ΧΑ: Θετική αυτονόμηση από ευρωαγορές

Η αυτονόμηση της Σοφοκλέους από την αμιγώς πτωτική τάση που επεκράτησε στις ευρωαγορές, η εμφάνιση ισχυρής ζήτησης, αλλά και ταυτόχρονα η απόσυρση πωλητών στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1.748 μονάδων, σηματοδότησαν τη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους.

Σήμερα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια ”αγορά” με όλη την έννοια της λέξης. Υπάρχει πληθώρα πτυχών που μας παρέχει ιδιαιτέρως θετικά εναύσματα, τα βασικότερα εκ των οποίων είναι η αυτονόμηση από την αμιγώς πτωτική τάση που επεκράτησε στις ευρωαγορές και κυρίως την εμφάνιση ισχυρής ζήτησης αλλά και ταυτόχρονα η απόσυρση πωλητών στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1.748 μονάδων.

Η εξέλιξη αυτή αφενός δίνει την αίσθηση ότι δημιουργείται μια ζώνη στήριξης στην περιοχή των 1.750 μονάδων, αφετέρου επιτρέπει σε όσους πιστεύουν τη δημιουργία μιας νέας βάσης, να προβάλουν την εκτίμηση πως ο δείκτης δύναται να δημιουργήσει εφαλτήριο στην περιοχή των 1.775 μονάδων, προκειμένου να διασπάσει ανοδικά τις 1.800 μονάδες.

Με άλλα λόγια εάν ο δείκτης μπορέσει να συμπληρώσει τρια κλεισίματα πάνω από το 1.775, το project των οποίων επιτεύχθηκε σήμερα, τότε κατοχυρώνεται η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση η οποία εξ ορισμού οδηγεί σε προσπάθεια διάσπασης των 1.800 μονάδων.

Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στη μετακύλιση ρευστότητας προς τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης που μέχρι πρότινος, υπο-απέδωσαν της αγοράς, αφού η αγορά σήμερα στηρίχθηκε κατά πρώτο λόγο στην ανοδική αντίδραση των ΕΛΠΕ (1,68%), καθώς επίσης και στο πολύ ικανοποιητικό 1,5% της 3 Ε.

Αφού στον αντίποδα, με εξαίρεση την Alpha Bank (+1%, πάνω από τα 14 ευρώ), ο τραπεζικός κλάδος υποαπέδωσε του γενικού δείκτη καταγράφοντας κέρδη 0,39%. Όσον αφορά την ευρύτερη αγορά, σίγουρα ικανοποιητική η συμπεριφορά καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας με την τελική αναλογία ανοδικών προς καθοδικών 2,1 προς 1, να αποτυπώνει την επιθυμία πολλών εμπλεκομένων να τοποθετηθούν, προεξοφλώντας την κίνηση προς τις 1.800 μονάδες.

Ίσως για το λόγο αυτό η υποχώρηση του τζίρου στα 126 εκατ. ευρώ (8,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα) να καταδεικνύει και τη μερική απροθυμία των όσων έχουν θέσεις να τυις μειώσουν στα τρέχοντα επίπεδα, αφού η σχέση απόδοσης ρίσκου είναι υπέρ όσων παραμένουν τοποθετημένοι στην αγορά.

Τέλος να αναφερθούμε στην αγορά παραγώγων, αλλά και την περίπτωση της Γενικής Τράπεζας, αφού στο μεν ΧΠΑ οι τιμές των ΣΜΕ έχουν ορθολογικοποιηθεί με την υποκείμενη αγορά ενώ στην περίπτωση της Γενικής έντονη φημολογία περί προόδου στην προσπάθεια εύρεσης στρατηγικού επενδυτή, έδωσε κέρδη 8,37%.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Logismos (άνοδος 3,59%), της Δυναμική Ζωή (άνοδος 1,19%) και της Logismos (άνοδος 3,59%).

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Σαραντής, της Δυναμική Ζωή, της Logismos, της Κορδέλου, της Ερμής και της Ανδρομέδα.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 124 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 6,77% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 8,23 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 7.464.759 μετοχών της εταιρίας Σωληνουργεία Κορίνθου στα 0,81 ευρώ (αφορά την μεταβίβαση του 20% στη Σιδενόρ), ένα πακέτο 204.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 3,02 ευρώ και ένα πακέτο 1.500 μετοχών της Μπαλάφας στα 1,99 ευρώ.

Επίσης, έγινε ένα πακέτο 83.390 μετοχών του ΟΤΕ στα 1,99 ευρώ, ένα πακέτο 900.000 μετοχών της Ευκλείδης (το 1% του μετοχικού κεφαλαίου) στα 0,84 ευρώ και ένα πακέτο 1.260 μετοχών της 3Ε στα 13,48 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v