Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ολες οι αλλαγές στη διαπραγμάτευση μετοχών

Ημέρα αλλαγών η Δευτέρα 2 Ιουνίου για το ΧΑ, καθώς τίθενται σε εφαρμογή οι αλλαγές για τους MidCap 40 και SmallCap 80, ενώ δημιουργείται ο νέος δείκτης Υψηλής Κυκλοφοριακής Ταχύτητας. Οι μετοχές με τρίωρη και πεντάωρη διαπραγμάτευση, αλλά και με Ειδικό Διαπραγματευτή.

ΧΑ: Ολες οι αλλαγές στη διαπραγμάτευση μετοχών
Ημέρα αλλαγών η Δευτέρα 02/06/2003 για το ΧΑ, καθώς αφενός τίθενται σε εφαρμογή οι αλλαγές που έχουν αποφασιστεί για τους MidCap 40 και SmallCap 80, ενώ δημιουργείται και ο νέος δείκτης Υψηλής Κυκλοφοριακής Ταχύτητας και αφετέρου ξεκινάει ο χρονισμός μετοχών συνεχούς διαπραγμάτευσης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την δείκτη FTSE/ASE MidCap 40 θα υπάρξουν τρεις προσθήκες, τρεις διαγραφές και τρεις μεταβολές του ποσοστού συμμετοχής. Συγκεκριμένα, προστίθενται οι μετοχές Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης, Τηλέτυπος και Sex Form, ενώ διαγράφονται οι Αεγέκ, Altec και Ελαϊς.

Για τον δείκτη FTSE/ASE SmallCap 80 έχουν εγκριθεί συνολικά δεκαέξι (16) προσθήκες, δεκαέξι διαγραφές και μία μεταβολή του ποσοστού συμμετοχής.

Αναλυτικότερα, στον εν λόγω δείκτη μετακινούνται οι Αεγέκ, Θεμελιοδομή, Μπάρμπα Στάθης, Δομική Κρήτης, Χ. Μπενρουμπή και Υιός, Altec, Προμότα Ελλάς, Λάντεκ Επικοινωνίες, Byte Computer, Βιοτέρ, Υιοί Κατσέλη, Ετέμ Εταιρία Ελαφρών Μετάλων, Δαιος Πλαστικά, Βετανέτ, Kleeman Hellas και Intracom Κατασκευές.

Από την άλλη, διαγράφονται οι Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης, Τηλέτυπος, Βιομηχανία Εσωρούχων Sex Form, Ντεσπέκ Συμμετοχών, Αγροτικός Οίκος Σπύρου, Αλφα-Βήτα Βασιλόπουλος, Πειραιώς Χρημ-κες Μισθώσεις, Νεώριον Σύρου, Autohellas, Δυναμική Ζωής, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Euromedica, Alfa-Alfa Συμμετοχές, Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία, Ελληνικά Καλώδια, Βαλκάν Εξπορτ.

Αναφορικά με τις μεταβολές του ποσοστού συμμετοχής υπενθυμίζεται πως στον Mid 40 αλλάζει το ποσοστό της J&P Άβαξ από το τρέχον 30% σε 40%, της Τράπεζας Αττικής από το 40% σε 30% και της Χαλκόρ από το 40% σε 30%. Στο δείκτη FTSE/ASE Smallcap το ποσοστό συμμετοχής της Πουλιάδης και Συνεργάτες διαμορφώνεται στο 40% από το τρέχον 50%.

Σε ό,τι αφορά τον χρονισμό μετοχών συνεχούς διαπραγμάτευσης στο καθεστώς της πεντάωρης συνεχούς διαπραγμάτευσης περιλαμβάνονται 241 συνολικά μετοχές εκ των οποίων οι 22 θα διαπραγματεύονται μέσω του θεσμού του Ειδικού Διαπραγματευτή.

Αναλυτικότερα πρόκειται για τους τίτλους: Σύμβουλοι Υψηλής Τεχνολογίας, Informer, Ευρωσύμβουλοι, Μπάρμπα Στάθης, Ridenco, Δέλτα Βιομηχανία Παγωτού, Unibrain, Quality & Reliability, Νηρεύς, Compucon, Δυναμική Ζωή, Ντρουκφάρμπεν, Σελόντα, Lamda Development, Goody’s, Κυριακούλης, Τεχνικές Εκδόσεις, Comm Group, Πλαστικά Κρήτης και Μπαλλής, οι οποίες ήδη διαθέτουν Ειδικό Διαπραγματευτή, ενώ οι Μοχλός και Euroline Επενδυτική θα διαθέτουν από τη Δευτέρα 2 Ιουνίου.

Στο καθεστώς της τρίωρης διαπραγμάτευσης συμπεριλαμβάνονται 103 συνολικά τίτλοι, εκ των οποίων οι 19 είναι προνομιούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με απόφαση του δ.σ. του Χ.Α. και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μετοχές που θα διαπραγματεύονται ήδη στη συνεχή διαπραγμάτευση τριών ωρών – και μετά τη συνεδρίαση της 2ας Ιουνίου - θα μεταφέρονται στη πεντάωρη συνεχή διαπραγμάτευση εφόσον συναφθεί σύμβαση ειδικής διαπραγμάτευσης, ανεξαρτήτου spread.

Συνεχή διαπραγμάτευση πέντε ωρών και συγκεκριμένα από τις 11.00’. έως τις 16.00’, θα έχουν οι μετοχές με spread συνεδρίασης μικρότερο ή ίσο των δύο ποσοστιαίων μονάδων το οποίο είναι το ετήσιο καθοριζόμενο όριο για το 2003, ενώ συνεχή διαπραγμάτευση τριών ωρών σε δυο περιόδους, από 11.00’ έως 11:30’ και από 13.30’ έως 16.00’ θα έχουν οι μετοχές με spread συνεδρίασης μεγαλύτερο των δυο ποσοστιαίων μονάδων.

Μεταξύ των δυο αυτών περιόδων, στο σύστημα θα συγκεντρώνονται εντολές αγοράς και πώλησης προκειμένου με την έναρξη της δεύτερης περιόδου να προσδιορίζεται η τιμή εκκίνησης ανά μετοχή (διαδικασία preopening).

Παράλληλα, από τη Δευτέρα 2 Ιουνίου δημιουργείται και ο νέος δείκτης Υψηλής Κυκλοφοριακής Ταχύτητας Χ.Α. (ATHEX High Velocity Index) με τιμή εκκίνησης τις 1.000 μονάδες, στον οποίον συμμετέχουν οι 20 ή και περισσότερες μετοχές που έχουν τη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή ταχύτητα, εφ’ όσον παρουσιάζουν κυκλοφοριακή ταχύτητα άνω του 300%.

Οι μετοχές που συμπεριλαμβάνονται στον συγκεκριμένο δείκτη είναι οι: Informatics, Ατέρμων, Κανάκης, Κορδέλλου, Fanco, Sex Form, Βάρδας, Δάριγκ, Γαλαξίδι, Spider, Μπαλάφας, Δομική, Δίας, CPI, Despec Συμμετοχών, Ιμάκο, Εικόνα – Ήχος, Rainbow, Προμότα και ΜΕΑΓΑ.

* Η πλήρης λίστα των μετοχών της πεντάωρης και τρίωρης συνεχούς διαπραγμάτευσης δημοσιεύεται στη δεξιά λίστα ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v