Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία ΕΛΠΕ- Petrola: Η επόμενη ημέρα

Συνεδριάζουν την Τρίτη τα δ.σ. των ΕΛΠΕ και της Petrola προκειμένου να εγκρίνουν τη σχετική συμφωνία, ενώ το Σωματείο των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ ετοιμάζει κινητοποιήσεις για την ακύρωση της. Τι αποκαλύπτουν για το deal, υψηλόβαθμα στελέχη των ΕΛΠΕ. Νέα παρέμβαση Βαρδινογιάννη.

Συμφωνία ΕΛΠΕ- Petrola: Η επόμενη ημέρα
Δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε μία από τις προγραμματισμένες επενδύσεις της Πετρόλα, ενώ αντιθέτως το πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα των ΕΛ.ΠΕ δεν πρόκειται να αλλάξει, αναφέρουν ανεπισήμως υψηλόβαθμα στελέχη των Ελληνικών Πετρελαίων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr.

Στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, θα αποσταλεί ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο, με την οποία θα γνωστοποιείται ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της Πετρόλα ακυρώνεται.

Την ίδια στιγμή, οι διοικήσεις των δύο επιχειρήσεων προχωρούν στην αποτίμηση του κόστους των συμφωνιών που προβλέπεται να ακυρωθούν, ενώ οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι ο ”γάμος” ΕΛΠΕ - Πετρόλα προέκυψε με πρωτοβουλία της διοίκησης των ΕΛΠΕ. Γεγονός που φαίνεται να αποδεικνύει οτι τα στελέχη της εταιρίας δεν θεωρούν καθόλου ασύμφορη την συνένωση δυνάμεων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν τα ίδια υψηλόβαθμα στελέχη των ΕΛΠΕ, στις προθέσεις της διοίκησης ήταν μόνο η απορρόφηση της Πετρόλα, και όχι η πώληση πακέτου μετοχών στον όμιλο Λάτση.

Το ελληνικό δημόσιο, όπως προσθέτουν, ήταν αυτό που αποφάσισε την πώληση πακέτου στον όμιλο Λάτση, διότι χρειαζόταν πρόσθετους πόρους για τις ανάγκες του προϋπολογισμού, χωρίς όμως, οι ίδιες πηγές, να αποσαφηνίζουν αν διαφωνούν σε αυτήν την εξέλιξη.

Σύμφωνα με τους ίδιους η νέα εταιρία προτίθεται να αυξήσει το μερίδιο αγοράς μόνο στην εμπορία πετρελαιοειδών, και συγκεκριμένα, στο 30% από το 18% που βρίσκεται σήμερα.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι δεν τίθεται θέμα συγκέντρωσης, αφού συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης οι εταιρίες διϋλισης να κατέχουν από το 60% έως και το 90% του μεριδίου αγοράς. ”Το θέμα είναι να μην υπάρχει συγκέντρωση στην εμπορία” αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι της διοίκησης των ΕΛΠΕ.

Επίσης, οι διοικούντες τα ΕΛΠΕ ισχυρίζονται ότι με το ”συγκεκριμένο deal σώζεται ο Λάτσης”, για τον οποίο υποστηρίζουν ότι ”είχε εμπλακεί σε μια επένδυση που δεν θα του άφηνε κανένα κέρδος”,εννοώντας προφανώς την μεγάλη επένδυση εκσυγχρονισμού της ΠΕΤΡΟΛΑ που είχε εξαγγελθεί αλλά σκόνταψε στην αντίδραση των κατοίκων της περιοχής.

Αύριο, Τρίτη, τα ΔΣ των ΕΛΠΕ και της Πετρόλα, θα συνεδριάσουν με θέμα την έγκριση της συγχώνευσης.

Στο μεταξύ σήμερα το απόγευμα, το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργίες και κινητοποιήσεις, συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα και διαφημίσεις, απαιτώντας την ακύρωση της συμφωνίας. Ο χρόνος πραγματοποίησης των κινητοποιήσεων δεν ανακοινώθηκε.

Στο θέμα παρενέβη εκ νέου και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, δηλώνοντας: ”Τελευταίως, ορισμένοι, είτε υστερόβουλα, είτε ανεύθυνα προσπαθούν να συνδέσουν το όνομα μου με τη διαπλοκή. Προκαλώ δημόσια να αναφέρουν με στοιχεία συγκεκριμένη περίπτωση διαπλοκής μου είτε με το ΠΑΣΟΚ, είτε με τη Νέα Δημοκρατία, είτε με άλλο κόμμα. Αυτός που προσπάθησε να με συνδέσει με τη διαπλοκή καταδικάστηκε πρόσφατα από την ελληνική δικαιοσύνη. Η ισοπέδωση του επιχειρηματικού κόσμου με την διαπλοκή χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία βλάπτει τη δημοκρατία και την εθνική οικονομία”.

”Η συμφωνία ΕΛΠΕ - Πετρόλα επαναλαμβάνω είναι πολιτική κίνηση και αφορά την εθνική οικονομία, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Η Motor Oil έχει και θα συνεχίσει να έχει αγαθή συνεργασία με τα ΕΛΠΕ και την Πετρόλα”, καταλήγει στη δήλωσή του ο Β. Βαρδινογιάννης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v