ΧΑ: Καυτός Ιούνιος...

Προβληματίζονται οι λίγοι διορατικοί επαγγελματίες ”παίκτες” της αγοράς, καθώς αποκομίζουν κέρδη περίπου 400 μονάδων στον Δείκτη. Κάνουν λόγο για ανάγκη επανακυκλοφορίας της ρευστότητας και ικανή διόρθωση που θα τους επιτρέψει να επανατοποθετηθούν προτού ο Δείκτης κινηθεί προς τις 1.900 και πλέον μονάδες.

Διλήμματα μεταξύ των επαγγελματιών της αγοράς προκάλεσε η χθεσινή συνεδρίαση. Αναφερόμαστε σε εκείνους τους λίγους επαγγελματίες που στο τέλος Μαρτίου, από το επίπεδο των 1.450 μονάδων, μας πίεζαν να βγούμε δυνατά υπέρ της αγοράς, υπέρ της αντίδρασης προς τις 1.800 μονάδες.

Οι τακτικοί αναγνώστες μπορεί να θυμούνται τα λόγια ενός εξ’ αυτών που πριν από τρεις εβδομάδες μάς διαβεβαίωνε ”ότι όλη η προσπάθεια δεν περιορίζεται σε μια απλή και μόνη αντίδραση”.

Από τεχνικής πλευράς, η χθεσινή συνεδρίαση με το εύρος της αντίδρασης και τον πλούτο των συναλλαγών αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ”ισχυρού ανοδικού κύματος” και συνιστά ανεπιφύλακτα και νέες αγορές.

Οι ίδιοι επαγγελματίες διακρίνουν πέριξ των 1.840 μονάδων ένα ”κρυφό” σχηματισμό ”ώμου – πλάτης”. Αυτό πρακτικά δικαιολογεί, με την απαραίτητη ενδιάμεση διόρθωση- αντίδραση προς τις 1.980 – 2.000 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά όμως, τα κέρδη της συγκεκριμένης ομάδας παικτών είναι πολλά, περίπου 400 μονάδες στον Δείκτη, κάτι που τους καθιστά εν μέρει επιφυλακτικούς. Σημειώνουν πως η πραγματική τιμή της μετοχής Εθνικής, κυμαίνεται στα 16 ευρώ (συμπεριλαμβανόμενου του μερίσματος και της μια δωρεάν), κάτι που φέρνει τον τραπεζικό τίτλο προς τα 19,5 – 20 ευρώ.

Προφανή τα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης του FTSE - 20 , εάν δεχτούμε πως η μετοχής της Εθνικής εξαντλεί μονομιάς σε αυτή τη φάση όλα τα περιθώρια αντίδρασης που διαθέτει.

Μην διαφεύγει επίσης της προσοχής μας πως πριν από τρεις εβδομάδες ο διοικητής του Ομίλου, είχε θεωρήσει υποτιμημένη τη μετοχή της Τράπεζας, ενώ οι τίτλοι του Ομίλου κινούνται συνολικά ανοδικά, περιμένοντας και την οριστικοποίηση της απορρόφησης της Alpha Ασφαλιστικής από την Εθνική ΕΓΑ, προς τα μέσα Ιουλίου.

Να σημειωθεί επίσης πως σήμερα ”κόβεται” το μέρισμα της ΔΕΗ, ύψους 0,50 ευρώ, που εκτιμάται ότι θα καλυφθεί άμεσα μετά μάλιστα και τη χθεσινή σύσταση της Morgan Stanley για την εξωπραγματική τιμή– στόχο των 24 ευρώ.

Στο δια ταύτα, η αγορά θέλει σήμερα πωλητές, ρευστοποίηση και κατοχύρωση κερδών και κάτι τέτοιο μπορεί να έλθει βιαιότερα μετά από μια αρχικά ανοδική αντίδραση και μια σημαντική, στη συνέχεια, ενδοσυνεδριακή διόρθωση.

Πρέπει να βγουν πωλητές γύρω στις 12.00’ και πρέπει να επανεμφανιστούν αγοραστές στη συνέχεια προκειμένου να προχωρήσουμε στην κατάκτηση του επόμενου στόχου που είναι η υπέρβαση των 1.900 μονάδων.

Μ. Γελ.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v