Μεταξύ 1.945 – 1.985 οι ”δοκιμές” της αγοράς

Πλησιάζει τη μακροπρόθεσμη αντίσταση των 1.985 μονάδων η αγορά, ενώ ο τραπεζικός δείκτης αυτή των 3.500 μονάδων. Ήδη εδώ και δυο– τρεις συνεδριάσεις ορισμένοι διορατικοί ”παίκτες” επιχειρούν να μεταφέρουν ρευστότητα και ενδιαφέρον προς επιμέρους κλάδους και μετοχές εταιριών. Παράλληλα, ενισχύεται το ενδιαφέρον των ξένων για τη μετοχή του ΟΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πηγαίνοντας με το κύμα. Δεν έχουν λόγο οι επαγγελματίες της αγοράς να κινηθούν κόντρα στο ρεύμα που έχει διαμορφωθεί διεθνώς. Η καταγραφή χθες, μετά από σειρά συνεδριάσεων, ανοδικού περιθωρίου στην αγορά παραγώγων (991,19 μονάδες), σε συνδυασμό με τη λήξη (μεθαύριο) τριών σειρών στο ΧΠΑ μπορεί να συντηρήσει την ανοδική τάση.

Μια μικρής διάρκειας και έκτασης συσσώρευση, με παράλληλη προσέγγιση της κρίσιμης αντίστασης των 1.985 μονάδων θα ήταν ό,τι καλύτερο μπορεί να προσδοκούν οι παίκτες.

Ήδη από χθες σημειώνουμε πως ο τραπεζικός κλάδος αγγίζει τα όρια αυτής της αντίδρασης, που τον οδηγεί από τις 2.045 μονάδες προς τις 3.500 μονάδες, εξέλιξη που δεν αποκλείει μια μικρής μορφής συντήρηση δυνάμεων πέριξ των 3.450 – 3.500 μονάδων.

Την ίδια στιγμή φαίνεται πως ”ετοιμάζεται” ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος καθώς κλείνουν ένα– ένα τα μέτωπα στον ΟΤΕ. Αποτελεί κοινό μυστικό πως αρκετοί ξένοι τοποθετούνται στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με ορίζοντα τη γενική συνέλευση της 30ης Ιουνίου, μετά την άρση του προβλήματος της δανειολοπτητικής ικανότητας του Οργανισμού από την S&P και με αφορμή το ισχυρό μέρισμα.

Παρατηρείται επίσης μια προσπάθεια μεταφοράς ρευστότητας σε μετοχές εταιριών που δεν έχουν ακολουθήσει την άνοδο, είτε αναμένουν καλά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, είτε διαθέτουν τεχνικής φύσεως προϋποθέσεις για αντίδραση.

Ρευστότητα εισρέει τις τελευταίες ημέρες σε μια ομάδα μετοχών (Μυτιληναίος, Elmec, Κωτσόβολος, Σαράντης, Κορασίδης, Notos Com, Chipita, Καρδασιλάρης, Everest, Μαΐλλης κ.α.), αλλά και σε θυγατρικούς τίτλους τραπεζών η εταιριών συμμετοχών.

Ορισμένοι μάλιστα διορατικοί παίκτες επιχειρούν να συνδυάσουν αυτή την προσπάθεια μεταφοράς κεφαλαίου με την πρόσφατη αντίδραση του κλάδου των εταιριών εκδόσεων, κυρίως όμως πρόσφατα των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

Θεωρούν πως ο δεύτερος διαδραματίζει ρόλο... ιχνηλάτη και για τον κατασκευαστικό κλάδο, που επίσης υστερεί σημαντικά σε απόδοση μέχρι σήμερα.

Δεδομένης της συγκυρίας στις διεθνείς αγορές θα θεωρούσαμε ιδανική την εξασφάλιση των 1.925 μονάδων και μια ενδεχόμενη για σήμερα διακύμανση της αγοράς μεταξύ 1.945– 1.970 μονάδων.

Θα θέλαμε επίσης άμεσα να δοκιμαστεί η αντίσταση των 1.985 μονάδων, όπου και θα διαπιστωθούν– διερευνηθούν οι μεσοπρόθεσμες διαθέσεις των εν δυνάμει αγοραστών, θεωρητικών πωλητών.

Μετοχές σηματωροί για σήμερα, πέραν των Εθνική, Eurobank, o OTE, η ΔΕΗ που ”πιάνει” τα 15 ευρώ, ο Άκτωρ, Intracom, αλλά και από τη μεσαία– χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση οι Εθνική Ακινήτων, Καμπάς, Νάκας, Alsinco, ΜΕΤΚΑ, Medicon, Μυτιληναίος, Alpha Αστικά Ακίνητα.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v