ΟΤΕ: 2 οίκοι + 3 ΑΧΕ αναλύουν το τρίμηνο (update2)

Με τίτλο ”Στεναγμός ανακούφισης” η Citigroup σχολιάζει τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2003 του ΟΤΕ, θεωρώντας παράλληλα, ως απαραίτητη την επίλυση του ”αγκαθιού” της CosmoRom, για το θέμα της οποίας ”βλέπει” τρία σενάρια. Πως είδαν το τρίμηνο αναλυτές των Alpha Finance, Marfin, JP Morgan, Εθνικής ΑΧΕ και EFG Securities.

ΟΤΕ: 2 οίκοι + 3 ΑΧΕ αναλύουν το τρίμηνο (update2)
Αντίστοιχα με τις προβλέψεις χαρακτηρίζει σε report της η Alpha Finance τα έσοδα και τα EBITDA που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ για το α΄ τρίμηνο, ενώ τα λιγότερο χαμηλά του αναμενομένου κέρδη (-19,6%), εξέπληξαν την αγορά (η οποία κατά μέσο όρο περίμενε υποχώρηση κατά 32%).

Η Alpha Finance διατηρεί τη θετιή της στάση αναφορικά με τα θεμελιώδη μεγέθη του ΟΤΕ, αν και επισημαίνει ότι ”οι ανησυχίες για το θέμα της CosmoRom είναι πιθανό να επηρεάσουν τη μετοχή”.

Εξάλλου, η χρηματιστηριακή βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης των εκτιμήσεών της για τον ΟΤΕ, ενώ αναφορικά με το σύνολο το 2003, τονίζει ότι ο Οργανισμός περιμένει τα EBITDA του ομίλου στο επίπεδο των προηγούμενων ετών, καθώς και υποχώρηση κατά 10% στα έσοδα της RomTelecom.

”Γκρίζες περιοχές που χρήζουν αποσαφήνισης” εντοπίζει για τον ΟΤε η JP Morgan, όπως προκύπτει από τηλεγράφημα του πρακτορείου Dow Jones. ”Πριν γίνουμε πιο θετικοί για τον Οργανισμό”, αναφέρει η JP Morgnan”, θα επιθυμούσαμε περισσότερα στοιχεία στις περικοπές κόστους στη σταθερή τηλεφωνία, στο θέμα της CosmoRom και στη ρυθμιστική έγκριση των τιμολογιακών αυξήσεων στη Ρουμανία.

Ο οίκος θέτει την τιμή στόχο στα 10,8 ευρώ, παρατηρώντας ότι τα θεμελιώδη μεγέθη δεν έχουν ακόμη σταθεροποιηθεί. ”Τα αποτελέσματα τριμήνου χαρακτηρίστηκαν από αδυναμία στη σταθερή τηλεφωνία, όπως αναμενόταν, αναφέρει η JP Morgan.

Την τιμή στόχο των 10,50 ευρώ και την αξιολόγηση ”in-line, medium risk”, διατηρεί η Citigroup για τη μετοχή του ΟΤΕ σε έκθεσή της με αφορμή τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2003 που ανακοίνωσε ο Οργανισμός.

Επισημαίνει, ωστόσο, η Citigroup, ότι, όσο παραμένει άλυτο το θέμα της CosmoRom, η μετοχή δεν αναμένεται να φθάσει τα επίπεδα που θέτει.

Ο διεθνής οίκος σε σημερινή του έκθεσή του με τίτλο ”Αναστεναγμός ανακούφισης”, αναφέρει ότι τα αποτελέσματα ήταν ανάλογα των προσδοκιών, ενώ σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας, ξεπέρασαν, όπως τονίζει, κατά πολύ τις προβλέψεις.

Ωστόσο, επισημαίνει ο διεθνής οίκος, το κύριο ζήτημα που χρειάζεται να επιλυθεί είναι η ενεργοποίηση της ρήτρας ”αθέτησης” υποχρέωσης του ΟΤΕ στο εγγυημένο ομολογιακό και στο loan facility, κατόπιν της διαφαινόμενης αδυναμίας της CosmoRom να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της σε προμηθευτή της.

Η Citigroup προβλέπει ότι ο ΟΤΕ θα ξεπεράσει το εν λόγω πρόβλημα, χωρίς όμως να μπορεί να οριστεί ο χρόνος και το κόστος. Ωστόσο, έως ότου ξεπεραστεί το πρόβλημα, η Citigroup δεν αναμένει μεγάλη ανάπτυξη των μεγεθών του Οργανισμού.

Η Citigroup αναμένει από τον ΟΤΕ να διαπραγματευτεί τον τρόπο επίλυσης του ”αγκαθιού” της Cosmorom, καθώς όπως επισημαίνει ο ΟΤΕ είναι οικονομικά ισχυρός.

Υπάρχει ωστόσο ο κίνδυνος, επισημαίνεται στην έκθεση της Citigroup, είτε ο ΟΤΕ να εγγυηθεί για τα χρέη της CosmoRom είτε να πληρώσει ένα άγνωστο ποσό για να εγκαταλείψει την επένδυσή του σ’ αυτή, είτε να την αφήσει να χρεοκοπήσει, χωρίς κανένα κόστος, γεγονός που θα δυσαρεστήσει τη ρουμανική κυβέρνηση η οποία είναι ο έτερος μέτοχος στην CosmoRom.

