτοχος και Επενδύσεις, ενώ παραθέτει και τις κρίσεις των αναλυτών για τα αποτελέσματα.

Επενδύσεις: Μηδενίζονται οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, η οποία τονίζει πως η αξία των καθαρών άμεσων ξένων επενδύσεων ανέρχεται σε μόλις 50 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ για τις ξένες επενδύσεις.

Το Βήμα τονίζει πως το ιρλανδικό μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα μας, η οποία απέκτησε περισσότερο ”τριτοκοσμική” εικόνα στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων το 2002 φαίνεται άπιαστο. Η Καθημερινή σημειώνει πως η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις όσον αφορά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Η Εξπρές αναφέρει πως σύμφωνα με την ίδια έκθεση από τη χώρα μας απουσιάζει το περιβάλλον (φορολογικό, υποδομές, εξάλειψη γραφειοκρατίας) που θα προσελκύσει ξένα κεφάλαια, ενώ συμπληρώνει πως δεν είναι ανταγωνιστική η αγορά εργασίας.

Αυξήσεις: Δεν πρόκειται να αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας και οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων μέχρι τις εκλογές, τονίζουν τα Νέα, ενώ συμπληρώνουν πως η εφαρμογή του ΦΠΑ στις νεοαναγειρόμενες οικοδομές έχει μετατεθεί για μετά.

Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων: Σε 5,19 δισ. ευρώ ανέρχονται μέχρι τέλος Αυγούστου οι πληρωμές του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων για το 2003, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 58,2% από του συνολικού ορίου πληρωμών, όπως τονίζει το Κέρδος.

Διεθνή Οικονομία: Πληθαίνουν οι ελπίδες για ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας, σύμφωνα με την Εξπρές.

Παιδεία: Καταρρίπτεται ο μύθος της δωρεάν εκπαίδευσης, σύμφωνα με την Καθημερινή, η οποία τονίζει πως τα ελληνικά νοικοκυριά ξοδεύουν περίπου 1,44 εκατ. ευρώ τον χρόνο για φροντιστήρια πάσης φύσεως.

Ξενοδοχεία: Κάμψη 16% κατέγραψαν τα ξενοδοχεία τον Ιούλιο, αναφέρει η Ναυτεμπορική. Η Ημερησία σημειώνει πως στην Αθήνα οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία ήταν μειωμένες κατά 13,6%, ενώ συμπληρώνει πως η ανάκαμψη τον Ιούλιο δεν ήταν αρκετή ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά πληρότητας στα ξενοδοχεία της Αθήνας.

Τσιμέντα: Η πολύ καλή πορεία της δραστηριότητας στην Ελλάδα αποτέλεσε βασικό παράγοντα της ενίσχυσης της κερδοφορίας των εγχώριων βιομηχανιών τσιμέντων, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Ολυμπιακή: Ψηφίστηκε χθες το νομοσχέδιο για τη νέα Ολυμπιακή, η οποία ωστόσο όπως τονίζει η Ναυτεμπορική δεν ”πέταξε”.

Hellas Can: Η οριστική μη υποβολή βελτιωτικής πρότασης έδωσε αφορμή για διόρθωση τιμής στη μετοχή, η οποία κρατήθηκε όμως ελάχιστα πάνω από το όριο αγορών της δημόσιας προσφοράς, αναφέρει η Εξπρές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v