Θέλουν φρέσκο χρήμα, μέσω διόρθωσης;

Σαφής η ανοδική τάση της αγοράς που τεχνικά οδηγείται υψηλότερα και των 2.000 μονάδων. Όμως, ισχυροί παίκτες θα προτιμούσαν σε αυτή τη φάση την εισροή νέων κεφαλαίων, την προσέλκυση της ”δεύτερης φουρνιάς” επενδυτών. Τους διευκολύνει λοιπόν, μια ενδεχόμενη διόρθωση της αγοράς σε αυτή τη φάση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ξαναγυρίζουν τα θετικά πρωτοσέλιδα, χτυπούν τα τηλέφωνα διστακτικά έστω, ξαναρωτούν και ορισμένοι μικροεπενδυτές. Σαφής η βελτίωση του κλίματος με τον Δείκτη να ”κοιτάζει” πλέον τις 1.900 μονάδες.

Όμως, επειδή ενδεχόμενη άμεση υπέρβαση μακροπρόθεσμων αντιστάσεων οδηγεί σε μεταβολή μακροπρόθεσμων συνθηκών, θα πρέπει να σταθούμε επιφυλακτικοί σήμερα– αύριο.

Δεν αμφιβάλλουμε πως η αγορά θα κινηθεί και πέραν των 2.000 μονάδων, όμως το ερώτημα είναι με ποιους αγοραστές, ποια δυναμική και με ποιο τρόπο θα επιχειρηθεί αυτή η υπέρβαση.

Οι περισσότεροι πιθανολογούν άμεση συντήρηση- συνέχιση της ανόδου. Εκτιμάμε ότι εδώ βρίσκεται το κλειδί της τάσης.

Εν δυνάμει αγοραστές θα μπορούσαν να εμφανιστούν περισσότεροι σε ενδεχόμενη ”διόρθωση” της αγοράς προς τις 1.800 μονάδες. Μια πιθανή υποχώρηση που θα αποθάρρυνε συν τοις άλλοις, αρκετούς που σχεδιάζουν να επανατοποθετηθούν με αγορές ”αέρα”.

Τεχνικά, δεικτοβαρείς μετοχές όπως οι Εθνική, Alpha, ΟΤΕ, έχουν υπερβεί τον κινητό μέσο όρο 30 εβδομάδων (ο γράφων αποδίδει μεγαλύτερη σημασία σε αυτόν απ’ ότι στον ΚΜΟ 200), στοιχείο που δικαιολογεί άμεσα περαιτέρω άνοδο. Της μετοχής λόγου χάριν της Εθνικής προς τα 17,5 –18 ευρώ.

Η μετοχή του ΟΤΕ έχει υπερβεί τα 10,23 ευρώ ενώ, ανάλογη περιοχή αντίστασης την έχει ήδη επιβεβαιώσει μια φορά στη συνεδρίαση της Παρασκευής, και πιθανότερα θα μπορούσε να αντιδράσει προς 11,5 – 12 ευρώ.

ΟΜΩΣ, η επόμενη άνοδος χρειάζεται συναλλαγές περισσότερες των 200 εκατ. ευρώ και κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί, είτε με περαιτέρω δραστηριοποίηση των ήδη συμμετεχόντων, είτε με την προσέλκυση ”καινούριων” παικτών.

Έχουμε την αίσθηση ότι οι μεγάλοι παίκτες, οι ισχυρές 6– 7 χρηματιστηριακές και οι παράγοντες εκείνοι που θα αβαντάρουν την άνοδο, θα ήθελαν φρέσκο χρήμα.

Αυτή η εκτίμησή τους μας φέρνει πιο κοντά στο ενδεχόμενο μιας διόρθωσης που ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη στην περίπτωση που η αγορά ”ξεγελάσει” στην αρχή με προσέγγιση των 1.900 μονάδων.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v