Συσσώρευση αλλά και στόχος οι 1.895 μονάδες

Εν αναμονή της εισαγωγής των νέων δωρεάν μετοχών της Εθνικής, θεωρείται δικαιολογημένη μια μικρή διαδικασία συσσώρευσης-επανεπιβίβασης παλαιότερων και νεότερων αγοραστών. Παραμένει ως άμεσος στόχος για το δείκτη η προσέγγιση των τιμών Δεκεμβρίου, δηλαδή των 1.895 μονάδων περίπου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ανοδική παραμένει η φορά σε Νέα Υόρκη, Ευρώπη και Σοφοκλέους. Μόνο που στην αγορά μας η επιλογή της συγκυρίας της... διόρθωσης θα πρέπει να σχετιστεί με την εισαγωγή των νέων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, την ερχόμενη Δευτέρα.

Εξέλιξη που δικαιολογεί εν μέρει τις πιέσεις που ασκήθηκαν εχθές στη μετοχή, και την ενδεχόμενη προσφορά που θα μπορούσε να συνεχιστεί και σήμερα. Από την πλευρά του ομίλου, σημειώνεται πάντως πως οι επίδοξοι ”υποτιμητές” δεν θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη την υποχώρηση της μετοχής στο διήμερο Δευτέρας- Τρίτης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πρακτικά όμως η αφορμή αυτή μπορεί να σταθεί άλλοθι για μια μικρή συσσώρευση με βάση στήριξης- στη χειρότερη περίπτωση- τις 1.790- 1.795 μονάδες, και ”αντίσταση” τις 1.862 μονάδες.

Είναι ξεκάθαρο πως ο επόμενος στόχος, σε επίπεδο δείκτη, είναι η προσέγγιση της υψηλής τιμής του περασμένου Δεκεμβρίου, δηλαδή προς τις 1.895 μονάδες. Αυτό μπορεί να συντελεστεί, είτε με ”εναλλακτικές” μετοχές του FTSE 20, καθώς για παράδειγμα η μετοχή της 3E αποκτά από χθες δυναμική κινούμενη υψηλότερα των 14 ευρώ, ή της Εμπορικής ή της Intracom.

Να σημειωθεί ότι η Intracom έχει λαμβάνειν άμεσα 28 εκατ. ευρώ από τη γνωστή υπόθεση της Cosmorom. Μια μικρή περίοδος συσσώρευσης, προτού συνεχιστεί η άνοδος, θα διευκόλυνε και την προσπάθεια μετακύλισης θέσεων και σε μετοχές εταιριών μεσαίας- χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Η προσπάθεια που καταβλήθηκε χθες για παράδειγμα στη Mevaco, Κρέτα Φαρμ, Μινωικές, είναι ενδεικτική. Κερδισμένη όμως βγαίνει και η Alpha, καθώς τα οφέλη από την απορρόφηση του επενδυτικού βραχίονα είναι πολλαπλά και υπέρ της μετοχής της τράπεζας.

Από φορολογικά μέχρι καθαρά κεφαλαιακά τα οφέλη μπορεί να συντηρήσουν την τάση στο χαρτί της Alpha και στην προσπάθεια να προσεγγιστούν τα 15 ευρώ. Απαιτήσεις έχει η αγορά και από τη ΔΕΗ, αλλά και από τον ΟΠΑΠ στα τρέχοντα επίπεδα και παρά το ότι δίνει ήδη στους διορατικούς καθαρό κέρδος 2 ευρώ.

Θα πρέπει να μην υποχωρήσει χαμηλότερα των 902-905 μονάδων ο FTSE 20 μέχρις ότου απορροφηθεί η πίεση από την προσφορά των νέων μετοχών της Εθνικής, προκειμένου στη συνέχεια να κινηθεί προς 940 μονάδες.

Μετοχές σηματωροί για σήμερα πέραν των Εθνικής και ΟΤΕ, η Alpha, εύλογα η Εμπορική Επενδύσεων, η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, του ΟΠΑΠ, αλλά και δευτερευόντως των Spider, Έλτον, Φάνκο, Σιδενόρ, η οποία καταγράφει σημαντικές υπεραξίες από την απόκτηση του πακέτου στα Σωληνουργεία Κορίνθου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v