Ηπιότερη η επικράτηση των πωλητών στο ΧΑ

Υπέρ των πωλητών ολοκληρώθηκε και η συνεδρίαση (δεύτερη συνεχόμενη) στο ΧΑ με τις ρευστοποιήσεις να επικεντρώνονται και σήμερα στις τραπεζικές μετοχές, αλλά και στην περιφέρεια, ενώ ο τζίρος ήταν σαφώς μειωμένος σε σχέση με την Πέμπτη. Σε εβδομαδιαία βάση οι απώλειες είναι μόλις 0,25%.

Αγοραστές πωλητές σημειώσατε 2 σήμερα στη Σοφοκλέους.

Άλλωστε δύο είναι και οι σερί πτωτικές συνεδριάσεις για δείκτη και αγορά, με τη υψηλή κεφαλαιοποίηση να μαζεύει προς το κλείσιμο τις απώλειές της, χωρίς όμως να πείσει την ευρύτερη αγορά πως επίκειται άμεσα ανάκαμψη.

Και πως, άλλωστε, να επιτευχθεί αυτή με την Εθνική να καταγράφει απώλειες 2,2%, αντιστρέφοντας, έστω και βραχυχρόνια, την τάση δυναμικής ανόδου που τη χαρακτήριζε.

Είναι σχετικά εύκολο να προσφέρουμε σήμερα μια απογραφή. Σύμφωνα με αυτή ο γενικός δείκτης κατάφερε να κλείσει πάνω από το επίπεδο των 1.900 μονάδων και δη στις 1.905 μονάδες με απώλειες 0,31%.

Παράλληλα, η ευρύτερη αγορά δεν συγκινήθηκε, με συνέπεια η σχέση ανοδικών προς πτωτικών μετοχών να είναι σχεδόν ίδια με τη σημερινή και δη στο 3,5 προς 1 υπέρ των πρώτων, ενώ όσοι είχαν θέσεις short στα παράγωγα δικαιώθηκαν για την επιλογή τους.

Αυτά αφορούν το σήμερα. Πολύ μεγαλύτερη σημασία και προστιθέμενη αξία έχει να βρει κανείς κοιτάζοντας μπροστά και δη το τι μέλλει γενέσθαι.

Παρατηρώντας κανείς τη μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας κατά 27% σε σχέση με τα χθεσινά επίπεδα αλλά και τα επίπεδα της Τετάρτης, αφού ο τζίρος ανήλθε μόλις στα 142,5 εκατ. ευρώ (11,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα) αυτομάτως γίνεται αποδέκτης θετικών ερεισμάτων, αφού οι πωλητές, αποφεύγοντας τις επιθετικές πωλήσεις, έδωσαν ένα στίγμα πως ακόμη και αυτοί προσδοκούν σε καλύτερες αποτιμήσεις προτού μειώσουν θέσεις.

Επιπροσθέτως, η συγκριτικά καλή εικόνα των ΟΤΕ, Panafon, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ ενίσχυσε τη θεωρία που φέρει τους θεσμικούς να αναδιαρθρώνουν χαρτοφυλάκια καταγράφοντας τη λογιστική υπεραξία από τοποθετήσεις σε τράπεζες μετακυλίζονταςς ρευστότητα προς τίτλους που θεωρούνται ή πιο αμυντικοί ή πιο εκτεθειμένοι σε μια νέα άνοδο που ενδεχομένως θα προέλθει από το εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση όμως, εδώ μιλάμε για την υψηλή κεφαλαιοποίηση και τους θεσμικούς και κινδυνεύουμε να μην τιμολογήσουμε τον παράγοντα ψυχολογία ο οποίος έχει υποστεί κάποια πλήγματα το τελευταίο διήμερο και θα χρειαστεί συντόμως, εάν θέλουμε να πιστεύουμε στην άνοδο, να δούμε ένα νέο ”άνοιγμα” προς όλους τους εμπλεκόμενους.

Το ερώτημα ήταν και παραμένει η τάση των διεθνών αγορών, και αυτό γιατί σε κάθε περίπτωση πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για ανάγκη άμεσης και οξείας διόρθωσης, εξέλιξη που δυστυχώς εάν επιβεβαιωθεί θα βρει τη Σοφοκλέους να ακολουθεί έστω και ράθυμα.

Τέλος, όσον αφορά την αγορά παραγώγων, χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις η λήξη των ΣΜΕ Ιουνίου, αφού όλο το... ”νταβαντούρι” έγινε χθες ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η τιμολόγηση των out of the money δικαιωμάτων προαίρεσης στο ΧΠΑ που προοιωνίζεται έντονη κίνηση από τα σημερινά επίπεδα της υποκείμενης αγοράς, απροσδιόριστης όμως κατεύθυνσης.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Νεοχημική (κέρδη 18%) και της Logismos (κέρδη 7,39%).

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές Νεοχημική, της Logismos, της Εσκιμό προνόμιο και της Γερμανός.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 138 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 38,2% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 11,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 136.000 μετοχών της Eurobank στα 13,85 ευρώ, ένα πακέτο 113.000 μετοχών της Alpha Bank στα 15,14 ευρώ, ένα πακέτο 220.000 μετοχών της Πλαίσιο στα 6,78 ευρώ και ένα πακέτο 250.000 μετοχών της Lannet στα 10,4 ευρώ.

Επίσης έγινε ένα πακέτο 200.000 μετοχών της Informer στα 5,04 ευρώ, ένα πακέτο 3.000 μετοχών της Βαρβαρέσσος στα 2,8 ευρώ, ένα πακέτο 1.430 μετοχών της Κρέτα Φάρμ στα 6,3 ευρώ, ένα πακέτο ΔΟΛ στα 4,48 ευρώ και ένα πακέτο 200.000 μετοχών της Ερμής στα 4,48 ευρώ.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 66.000 μετοχών της ΟΠΑΠ στα 9,2 ευρώ, ένα πακέτο 14.080 μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στα 15,76 ευρώ και ένα πακέτο 280.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 3,54 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v