Στην ”τραπεζική περιφέρεια” το ενδιαφέρον

Το ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο έχει μεταφερθεί στα μεσαία ιδρύματα, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην εισηγμένη Αττικής και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Παραμένει υψηλό το ενδιαφέρον και οι συναλλαγές σε μετοχές υγιών επιχειρήσεων, αλλά και τίτλων βραχυπρόθεσμης” απόδοσης. Μοναδικό, μέχρι στιγμής, μειονέκτημα ο χαμηλός τζίρος.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σταθεροποίηση για τις μετοχές των μεγάλων τραπεζών, ενδιαφέρον και κινητικότητα για τις μικρότερες. Στην περιφέρεια του τραπεζικού κλάδου επικεντρώνονται οι μέχρι στιγμής κινήσεις του οικονομικού επιτελείου, οι συνέργιες, οι φήμες και το ”παιχνίδι”.

Προχωράει, όπως λένε τα σενάρια, η Τράπεζα Αττικής με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η μετοχή της ενισχύεται κατά 16% (έχοντας αντιδράσει κατά περίπου 80% από τη χαμηλή τιμή έτους), ενώ την ίδια στιγμή αυξημένη εμπορευσιμότητα και αποδόσεις καταγράφονται στις Γενική και Εγνατία.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως για ”όσο χρειαστεί να συσσωρευτούν οι τέσσερις – πέντε ισχυρές τραπεζικές μετοχές, η σκυτάλη θα παραμείνει στην Τράπεζα Αττικής, αλλά και στις Γενική και Εγνατία”.

Εύλογα κερδισμένη και η μετοχή της Εμπορικής, με τιμή που ξεπερνά πλέον τα 15 ευρώ.

Οι εξελίξεις γύρω από την Τράπεζα Αττικής, σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, μπορεί να είναι και άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως, το οικονομικό επιτελείο θέλει να παρουσιάσει έργο, άρα έχει κάθε λόγο να προχωρήσει τη συγχώνευση με βάση την τρέχουσα φημολογία.

Κάτι τέτοιο δεν αποκλείει μακροπρόθεσμα να σημειωθούν και πάλι κάποιες αλλαγές με επίκεντρο για παράδειγμα το ποσοστό συμμετοχής του ΤΣΜΕΔΕ.

Σημειώνουν επίσης πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί για αργότερα το ενδεχόμενο, για παράδειγμα το Ταμείο των Μηχανικών, να αναζητήσει στρατηγικό συνέταιρο στο πρόσωπο μιας μεγαλύτερης τράπεζας (θα μπορούσε να είναι π.χ. η Eurobank, η Εθνική, η Εμπορική).

Ένα άλλο τεχνικής μορφής στοιχείο που έχει ενδιαφέρον αφορά στη μέση τιμή συμμετοχής – κτήσης του Ταμιευτηρίου στην Αττικής. Η εν λόγω τιμή αποτιμάται στα 5,64 ευρώ, τη στιγμή που η τρέχουσα τιμή της Αττικής κυμαίνεται στα 4,42 ευρώ.

Ας σημειωθεί πάντως πως στο φύλλο του ”Μετόχου & Επενδύσεις” της Παρασκευής 6 Ιουνίου 2003 γίνεται αναλυτική παρουσίαση όλων των σεναρίων για τα τεκταινόμενα στον άξονα Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου - Τράπεζας Αττικής, όπου και επισημαίνεται ότι όλα θα κριθούν μετά την 20η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία η Bank of America θα πρέπει να παραδώσει σε ΤΤ και ΤΣΜΕΔΕ το πόρισμά της για ενδεχόμενες συνέργιες.

Ο Δείκτης παραμένει στο γνωστό μας εύρος ”αδιαφορώντας” να κινηθεί πέραν των 1.880 μονάδων, καθώς αυτό που προέχει είναι η κατοχύρωση θέσεων, η προσέλκυση επενδυτών και οι κινήσεις στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Σε αυτήν την κατηγορία η κατάσταση κρίνεται ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα. Τόσο γιατί αντιδρούν μετοχές ”καλών” εταιριών (Chipita, Λύκος, Μαΐλλης, Επιχειρήσεις Αττικής, Folli Follie, Intracom κ.α.) όσο και γιατί παραμένει σε υψηλά επίπεδο η συναλλακτικότητα σε τεμάχια για ”φθηνές” μετοχές.

Ικανοποιητική η μέχρι στιγμής συμπεριφορά μετοχών όπως οι Intracom Κατασκευές, Καμπάς, Λάμδα, Μπαλλής, Λαζαρίδη, Κυριακίδης, Σάνυο, ΕΧΑΕ, Veterin, Τζιρακιάν, Νάκας, Ηλεκτρονική Αθηνών, ΟΛΘ, Κανάκης, Hi tech, Fashion Box και άλλων αυτής της κατηγορίας.

Για τη συνέχεια, με δεδομένη τη διάθεση των ισχυρών θα ήταν καλό να συνεχιστεί αυτή η ήπιων τόνων σταθεροποίηση σε επίπεδο Δείκτη, με παράλληλη ”μόχλευση” σε ένα σημαντικότατο κομμάτι της αγοράς.

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης η πραγματοποίηση πακέτου 1.156.500 τεμαχίων της New Millennium στην τιμή των 1,38 ευρώ. Σημειώνεται ότι στην επενδυτική εταιρία η συμμετοχή της Deutsche Bank ανέρχεταισ το 11,5%, ενώ αυτή της Laxey στο 8,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v