”Έχωσαν” την αγορά...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χτες την αγορά την ”έχωσαν” προς το τέλος της συνεδρίασης. Οι traders αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να βγάλουν κάποια από τα κέρδη τους και το έπραξαν. Το ζητούμενο είναι αν σήμερα και στις επόμενες ημέρες η αγορά θα μπορέσει να απορροφήσει την προσφορά που τυχόν βγει.

”Έχωσαν” την αγορά...
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χτες την αγορά την ”έχωσαν” προς το τέλος της συνεδρίασης. Οι traders αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να βγάλουν κάποια από τα κέρδη τους και το έπραξαν. Το ζητούμενο είναι αν σήμερα και στις επόμενες ημέρες η αγορά θα μπορέσει να απορροφήσει την προσφορά που τυχόν βγει και να δείξει ότι διαθέτει πράγματι δυναμική...

Είναι αλήθεια ότι το χτεσινό κλείσιμο δεν συμβάδιζε με την υπόλοιπη συνεδρίαση. Ειδικότερα προς το μέσο της ημέρας η αγορά έδειξε αξιοθαύμαστη συμπεριφορά, όταν κατόρθωσε να επιστρέψει στα κέρδη. Το σκηνικό ήταν λίγο ως πολύ γνώριμο με εκείνο των προηγούμενων ημερών. Τα blue chips οδηγούσαν την κούρσα, κάνοντας την Περιφέρεια να μοιάζει με αργοκίνητο γαϊδούρι.

Όλα καλά! Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι αρκετοί μετοχικοί τίτλοι έχουν σημειώσει υπερβολικά μεγάλα κέρδη για το σύντομο χρονικό διάστημα της τελευταίας εβδομάδας. Οι μετοχές αυτές ανήκουν κυρίως σε θεσμικά χαρτοφυλάκια, τα οποία θα δουν πιθανότατα την συγκυρία αυτή ως εξαιρετικά ευνοϊκή για αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων τους. Το τέλος του Ιουνίου είναι κοντά και αυτές οι δουλειές δεν γίνονται απαραίτητα την τελευταία στιγμή...

Μένει, λοιπόν, να δούμε αν οι ρευστοποιήσεις αυτές θα απορροφηθούν δίχως κραδασμούς και ποιοι θα είναι οι αγοραστές. Αν θα παρουσιαστούν, δηλαδή, ισχυρά χέρια για να συγκεντρώσουν κι άλλες μετοχές, οπότε θα πρέπει να αναζητήσουμε την είδηση που θα κρύβεται πίσω από αυτή την χειρονομία.

Αν δεν υπάρχει τελικά είδηση και όλα όσα ακούγονται δεν είναι παρά ”φαντασιώσεις” της αγοράς, τότε τα πράγματα μπορεί να εξελιχτούν και πάλι πολύ δύσκολα.

Ένα ακόμη κλειδί για τις εξελίξεις είναι η πορεία των διεθνών αγορών. Προσέξτε! Όσοι σπεύδουν να δηλώσουν την αισιοδοξία τους για την αγορά θα αναγκαστούν να καταπιούν την γλώσσα τους (για άλλη μία φορά) στην περίπτωση εκείνη που οι διεθνείς αγορές οδηγηθούν σε διόρθωση.

Η μόνη άμυνα που μένει στους επενδυτές είναι η συνήθης: Καλές μετοχές σε καλές τιμές και τεράστια αποθέματα υπομονής...

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v