Νέα σελίδα στη Σοφοκλέους τον Ιούνιο;

Τις επιπτώσεις του deal των ΕΛΠΕ - Petrola στο επιχειρηματικό (και όχι μόνον) περιβάλλον καλείται να τιμολογήσει η Σοφοκλέους, έχοντας κατοχυρώσει τις 1.700 μονάδες. Στα υπόψιν η αποκοπή του δικαιώματος στην Εθνική, οι νέες ”κατηγορίες” μετοχών, η διάθεση της κυβέρνησης για νέες μετοχοποιήσεις και η πιο ενδελεχής εξέταση των τριμήνων της συντριπτικής πλειονότητας της περιφέρειας.

του Νίκου Χίου

Ως εβδομάδα αντοχής των επιπέδων των 1.700 μονάδων, ήπιας ανόδου του FT 20, και μικτής εικόνας στην περιφέρεια μπορεί να χαρακτηρισθεί η τελευταία (εβδομάδα) του Μαίου, η οποία συνοδεύθηκε και με νέα αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Κυρίαρχο στοιχείο στο χώρο των δεικτοβαρών μετοχών η νέα ώθηση της Εθνικής (5,83%), ενόψει και της αποκοπής του δικαιώματος στις δωρεάν μετοχές (1ν/10 παλιές) τη Δευτέρα, αλλά και οι πιέσεις στον ΟΤΕ (-1,55%) λόγω του νέου προβλήματος, αυτήν την φορά με την CosmoRom.

Πιέσεις που θα ήσαν πολύ ισχυρότερες εάν δεν υπήρχε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, τα οποία χαρακτηρίσθηκαν ως ”στεναγμός ανακούφισης” από τους αναλυτές διεθνούς οίκου.

Είναι βέβαιο πως στη νέα εβδομάδα η αγορά θα κληθεί να ”τιμολογήσει” το deal των Ελληνικών Πετρελαίων με την Petrola (σημειώστε πως το Euro2day.gr είχε αναφερθεί στο επικείμενο της συγχώνευσης από τις 14 Φεβρουαρίου 2002).

Η Σοφοκλέους, θα κληθεί επίσης να τιμολογήσει τις επιπτώσεις της συμφωνίας στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στο ”διαταραγμένο” πολιτικό σκηνικό, αλλά και να λάβει υπόψη της ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει (έχει ήδη εξαγγείλει) τις νέες μετοχοποιήσεις σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ προκειμένου να αντλήσει επιπλέον έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Και για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται, ως γνωστόν, θετικό κλίμα στην αγορά.

θα πρέπει, παράλληλα, να ενδοσκοπήσει με περισσότερη ηρεμία στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2003. Και κυρίως στα αποτελέσματα της μεγάλης πλειοψηφίας της περιφέρειας, αλλά και σε εταιρίες - σηματωρούς που πιθανόν να δώσουν ένα θετικό μήνυμα για την περαιτέρω πορεία τους. Δηλ. εάν ”νοικοκυρεύθηκαν” ή τέλως πάντων έβαλαν μία τάξη στα οικονομικά τους!!!

Παράλληλα, ας έχουμε κατά νου ότι η ”μάχη” γύρω από τις επενδυτικές θα προσλάβει νέα ώθηση είτε με την όξυνση της αντιπαράθεσης των ξένων χρηματο-οικονομικών οίκων (Deutsche Bank - Laxey) είτε με την εξαγγελθείσα ( και μάλλον... αμφίβολη) προσπάθεια των Domus και Optima να μετατραπούν σε εισηγμένες Συμμετοχών.



Ωστόσο, δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής των επενδυτών το ενδεχόμενο πιθανών πιέσεων που είναι δυνατόν να ασκηθούν στη μετοχή της Εθνικής από τη Δευτέρα, καθώς (μετά την αποκοπή) επανέρχεται η δυνατότητα του short selling για τον τίτλο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μετοχή και την αγορά.

Και βεβαίως από τη Δευτέρα, την πρώτη συνεδρίαση του Ιουνίου λαμβάνουν χώρα ριζικές αλλαγές στο ταμπλό της Σοφοκλέους, καθώς σημειώνονται αλλαγές μετοχών στους δείκτες, ξεκινά το καθεστώς τρίωρης διαπραγμάτευσης για 103 τίτλους (λόγω του spread),ενω καθιερώνεται και ο Δείκτης Υψηλής Κυκλοφοριακής Ταχύτητας

Σε κάθε περίπτωση ο Ιούνιος του 2003 μάλλον θα επιφυλάξει έντονες εκπλήξεις, αλλά και πολύ μεγαλύτερες συγκινήσεις...

Υ.Γ. Σημειώστε τέλος, πως, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί ένα νέο,αρκούντως εντυπωσιακό επιχειρηματικό deal.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v