Ολο και υψηλότερα ο στόχος για Σοφοκλέους...

Σε σταθερά ανοδική τροχιά όλες οι διεθνείς αγορές με προεξάρχουσα τη Ν. Υόρκη. Περνά ξανά στο προσκήνιο η υψηλή κεφαλαιοποίηση με την αντεπίθεση της Eurobank και τη λήξη της περιόδου διακράτησης της ΔΕΗ. Αγοραστές στον ΟΠΑΠ και πολύ περιορισμένες οι ανησυχίες από την εφαρμογή του Τ+3 στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια και σοβαρότερη σε περιεχόμενο ανοδική αντίδραση της αγοράς, από τις αρχές του 2000, αλλάζει τα δεδομένα.

Σταδιακά ενισχύεται η εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων, καθώς διαπιστώνουν πως οι τέσσερις– πέντε ισχυροί ”παίκτες” οι οποίοι πρωτοστάτησαν από τα μέσα Μαρτίου σε αυτήν την προσπάθεια, δουλεύουν σε βάθος χρόνου και με πρόγραμμα.

Πρόκειται για τη μακροβιότερη από το Φθινόπωρο του 1999, και μεθοδικότερη θα λέγαμε, αντίδραση των τραπεζών. Από αυτήν την άποψη έχει σημασία να δούμε και λίγο την αγορά όχι τόσο βραχυπρόθεσμα (το ποια μετοχή θα μας δώσει δηλαδή σήμερα το +8%), αλλά να πιστέψουμε στα σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.

Τεχνικά, η αγορά ”κοιτάζει” σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα των 2.000 μονάδων και προς τα εκεί θα πρέπει να προσανατολιστεί η επενδυτική μας τακτική.

Σήμερα όμως, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε στην πράξη τις όποιες επιπτώσεις θα μπορεί να έχει η χθεσινοβραδινή παραίνεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς τις χρηματιστηριακές να τηρούν αυστηρά το Τ+3 και το Τ+30.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ορθώς πράττει και υπενθυμίζει τα αυτονόητα. Η φήμη όμως για το κλείσιμο θέσεων ”αέρα” έπαιζε από τη Δευτέρα, και οι πηγές μας εκτιμούν πως δεν πρόκειται να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα.

Το πολύ– πολύ, σημειώνουν, να παρατηρηθεί μια μικρή κάμψη σήμερα– αύριο στις συναλλαγές μετοχών εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Μετοχή ”κλειδί” η ΔΕΗ, καθώς λήγει η περίοδος διακράτησης, αν και η τιμή σύντομα θα διαμορφώνεται σε επίπεδα υψηλότερα των 15 ευρώ. Πρόβλημα δεν υπάρχει ούτε στον ΟΤΕ, πόσο μάλλον στον ΟΠΑΠ. Η δε απάντηση της Intracom δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για υποτιμητικά παιχνίδια.

Από την πλευρά της Eurobank φάνηκε χθες πως δίνεται προσοχή και σημασία στη διατήρηση της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης σε σχέση με την Εθνική. Και η Εθνική από την πλευρά της αυτήν την περίοδο δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Στο προσκήνιο περνούν μετοχές εταιριών που χωρίς θόρυβο ή με εντυπωσιακές αποδόσεις, διασπούν μακροπρόθεσμες αντιστάσεις.

Ξεχωρίζουν τα Folli Follie και ο Γερμανός, ενισχύεται ο Τηλέτυπος αποκτά εμπορευσιμότητα το Ιατρικό, όπως και η Singular, ξεπερνά τον κινητό 30 και τον ΚΜΟ200 ημερών ο Βάρδας, καθώς και αρκετές ακόμη μετοχές.

Αυξήθηκαν χθες οι συναλλαγές στη μετοχή της Rilken, προς το τέλος παρατηρήθηκε κινητικότητα στον Λογισμό, εντυπωσίασε η επιστροφή της Εβροφάρμα, ωφελούνται είτε άμεσα είτε έμμεσα οι ΕΤΒΑ leasing και Ηλέκτρα, ισχυροποιήθηκε η στήριξη των 2 ευρώ για την Intracom Κατασκευές, 82.000 τεμάχια διακινήθηκαν στη Lavipharm κ.ο.κ.

Ως ”παίκτες” θα θέλαμε η αγορά να περάσει σήμερα και πάλι τις 1.900 μονάδες, να κεντρίσει το ενδιαφέρον και άλλων εν υπνώσει επενδυτών, να επιβεβαιώσει τη δυναμική της.

Άλλωστε το μήνυμα που σταθερά περνάει η στήλη εδώ και εβδομάδες είναι πως στις εκάστοτε διορθώσεις επανατοποθετούμεθα αδιαφορώντας εάν η αγορά θα κλείσει 5 μονάδες υψηλότερα ή χαμηλότερα.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v