Το νόημα της στροφής στα blue chips

Η καλή πορεία των ξένων αγορών ευνοεί ένα ανοδικό ξέσπασμα των χρηματιστηριακών δεικτών στην Σοφοκλέους. Το γεγονός ότι την άνοδο την οδήγησαν χτες τα blue chips είναι ενθαρρυντικό για την συνέχεια.

Το νόημα της στροφής στα blue chips
Η καλή πορεία των ξένων αγορών ευνοεί ένα ανοδικό ξέσπασμα των χρηματιστηριακών δεικτών στην Σοφοκλέους. Το γεγονός ότι την άνοδο την οδήγησαν χτες τα blue chips είναι ενθαρρυντικό για την συνέχεια. Πιθανότατα η κίνηση αυτή να σηματοδοτεί κάτι πιο ουσιαστικό για το αμέσως προσεχές διάστημα...

Εννέα στις δέκα φορές η μεγάλη άνοδος των χρηματιστηριακών δεικτών συνοδεύεται από πτώση στην αμέσως επόμενη ημέρα. Η χτεσινή, όμως, μεγαλειώδης εμφάνιση των πρωτοκλασάτων μετοχών της Σοφοκλέους, ίσως πρέπει να ερμηνευτεί διαφορετικά.

Τα blue chips σημείωσαν κέρδη που θα ζήλευαν ακόμη και οι μετοχές του Ομίλου Λαναρά στις μέρες της δόξας τους. Κι είναι βέβαιο ότι αυτό δεν οφείλεται στην δράση των μικροεπενδυτών ή των... λόμπι.

Το ”έξυπνο χρήμα” δραστηριοποιείται στην Σοφοκλέους και η αγορά αρχίζει να αποκτά άλλα χαρακτηριστικά από εκείνα που είχε στο παρελθόν.

Υπάρχει και μία άλλη άποψη. Ότι η άνοδος αυτή δεν είναι κάτι περισσότερο από την αρχή μίας νέας φάσης εγκλωβισμού του κοινού. Ότι μετά από ένα πάρτι οι χρηματιστηριακοί δείκτες θα ακολουθήσουν μία έντονα πτωτική πορεία. Προς το παρόν η άποψη αυτή ανήκει στην μεταφυσική.

Δίχως να θέλουμε να το αποκλείσουμε ως σενάριο, δεν μπορούμε να χαράξουμε την στρατηγική μας με βάση τους φόβους μας. Όσο κρατά η άνοδος είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε με αυτό το δεδομένο. Αν οι τιμές φτάσουν σε κάποια άλλα επίπεδα, τότε μπορούμε (ή οφείλουμε) να επανεξετάσουμε την στάση μας.

Πόσο μάλλον όταν η αυξημένη κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών δεν θα ήταν τόσο αυξημένη, αν και εφόσον εφαρμοζόντουσαν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα...

Το σπουδαίο είναι ότι σιγά – σιγά εμφανίζεται μία κάποια ρευστότητα στην αγορά. Όσο η ρευστότητα αυξάνεται, οι χρηματιστηριακοί δείκτες δικαιούνται να ανεβαίνουν, κόντρα στους δικούς μας φόβους.

ΥΓ: Η κούρσα οδηγείται από τα blue chips. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η σκυτάλη δίδεται στην περιφέρεια. Αυτή την φορά ας μην βιαστούμε, όμως, να το θεωρήσουμε αυτό ως δεδομένο. Ότι τα πράγματα θα εξελιχτούν τελικώς έτσι.

Όχι, πριν διαπιστώσουμε πώς θα αντιμετωπίσει η αγορά το θέμα της κατηγοριοποίησης.

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v