Νέο πάρτι για τράπεζες- νέοι παίκτες από τη Μεσαία

Νέα κέρδη (4,17%) κατέγραψε και σήμερα ο τραπεζικός κλάδος με πρωταγωνιστές τις Εμπορική (7,13%), Εθνική (4,79%) και Eurobank (4,49%). Σημαντική κρίνεται η ενίσχυση της ρευστότητας και η ανανέωση των τίτλων με τα μεγαλύτερα κέρδη από το χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Όταν 31 τίτλοι κλείνουν με κέρδη μεγαλύτερα του 10% και 93 με κέρδη μεγαλύτερα του 5%, είναι αυτονόητο πως υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που αρχίζει και πιστεύει ενεργά και έμπρακτα στη δυνατότητα μιας σχετικά ”εύκολης” κίνησης του δείκτη προς την περιοχή των 2.000 μονάδων.

Εκτίμηση που επί του ταμπλό φαίνεται να ασπάζονται και οι θεσμικοί επενδυτές, αφού με Alpha, Εμπορική, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς ήτοι τους 5 πιο ”βαρείς” τραπεζικούς τίτλους να καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα του 3%, είναι αυτονόητο πως περιθώρια για πτώση δεν υπάρχουν και η Σοφοκλέους απλά ”χορεύει” με μια ημέρα καθυστέρηση στους ρυθμούς των ξένων αγορών.

Επιπροσθέτως, για πρώτη φορά σε λήξη ΣΜΕ στην αγορά παραγώγων, βλέπουμε την αγορά να τιμολογεί ενεργά την προσδοκία περαιτέρω ανοδικής κίνησης της υποκείμενης αγοράς, αφού τα premium που εμφανίζονται στα ΣΜΕ επί του FTSE 20, καταδεικνύουν τη δυναμική του υφιστάμενου momentum, με τους arbitrageurs να αγοράζουν ΣΜΕ και μετοχές σε μια ”ανατιμητική” κερδοσκοπία που για όσους παίζουν με βάση το momentum, τους βγαίνει εδώ και δύο μήνες τώρα.

Παράλληλα, ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στις ενδοσυνεδριακές διορθώσεις τις οποίες εκμεταλλεύονται όσοι θέλουν να ”επιβιβαστούν”. Ενδεικτική άλλωστε η επαναπροσέγγιση των υψηλών ημέρας από το Δείκτη προς το κλείσιμο, με παράλληλη ενίσχυση του τζίρου.

Από αμιγώς τεχνικής σκοπιάς, το κλείσιμο του δείκτη πάνω από το επίπεδο των 1.950 μονάδων και δη στις 1.954,96 με κέρδη 2,32%, καθιστά άμεσα εφικτή την προσπάθεια ανοδικής διάσπασης της περιοχής των 2.000 μονάδων, αφού η ενίσχυση του τζίρου πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ, ακόμη και εάν αφαιρεθούν τα πακέτα ύψους 7,6 εκατ., δημιουργεί την εντύπωση πως, οι θεσμικοί κυρίως, πηγαίνουν σε overweight θέσεις σε μετοχές, αφού συνάμα παρατηρούνται εκροές και από τις αγορές ομολόγων.

Τέλος, η διατήρηση της σχέσης σνοδικών/πτωτικών μετοχών στο 6 προς 1 υπέρ των πρώτων, είναι υγιής χωρίς να είναι κραυγαλέα, με το intra day trading και τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίου να συνεχίζουν να δημιουργούν ρευστότητα.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Σαραντής Γλυκά (κέρδη 5,39%), της Νεοχημική (κέρδη 0,92%) και της Logismos (κέρδη 5,53%).

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές του ΔΟΛ, της Σφακιανάκης, της Νάκας, της Σαραντής, της ΕΘΝΕΧ, της Τεγόπουλος, των ΚΑΕ, της Επενδύσεων Αναπτύξεως, της ΓΕΚ και της Αστέρας.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 212 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 13,8% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 7,64 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 550.000 μετοχών της Lannet στα 10 ευρώ, ένα πακέτο 1.030 μετοχών της Σιδενόρ στα 3,32 ευρώ, ένα πακέτο 180 μετοχών της Μπαλάφας στα 11 ευρώ και ένα πακέτο 500 μετοχών της CPI στα 2,1 ευρώ.

Επίσης στο κλείσιμο της συνεδρίασης έγινε ένα πακέτο 100.000 μετοχων της Cosmote στα 9,34 ευρώ και ένα πακέτο 210.000 μετοχών της Vodafone στα 5,73 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v