Φρενίτιδα ανόδου από ΟΤΕ - τράπεζες

Με τον ΟΤΕ (8,74%) λόγω του προσφερόμενου bonus στους ομολογιούχους και τις τράπεζες (5,20%), άξιες συμπαραστάτριες, η αγορά επιδόθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του Ιουνίου σε μία έντονα ανοδική κίνηση προς τις 1.769 μονάδες. Στο 10/1 η σχέση ανοδικών προς πτωτικές.

Με τον ΟΤΕ στο +8,74% και τις τράπεζες (5,20%) άξιες συμπαραστάτριες της ανοδικής κίνησης ο Γενικός Δείκτης επιδόθηκε σήμερα σε μια έντονα ανοδική κίνηση.

Η εν λόγω κίνηση, που είχε ως έναυσμα το bonus του ΟΤΕ στους ομολογιούχους για την υπέρβση της ”σκοπέλου” της CosmoRom (και κατ’ επέκταση της πιστοληπτικής ικανότητας) παραπέμπει αφενός σε προσπάθεια αναπλήρωσης του χαμένου εδάφους σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές και αφετέρου, σε προσπάθεια τιμολόγησης περαιτέρω σημαντικών ”deals” στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, ανάλογου ειδικού βάρους αυτού των ΕΛΠΕ – Πετρόλα.

Εδώ θα πρέπει να κάνουμε την εξής επισήμανση. Η συμφωνία αυτή καθεαυτή όπως αποτυπώνεται στην κίνηση των τίτλων της Πετρόλα και των ΕΛΠΕ (limit down και –2% αντίστοιχα) δεν έδωσε ώθηση στον Δείκτη, αλλά αποτέλεσε πεδίo arbitrage.

Ωστόσο, δημιουργεί την εντύπωση ότι επιχειρηματικά δύνανται να υπάρξουν εξελίξεις ικανές να πείσουν πως η ελληνική οικονομία, έστω και δια της μεθόδου απεμπλοκής του δημοσίου μέσω συγχωνεύσεων, μπορεί να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές.

Επί της ουσίας όμως, η σημερινή κίνηση αποτελεί προϊόν του νέου ”τεχνάσματος” στον ΟΤΕ, όπου η διανομή 2 ευρώ ανά μεριδίου στους κατόχους της μετατρέψιμης ομολογιακής σειράς, ουσιαστικά δίνει το απόλυτο έναυσμα για την ενίσχυση θέσεων στον τίτλο, αφού δημιουργείται ένα πλασματικό arbitrage που επιτρέπει στους μη κατέχοντες να αγοράζουν την υποκείμενη αξία, αφού τιμολογείται έλλειψη προσφοράς στη μετατροπή.

Από την άλλη οι μεριδιούχοι ουσιαστικά διακρατώντας τα μερίδιά τους εκμηδενίζουν τον όποιο κίνδυνο συνεπάγεται η μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Με αυτά, είναι απολύτως φυσικό ο Γενικός Δείκτης να έχει κλείσει με κέρδη 3,59% στις 1.768,85 μονάδες, με την ευρύτερη αγορά να επιδίδεται σε μια κίνηση ασανσέρ, αφού η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφώθηκε στο 10 προς 1 υπέρ των πρώτων, τάση που βέβαια συνεπάγεται κάτι ουσιώδες, μόνο εάν δούμε follow through ζήτηση κατά τις προσεχείς ημέρες.

Τέλος, όσον αφορά στην αγορά παραγώγων είμαστε υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουμε τις συνθήκες του απόλυτου short squeeze που δημιουργήθηκαν αφού άρον – άρον όπως κάποτε στην Εθνική, έτσι και τώρα στον ΟΤΕ, οι έχοντες την ατυχία να είναι short έσπευσαν να κλείσουν τις θέσεις οδηγώντας ενδεχομένως στην τελική υπερβολή.

Πάντως, για πολλοστή φορά το να είναι κάποιος short δεν ”πληρώνει” και μάλιστα... αιφνιδίως, τάση που αν μη τι άλλο υποβοηθά την προδιάθεση ανόδου.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Newsphone (κέρδη 10%), της Σαραντής (κέρδη 15,5%), της Δυναμική Ζωή (κέρδη 8,23%), της Logismos (κέρδη 7,14%) και της Lantec (κέρδη 0,8%).

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές Logismos, της Ιντερτέκ, της Ανδρομέδα και της Ερμής.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 132 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 16,46% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 2,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 500.000 μετοχών της Μπαλάφας στα 2 ευρώ, ένα πακέτο 116.000 μετοχών του ΟΠΑΠ στα 8,98 ευρώ, ένα πακέτο 300 μετοχών της Ερμής στα 4,7 ευρώ και ένα πακέτο 400 μετοχών της Μπάρμπα Στάθης στα 4,9 ευρώ.

Επίσης έγιναν δύο πακέτα 4.100 και 25.900 μετοχών της Alpha Bank στα 13,9 ευρώ και ένα πακέτο 24.100 μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στα 13,22 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v