ΧΑ: Στη σκιά των φημών για ΕΛΠΕ- Petrola (update)

Εντονο ενδιαφέρον εκδηλώνεται στη σημερινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους, η οποία κινείται στα επίπεδα των 1.700 μονάδων, για τον πετρελαϊκό κλάδο μετά την αναβίωση της φημολογίας για επικείμενο deal μεταξύ Petrola - ΕΛΠΕ. Ισχυρές ενδείξεις για ανακοίνωση εντός της ημέρας, ενώ ο Ακης Τσοχατζόπουλος συγκαλεί έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Αφού απέτυχε να διασπάσει ανοδικά το επίπεδο των 1720 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε επιτυχώς τη στήριξη στις 1700 μονάδες καθώς με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1701,7, αντιδρά έκτοτε δίνοντας την εντύπωση πως διατηρείται η τάση συσσώρευσης σε επίπεδο Γενικού Δείκτη στο εύρος 1.700- 1.720.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στον πετρελαϊκό κλάδο και ειδικότερα στις μετοχές της Πετρόλα (11,93%) και των Ελληνικών Πετρελαίων (2,79%), ενώ κέρδη 2% καταγράφει και η μετοχή της Motor Oil.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι αποδίδουν το ενδιαφέρον για τη μετοχή της Petrola στην αναβίωση της φημολογίας περί επικείμενης συγχώνευσης με τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Οι ίδιοι κύκλοι, μάλιστα υποστηρίζουν, χωρίς βεβαίως αυτό να έχει διασταυρωθεί - επιβεβαιωθεί, πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις μετά το πέρας της συνεδρίασης της Σοφοκλέους.

Oπως και χθες, η συσσώρευση αυτή πραγματοποιείται μόνο στο επίπεδο του FTSE 20, αφού η σχέση πτωτικών προς ανοδικών μετοχών διαμορφώνεται πλέον στο 4 προς 1, κάτι που σημαίνει ότι η δυνητική προσφορά καλά κρατεί στο εύρος της αγοράς, ίσως λόγω και του ότι κλείνει ”αέρας”, ενόψει της λήξης του μήνα.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο γύρισμα των τραπεζών σε αρνητικό έδαφος αφού Alpha Bank, Eurobank και Εμπορική υποχωρούν, ενώ η αγορά βρίσκει αναχώματα στην συνεχιζόμενη θετική κίνηση των ΟΠΑΠ και Εθνική, με τη ΔΕΗ (-0,9%) να μη μπορεί ωστόσο να συνεισφέρει.

Παράλληλα, με τον τζίρο να ανέρχεται ήδη στα 56 εκ. ευρώ, είναι προφανές πως οι όποιοι αγοραστές περιμένουν ευνοϊκότερες συνθήκες, αφού υπάρχει μία γενικότερη τάση προσμονής της έναρξης συναλλαγών στην Εθνική από Δευτέρα, όποτε η μετοχή θα διαπραγματεύεται ”κομμένη”.

Με βάση και την τάση στην αγορά παραγώγων, θα πρέπει να πούμε ότι προοιωνίζεται η αδυναμία αντίδρασης προς τις 1.720, ενώ στον αντίποδα οι πωλητές προς το παρόν τουλάχιστον δεν δείχνουν διατεθειμένοι να φανούν επιθετικοί, ίσως και λόγω του ότι, μέχρις στιγμής, η τάση στις ευρωαγορές, παραμένει, έστω και ασθενώς, ανοδική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v