”Στάσις”... ανόδου στη Σοφοκλέους

Η κατά μόλις 0,23% χθεσινή ”διόρθωση” δεν αναιρεί κανέναν από τους βασικούς μας στόχους. Χρειάζεται όμως να συσσωρευτεί για 1-2 συνεδριάσεις ο τραπεζικός κλάδος, να έρθει δυναμικότερα στο επίκεντρο ο ΟΤΕ και να ενισχυθεί η κινητικότητα στις κατασκευές. Το γεγονός ότι για 48 μετοχές καταγράφηκε χθες νέα υψηλή τιμή έτους, απλά επιβεβαιώνει την τάση της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το μόνο ερώτημα που φαίνεται να απασχολεί τους διορατικούς της αγοράς είναι η διάρκεια της ”συσσώρευσης”. Σε γενικές γραμμές δεν προβληματίζονται για το μέλλον γης αγοράς καθώς έχουν προεξοφλήσει την προσέγγιση και την υπέρβαση των 2.000 μονάδων, την κίνηση της αγοράς σε επίπεδα πολύ υψηλότερα.

Να προσεχθεί πως δεν αναφερόμαστε σε νεόκοπους θιασώτες της ανόδου, αλλά σε εκείνους τους δύο– τρεις που από τις αρχές Απριλίου μας προέτρεπαν να υπερθεματίσουμε την άνοδο, τον απεγκλωβισμό από τα χαμηλά.

Θεωρούν πως οι 1.925 μονάδες αποτελούν μια ισχυρή ”στήριξη”, φρονούν πως οι 1.945 μονάδες θα ήταν καλό να μην ”χαθούν” σήμερα – αύριο και από Δευτέρα – Τρίτη να επιχειρηθεί η προσέγγιση της περιοχής των 1.990 μονάδων.

Από τον τραπεζικό κλάδο εκτιμάται ότι θα επιχειρηθεί να κατοχυρωθούν οι 3.400 μονάδες, προτού αντιδράσει ο κλαδικός δείκτης υψηλότερα των 3.500 μονάδων.

Μετοχή σηματωρός πέραν της Εθνικής, και η μετοχή της Eurobank. Προσωρινά, και για όσο διαρκέσει αυτή η μικρή συσσώρευση, θα πρέπει να αυξηθούν οι συναλλαγές στη μετοχή του ΟΤΕ, που ενόψει της γενικής συνέλευσης (30/06) δείχνει έτοιμος να οδηγηθεί- κυρίως από τους ξένους- προς τα 11,5 ευρώ σε πρώτη φάση.

Η εφεδρεία της ΔΕΗ έδωσε χθες μια πρόγευση των... υποστηρικτικών της διαθέσεων, ενώ στον ΟΠΑΠ θα επιχειρηθεί μια ακόμη ανοδική αντίδραση.

Στην ουσιαστικά θετική χθεσινή συνεδρίαση- οι κερδισμένες μετοχές (178) υπερίσχυαν των πτωτικών (150), ενώ 48 μετοχές σημείωναν νέα υψηλή έτους- ενδιαφέρον έχει το καθημερινό πλέον ”κυνήγι” της απόδοσης.

Ξέφυγε, επιτέλους, με αυξημένο τζίρο χθες από τα 4 ευρώ η Chipita. Φαίνεται να ξυπνούν από τον λήθαργο οι μετοχές του ”Μάγιστρου” (ΕΣΧΑ, ΑΛΤΕ, Alfa Alfa Holdings), συμπορεύονται ανοδικά τα ”συνεταιράκια” Folli Follie, Γερμανός, ασχολούνται και πάλι με ΕΥΔΑΠ, Ιατρικό, ΜΕΤΚΑ, ΚΑΕ αλλά και τις ”μικρότερες” Νάκα, Medicon, Νεοχημική, Σαραντής Γλυκά, Κανάκης.

Και ερχόμαστε στον κλάδο από τον οποίο έχουμε αυξημένες απαιτήσεις και που με τις επισημάνσεις μας τις τελευταίες τρεις ημέρες επιμένουμε ότι ήρθε η ώρα του. Ιστορικά ο κατασκευαστικός κλάδος λειτουργούσε συμπληρωματικά προς τον τραπεζικό, δημιουργούσε ή ολοκλήρωνε τις βασικές χρηματιστηριακές κινήσεις τα τελευταία 7 – 8 χρόνια.

Το μόνο του καινούριο μειονέκτημα είναι η πληθώρα των χαρτιών που έχουν προκύψει μετά τις συγχωνεύσεις και τη δημιουργία νέων σχημάτων. Αυτό εξηγεί γιατί τις τελευταίες μια - δυο ημέρες κινούνται περιμετρικά μετοχές του κλάδου, τίτλοι με συγκριτικά χαμηλότερη διασπορά και ισχυρή θέση του βασικού μετόχου.

Θα φτάσει όμως η αντίδραση και στον πυρήνα, καθώς ο κλαδικός δείκτης τεχνικά, έχει περιθώρια αντίδρασης σε αυτή τη φάση μέχρι τις 1.020 μονάδες. ΟΤΕ και κατασκευές εκτιμάται ότι μπορεί να κρατήσουν και οδηγήσουν την αγορά μέχρι ως επανακάμψει δριμύτερος ο τραπεζικός κλάδος. Οπότε και με συναλλαγές τουλάχιστον 240 – 260 εκατ. ευρώ και με μια συνολικότερα μεγαλειώδη κίνηση, η Σοφοκλέους θα απεγκλωβίζεται και από τις 2.000 μονάδες.

ΣΗΜ1: Η εταιρία που ωφελείται τα μέγιστα από την κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών είναι προφανώς η ΕΧΑΕ. Παρά την προσπάθεια των νέων αφεντικών της να την κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα, η τιμή διαγράφει σαφή ανοδική τάση. Και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα.

ΣΗΜ2: Όπως σημείωνε φίλος της στήλης, και μάλιστα αντιπολιτευόμενος, αυτή η ”εφτάψυχη” κυβέρνηση θα πρέπει να έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας. Εκτιμούσε πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις με επίκεντρο το χρηματιστήριο και την παραίτηση των δυο, η κυβέρνηση ”καίει” μέχρι τις εκλογές ένα ισχυρό χαρτί της αντιπολίτευσης.

Πολύ δύσκολα η ΝΔ, εξηγούσε ο εν λόγω παράγοντας, θα επιχειρήσει να επαναφέρει το θέμα ”Σκάνδαλα στη Σοφοκλέους” στο επίκεντρο, πόσο μάλλον σε μια περίοδο που οι προσδοκίες για κάτι καλύτερο θα είναι υπέρ της αγοράς, της κυβέρνησης.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v