Εξάλλου, η Citigroup αποδίδει την υποχώρηση του μεριδίου του ΟΤΕ στο 93% στην εγχώρια αγορά και τη μείωση του όγκου των λεπτών ομιλίας μέσω του δικτύου του Οργανισμού κατά 15,6% στην ισχυροποίηση του ανταγωνισμού και τη μεγαλύτερη διάδοση της χρήσης συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας.

Σε ό,τι αφορά τους πιθανούς κινδύνους για τον OTE, η Citigroup αναφέρει την αύξηση του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά σταθερής τηλεφωνία.

Επισημαίνει ωστόσο τη μείωση του ρίσκου από τις επενδύσεις του ΟΤΕ στο εξωτερικό, καθώς ο Οργανισμός έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι, εκτός των ελληνικών συνόρων, θα επικεντρωθεί στην αγορά κινητής τηλεφωνίας ενώ θα επιδείξει ”εγκράτεια” σε ό,τι αφορά την επένδυση νέων κεφαλαίων στα Βαλκάνια.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά αναλυτής της EFG στο πρακτορείο Dow Jones Newswire ”ο ΟΤΕ αρχίζει να αισθάνεται τις πραγματικές επιπτώσεις από την απελευθέρωση της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς, δυο χρόνια μετά την επίσημη ανακοίνωσή της”.

Στο ίδιο τηλεγράφημα με τίτλο ”ο ΟΤΕ διαψεύδει τους φόβους, αλλά ο ανταγωνισμός δαγκώνει”, το διεθνές πρακτορείο προβλέπει ”ζοφερότερο” το δεύτερο τρίμηνο του 2003 για τον ΟΤΕ, καθώς ο Οργανισμός θα αναλάβει έκτακτες χρεώσεις ύψους 44,2 εκ. ευρώ, ως απόρροια της πρόωρης συνταξιοδότησης μέρους του προσωπικού του.

Στα επίπεδα των εκτιμήσεων της αγοράς κινήθηκαν λίγο – πολύ τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του ΟΤΕ, εξαιρουμένων όμως των εσόδων που προέκυψαν από συναλλαγματικές διαφορές, αναφέρει η Marfin Hellenic σε flash note της (29/05).

Σε αυτό το πλαίσιο, η Marfin τονίζει πως πρόκειται για μια ”όαση μεταξύ των αρνητικών ειδήσεων” που αφορούν το τελευταίο διάστημα τον Οργανισμό, ενώ προσθέτει πως ενδεχομένως θα περικόψει τις εκτιμήσεις της για την RomTelecom, καθώς και το άνω όριο των προβλέψεών της για τον όμιλο της Rom-Tel.

Σχολιάζοντας περαιτερω το τρίμηνο του ΟΤΕ, η Marfin αναφέρει πως τα έσοδα ύψους 1,1 δισ. ευρώ κινήθηκαν κατά 2,7% χαμηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς και κατά 2% χαμηλότερα των δικών της, ενώ προσθέτει πως, εξαιρουμένου του ενός μήνα που έχει συμπεριληφθεί στην ενοποίηση η RomTelecom, τα έσοδα θα είχαν αυξηθεί κατά μόλις 1,3% (αντί 7,8%) και θα είχαν ανέλθει στα 1,03 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, η Marfin Hellenic θέτει την τιμή στόχο στα 14,1 ευρώ, ενώ συστήνει outperform.

Η Marfin επίσης αναφέρει πως μεταξύ των κύριων πηγών εσόδων για τον Οργανισμό ήταν και πάλι η κινητή τηλεφωνία, το ποσοστό της οποίας επί των συνολικών πωλήσεων αυξήθηκε στο 23,7% έναντι 20% πέρυσι, ενώ σε ό,τι αφορά την αγορά της σταθερής τηλεφωνίας κινήθηκε βάσει των εκτιμήσεων της χρηματιστηριακής.

Αναφορικά με τα κέρδη προ φόρων του ΟΤΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2003, η Marfin αναφέρει πως παρουσίασαν κάμψη της τάξεως του 13%, τη στιγμή που βάσει των εκτιμήσεών της αναμενόταν υποχώρηση της τάξεως του 28,8%.

Για το θέμα της CosmoRom, το report αναφέρει πως μια γρήγορη επίλυση θα αποτελούσε ”θετικό καταλύτη”, καθώς θα απομάκρυνε μια ”βασική ανησυχία, ενώ προαναγγέλλει την αναθεώρηση των εκτιμήσεών της.

Εξάλλου, η Εθνική ΑΧΕ στο πρωινό της σχόλιο επισημαίνει ότι ο ΟΤΕ εξέπληξε ευχάριστα την αγορά. Ο όμιλος παρουσίασε σημαντικά υψηλότερες δαπάνες προσωπικού, αλλά περιόρισε τα γενικά και διοικητικά έξοδα, καταλήγει το report.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v