Σχολιασμός από ΚΛΩΝΑΤΕΞ για τα μεγέθη τριμήνου

Τα οικονομικά μεγέθη πρώτου τριμήνου του ομίλου ΚΛΩΝΑΤΕΞ, αλλά και των θυγατρικών του εταιριών Lannet, Fanco και Κλωστήρια Ναούσης σχολιάζει η διοίκηση του ομίλου, ενώ παράλληλα αναφέρεται και στις εξελίξεις του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας.

Σχολιασμός από ΚΛΩΝΑΤΕΞ για τα μεγέθη τριμήνου
Τα οικονομικά μεγέθη πρώτου τριμήνου του ομίλου ΚΛΩΝΑΤΕΞ, αλλά και των θυγατρικών του εταιριών Lannet, Fanco και Κλωστήρια Ναούσης σχολιάζει η διοίκηση του ομίλου, ενώ παράλληλα αναφέρεται και στις εξελίξεις του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΚΛΩΝΑΤΕΞ, η εταιρία Lannet ΑΕΒΕΤ αποτελεί τη συγχώνευση της Γ. Γιαννούσης ΑΒΕΕ και της εταιρίας Lannet Επικοινωνίες και δραστηριοποιείται σε δύο διαφορετικούς κλάδους: α) των βαφείων φινιριστηρίων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και β) των τηλεπικοινωνιών, και ειδικά στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ως εναλλακτικός φορέας.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας το πρώτο τρίμηνο του 2003 ανήλθε στα 12,1 εκατ. ευρώ έναντι 4,8 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου τριμήνου το 2002, ενώ επισημαίνεται πως στα στοιχεία του 2002 παρουσιάζονται τα συνενωμένα εξωλογιστικά στοιχεία των εταιριών Γ. Γιαννούσης ABEE, καθώς και της Lannet Επικοινωνίες A.E. και όχι αυτά του ισολογισμού για καλύτερη συγκρισιμότητα – pro forma.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η αύξηση του κύκλου εργασιών είναι σημαντική, της τάξης του 152%. Τα μικτά αποτελέσματα ανήλθαν σε 5,3 εκατ. ευρώ έναντι 0,5 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, ενώ το περιθώριο μικτού κέρδους της εταιρίας ανήλθε στο 43,8%, έναντι 28% περίπου το αντίστοιχο διάστημα του 2002.

To σημαντικότερο σημείο, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι το γεγονός ότι τα λειτουργικά αποτελέσματα της εταιρίας (pro forma) σημείωσαν σημαντική βελτίωση, αφού από ζημίες ύψους 1,45 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2002 ανήλθαν σε κέρδη ευρώ 284,5χιλ. το 2003.

Σημειώνεται ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών παρουσιάζεται κερδοφόρος λειτουργικά για πρώτη φορά από τη δημιουργία του, ενώ στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών η Lannet ΑΕΒΕΤ (Lannet Communications) διατηρεί ηγετική θέση στον κλάδο των εναλλακτικών παροχέων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τρίμηνο η εταιρία αντάλλαξε με τον ΟΤΕ 268 εκατ. λεπτά τηλεπικοινωνιακής κίνησης, ενώ οι συνδέσεις έφθασαν στο τέλος Απριλίου τις 319.869, και οι πελάτες της εταιρείας ανήλθαν αντίστοιχα στους 101.786. Οι συνολικές επενδύσεις στο κλάδο ξεπερνούν τα ευρώ τα 26 εκατ. μέχρι σήμερα.

Στον κλάδο των βαφείων (Lannet Βαφεία – Τυποβαφεία) η δραστηριότητα παρουσίασε σταθερή ανάπτυξη, δεδομένου ότι οι συνθήκες στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο γενικότερα παρέμειναν σε φάση ύφεσης και στο πρώτο τρίμηνο του 2003.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα προ φόρων αποτελέσματα της εταιρίας στο πρώτο τρίμηνο του 2003 εμφανίζονται βελτιωμένα, αν και αρνητικά, και ανέρχονται σε 584 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 1,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2002, κυρίως λόγω των υψηλών επενδύσεων στο κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Αναφορικά με τη Fanco, η διοίκηση του ομίλου αναφέρει πως μετά την από 27/2/2003 απόφαση του D.S. του Χ.Α. εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο της συγχώνευσης της Fanco με απορρόφηση της Τρικολάν (η οποία είχε αποφασιστεί με την από 26/08/2002 απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων και είχε εγκριθεί με την από 1/10/2002 υπ’ αριθμ. Κ2-12038 απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης).

Ως εκ τούτου, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ανέρχεται πλέον σε 16.925.370 ευρώ διαιρούμενο σε 10.990.500 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας ευρώ 1,54, ενώ η είσοδος προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της εταιρίας έγινε την 21/3/2003.

Ο κύκλος εργασιών στο πρώτο τρίμηνο του 2003 ανήλθε στα 13,9 εκατ. ευρώ έναντι 11,4 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2002 (στα στοιχεία του 2002 παρουσιάζονται τα συννενομένα εξωλογιστικά στοιχεία των εταιριών Fanco A.E. και Τρικολάν Α.Ε. και όχι αυτά του ισολογισμού για καλύτερη συγκρισιμότητα – pro forma), ενώ τα αποτελέσματα ήταν θετικά και ανήλθαν στις 11,5χιλ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 683 χιλ. ευρώ πέρυσι.

Τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται αφενός μεν στην αύξηση του κύκλου εργασιών της εταιρίας, στη συγκράτηση των δαπανών και στην εξυγίανση του ισολογισμού με την εκκαθάριση των υποαξιών και διάθεση μη ενεργών αποθεμάτων και αφετέρου στη δημιουργία εσόδου από έκτακτα αποτελέσματα (διάθεση κτιρίου Fanco).

Στα ενοποιημένα αποτελέσματα ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο του 2003 διαμορφώθηκε στα ευρώ 25,6 εκατ. έναντι ευρώ 20,2 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν αρνητικά ευρώ 718 χιλ. έναντι κερδών 961 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Η διαμόρφωση των αποτελεσμάτων αυτών οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των μικτών περιθωρίων κέρδους προερχόμενη αφενός από τη διάθεση μη ενεργών αποθεμάτων αλλά και τον ανταγωνισμό από τον κλάδο του νήματος (Κλωστήρια Ροδόπης).

Σε ό,τι αφορά στην Κλωστήρια Ναούσης, ο κύκλος εργασιών στο πρώτο τρίμηνο του 2003 έφτασε στα 33,36 εκατ. ευρώ, έναντι 40,2 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, ελαφρά μειωμένος λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών από την εμπορία πρώτων υλών.

Τα μικτά αποτελέσματα εκμετάλλευσης παρουσίασαν αντίστοιχη πορεία και ανήλθαν σε 4 εκατ. ευρώ έναντι 4,5 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΛΩΝΑΤΕΞ, τα προαναφερθέντα αποτελέσματα επηρεάσθηκαν κυρίως από τη διεθνή ύφεση στον κλάδο της νηματουργίας αλλά και την κατά μέσο όρο αύξηση του κόστους της πρώτης ύλης, καθώς και τη συμπίεση των περιθωρίων με στόχο τη διατήρηση των μεριδίων στην αγορά.

Οι υποχρεώσεις της εταιρίας μειώθηκαν σημαντικά από 101,6 εκατ. ευρώ το 2002 σε 83,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2003, ενώ όσον αφορά στα προ φόρων αποτελέσματα, η Κλωστήρια Ναούσης επέστρεψε στην κερδοφορία παρουσιάζοντας κέρδη προ φόρων 3,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,1 εκατ. ευρώ πέρυσι, έπειτα από τη δημιουργία εκτάκτου εσόδου (πώληση κτιρίου).

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα της εταιρίας παρουσιάζουν κύκλο εργασιών ύψους 59,2 εκατ. ευρώ έναντι 68,8 εκατ. ευρώ το 2002. Η μείωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι στα στοιχεία του 2003 δεν συμπεριλαμβάνεται η βιομηχανική δραστηριότητα της εταιρίας Lannet ΑΕΒΕΤ, η οποία ενοποιείται από τη μητρική ΚΛΩΝΑΤΕΞ Όμιλος Επιχειρήσεων, καθώς και στη μειωμένη δραστηριότητα από την εμπορία πρώτων υλών.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε 1,33 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 3,18 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο

Τέλος και όσον αφορά στην ΚΛΩΝΑΤΕΞ, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο κύκλος εργασιών της εταιρίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2003 διαμορφώθηκε στα 2,18 εκατ. ευρώ έναντι 773,6χιλ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και προέρχεται από έσοδα από παροχή υπηρεσιών διαχείρισης προς τις συνδεδεμένες με αυτήν εταιρίες, βάσει του σκοπού της ως εταιρείας συμμετοχών.

Τα αποτελέσματα προ φόρων παρουσίασαν ζημίες ύψους 741 χιλ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,9 εκατ. ευρώ πέρυσι, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση.

Σημαντική είναι επίσης και η μείωση των υποχρεώσεων της εταιρίας κατά 44,2%, από 72,6 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2002, σε 40,36 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 71,2 εκατ. ευρώ έναντι 72,4 εκατ. ευρώ πέρυσι, και δεν περιλαμβάνει τη Moda Magnum η οποία ενοποιήθηκε με τη μέθοδο της Καθαρής Θέσης.

Τα μικτά αποτελέσματα εκμεταλλεύσεως διαμορφώθηκαν στα 6,8 εκατ. ευρώ έναντι 9,2 εκατ. ευρώ του περυσινού πρώτου τριμήνου, γεγονός που οφείλεται στη συνέχιση της ύφεσης στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας διεθνώς και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2003.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων ο όμιλος παρουσίασε ζημίες ύψους 25,8 χιλιάδων ευρώ έναντι ζημιών ευρώ 6,44 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είναι σημαντικό πως ο όμιλος διανύοντας μια σημαντική φάση ανάπτυξης και αναδιάρθρωσης την τελευταία πενταετία, αναμένει στην τρέχουσα χρήση να καρπωθεί τα αποτελέσματα των ενεργειών αυτών τόσο σε λειτουργικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ανάπτυξης, με στόχο την αποκόμιση σημαντικών οικονομιών κλίμακας, τη διατήρηση των μεριδίων αγοράς και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων, με σημαντικότερα περιθώρια κέρδους τόσο στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας όσο και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Επιπρόσθετα και προς την κατεύθυνση αυτή, ο όμιλος στο τέλος της προηγούμενης χρήσης προχώρησε στην εξυγίανση των αποτελεσμάτων του με τον συμψηφισμό της υποτίμησης συμμετοχών και χρεογράφων με την Καθαρά Θέση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v