Ζητούμενο η κατοχύρωση των 1.900 μονάδων

Η ομαλή ολοκλήρωση της κίνησης των ”κερδισμένων” προς κατοχύρωση των κερδών τους - που ξεκίνησε στα μέσα της εβδομάδας μετά και την προσέγγιση των 2.000 μονάδων - χωρίς να διαταραχθούν σημαντικά τα τρέχοντα επίπεδα, είναι η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η αγορά στη νέα εβδομάδα. Κλειδιά τράπεζες - τηλεπικοινωνίες και βεβαίως οι διεθνείς αγορές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εβδομάδα χωρίς πολλές εκπλήξεις αναμένεται να είναι η επόμενη. Ο τραπεζικός κλάδος μετά την κορύφωση της αντίδρασής του προς τις 3.500 μονάδες, αναζητεί επίπεδα ισορροπίας-συσσώρευσης προς τις 3.150-3.200 μονάδες.

Κάτι καλύτερο όμως θα μπορούσε να περιμένει το κοινό, από τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, καθώς είναι εμφανής η προσπάθεια μεταφοράς κεφαλαίων προς τις μετοχές του ΟΤΕ, της Vodafone, της Cosmote και δευτερευόντως του Γερμανού.

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί πλήρως οι προϋποθέσεις που θα διευκολύνουν τη μεταφορά ρευστότητας προς μετοχές ισχυρών κατασκευαστικών. Μία θετική ένδειξη πάντως που έρχεται από τον κλάδο, αφορά στην ολοκλήρωση της ρευστοποίησης σημαντικού πακέτου μετοχών, στην περίπτωση του Άκτωρα.

Παράλληλα, με προσεκτικό ρυθμό επιχειρείται να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον προς μετοχές όπως οι ΔΟΛ, Τηλέτυπος, Πλαίσιο, Χατζηιωάννου, Σαράντης, αλλά και άλλων χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης με ενδεικτική την περίπτωση της Multirama.

Με την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβούν θεαματικές μεταβολές ή εξελίξεις στα διεθνή χρηματιστήρια, το ζητούμενο για την αγορά μας είναι η συσσώρευση των τραπεζών σε επίπεδο δείκτη, όχι χαμηλότερα των 1.860 μονάδων, προκειμένου να επαναπροσελκυστεί ρευστότητα ικανής να οδηγήσει την αγορά προς τις 1.950 σε πρώτη φάση.

Σημείωση: Από τις πρώτες... παρενέργειες της διόρθωσης, η κατακόρυφη μείωση των συναλλαγών.

Χαμηλότερος ο τζίρος στις τράπεζες, με το σύνολό του να υποχωρεί από τα 200 στα 140 εκατ. ευρώ την Παρασκευή. Για όσο θα παραμείνουν στο παρασκήνιο οι τράπεζες, ο ημερήσιος τζίρος θα υποχωρήσει και πάλι προς τα 100 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v