Ρευστότητα και ΟΤΕ τα κλειδιά για το ΧΑ

Παρά τη διόρθωση της Παρασκευής η Σοφοκλέους έκλεισε με εβδομαδιαία κέρδη 1,81% και κοντά στα νέα υψηλά έτους (1.910,60 μονάδες), ενώ το ενδεχόμενο διόρθωσης είναι ορατό εάν ληφθεί υπόψιν η τάση στη Wall. Κρίσιμα σημεία θεωρούνται, η νέα αύξηση των συναλλαγών, η διοχέτευση της ρευστότητας, αλλά και η συμπεριφορά του ΟΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στις 1.910 μονάδες με αυξημένες συναλλαγές 220 εκατ. ευρώ και αρνητικό πρωταγωνιστή προς το κλείσιμο τον ΟΤΕ, κινήθηκε η εβδομάδα, η οποία κατέγραψε κέρδη 1,81%. Ο πήχης τέθηκε υψηλότερα προς τις 1.950 μονάδες, προδιαγράφοντας τόσο τις προσδοκίες όσο και τις (τεχνικής φύσεως) προοπτικές της αγοράς.

Είναι σαφές πως επόμενος στόχος είναι η προσέγγιση και η υπέρβαση των 2.000 μονάδων. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, έχουμε επισημάνει, πως απαιτείται ημερήσιος τζίρος 240 εκατ. ευρώ.

Αυτή η ενίσχυση των συναλλαγών θα μπορούσε να προκληθεί είτε μέσω μίας ελεγχόμενης διόρθωσης είτε με αφορμή κάποια είδηση. Μένουμε στο πρώτο ενδεχόμενο, καθώς ενδείξεις, προϋποθέσεις για κάποια θεαματική θετική εξέλιξη την ερχόμενη εβδομάδα δεν υπάρχουν.

Το ενδεχόμενο της διόρθωσης είναι ορατό, δεδομένης και της ανάλογης διάθεσης που καταγράφεται στη Νέα Υόρκη και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η συμπεριφορά της μετοχής του ΟΤΕ μας δίνει μία μετοχή-αφορμή διόρθωσης. Λόγω της επικείμενης αποκοπής μερίσματος και των σημαντικών κερδών που έχει δώσει η μετοχή του ΟΤΕ, θα ήταν δυνατή μία υποχώρηση της τιμής χαμηλότερα των 10 ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να αποτελέσει, ο ΟΤΕ, τον επόμενο τίτλο-μοχλό ανόδου. Αυτό το ενδεχόμενο ”δένει” και με τη μέχρι στιγμής πορεία των τραπεζικών μετοχών. Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πλέον πολύ κοντά σε περιοχές ”τιμών αντίστασης”, κάτι που τείνει να εξαντλήσει σχετικά σύντομα τη δυναμική ανόδου.

Θα πρέπει να διορθώσουν και οι τράπεζες, και πιθανότητα την πίεση θα την αντισταθμίσει-απορροφήσει από χαμηλότερα όμως επίπεδα τιμών, ο ΟΤΕ.

* Τα reports των ΑΧΕ με αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για την εβδομαδιαία κίνηση της Σοφοκλέους, την τεχνική ανάλυση, αλλά και την άποψη των παραγόντων της αγοράς για τα τεκταινόμενα δημοσιεύονται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v