Ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής

Η απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης, τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για τις εισηγμένες, αλλά και οι αποδόσεις, καθώς και το έλλειμμα 44,2 τρισ. δολαρίων που απειλεί την οικονομία των ΗΠΑ, απασχολούν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής
Η απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης, τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για τις εισηγμένες, αλλά και οι αποδόσεις, καθώς και το έλλειμμα 44,2 τρισ. δολαρίων που απειλεί την οικονομία των ΗΠΑ, απασχολούν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Καταναλωτικά Δάνεια: Στην πλήρη απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης προχωρεί από την 1η Ιουλίου 2003 η Τράπεζα της Ελλάδος, με την άρση και των τελευταίων περιορισμών, αναφέρει η Καθημερινή. Το Βήμα τονίζει πως η πίστωση χωρίς όρια με χαμηλότερα επιτόκια και καλύτερους όρους εξόφλησης ωφελεί τους καλούς και πλούσιους πελάτες.

Η Ναυτεμπορική σημειώνει πως η απελευθέρωση των ορίων θα συνδυαστεί και από την πλήρη λειτουργία του Γραφείου Πίστης ”Τειρεσίας”, ενώ η Ημερησία προσθέτει πως οι τράπεζες θα καθορίσουν το ύψος των δανείων.

Εταιρική Διακυβέρνηση: Ειδικό ένθετο για το θέμα της Εταιρικής Διακυβέρνησης περιλαμβάνει η σημερινή έκδοση του Μετόχου, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται πως εφαρμόζεται ο νέος θεσμός για τις εισηγμένες, ποια είναι τα θέματα οι ορισμοί και οι κανόνες του. Επιπλέον ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Στ. Θωμαδάκης αποκαλύπτει τα νέα δεδομένα, ο πρόεδρος του ΧΑ κ. Π. Αλεξάκης τονίζει πως η υιοθέτηση των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης λειτουργεί κυρίως προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον των επιχειρήσεων, ενώ υπάρχουν και οι απόψεις σημαντικών παραγόντων της αγοράς.

Σοφοκλέους: Μια σειρά από κινήσεις που γίνονται στη Σοφοκλέους φαίνεται να σηματοδοτεί την επιστροφή του ”έξυπνου χρήματος” που πάντα πρώτο σπεύδει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που δημιουργεί η αγορά, τονίζει η εφημερίδα Μέτοχος.

Το Βήμα επισημαίνει πως οι εισηγμένες εμφανίζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους κατά 22% και των προ φόρων κερδών κατά 10% εμφανίζουν με βάση τα ως τώρα δημοσιοποιημένα αποτελέσματα κατά το πρώτο (και δυσκολότερο) τρίμηνο.

Επενδύσεις: Για μαζική στροφή στα ομόλογα της Ευρωζώνης κάνει λόγο η Καθημερινή.

Μερίσματα: Ρευστότητα 160 εκατ. ευρώ δίνουν τα μερίσματα στη Σοφοκλέους, σύμφωνα με τον Μέτοχο, ο οποίος επίσης αναφέρει πως διαμορφώνονται τώρα οι αποδόσεις των εισηγμένων.

Κομισιόν: Πρόγραμμα κρατικών επιχορηγήσεων για την οικονομική ανάπτυξη της νησιώτικης Ελλάδας ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την Καθημερινή, επιτρέποντας τη συγχρηματοδότηση, από το ελληνικό Δημόσιο, έργων ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και αποχέτευσης καθώς και έργων ανάπτυξης της γεωργίας σε όλα τα νησιά της χώρας.

Ευρωπαϊκή Οικονομία: Η νέα, όσο και παλαιά απειλή του αποπληθωρισμού γίνεται ο υπ’ αριθμόν ένα εφιάλτης για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, με Ηνωμένες Πολιτείες και ευρωζώνη να φοβούνται σφόδρα πλέον μια δίνη κατάρρευσης των τιμών τύπου Ιαπωνίας, τονίζει το Κέρδος.

Αγορά Εργασίας - Απασχόληση: Θραύση κάνουν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης στην ελληνική αγορά εργασίας, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία η οποία αναφέρει πως έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας αποδεικνύει χωρίς αξία τις πιέσεις για ελαστικοποίηση στης αγοράς εργασίας αφού ήδη, τρεις στους 10 εργάζονται ήδη ”ευέλικτα”, ενώ η Ναυτεμπορική τονίζει πως οι πτυχιούχοι πιάνουν δουλειά σε 41 μήνες.

Όπως αναφέρει το Βήμα, σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων βρίσκεται στα επίπεδα του 1998.

ΔΕΠΑ: Στο προσκήνιο επανέρχεται ο θεσμός της ”χρυσής μετοχής” καθώς, όπως αναφέρει το Βήμα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη δυνατότητα χρήσης της στην περίπτωση της επιχείρησης φυσικού αερίου ΔΕΠΑ, για την οποία τα σχέδια ιδιωτικοποίησης βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ασφαλιστικό: Παρεμβάσεις παρά τις διαψεύσεις, που στόχο θα έχουν την παράταση του εργασιακού βίου, χωρίς όμως να αυξάνεται το γενικό όριο αποχώρησης των 65 ετών, μελετά η κυβέρνηση, προκειμένου να αμβλυνθεί το φαινόμενο της πρόωρης συνταξιοδότησης αναφέρει το Κέρδος.

Αυγερινοπούλου: Η First Boston Investment ανέλαβε το management και της διαχείριση της εταιρίας Beauty and Diet, και εφόσον το πόρισμα βιωσιμότητας και οι συνεργασίες με όλες τις τράπεζες είναι θετικά θα προχωρήσει σε εξαγορά του ομίλου των επιχειρήσεων Αυγερινοπούλου, τονίζει το Βήμα.

ΗΠΑ: Σιγή ιχθύος εξακολουθεί να τηρεί η αμερικανική κυβέρνηση για την έκθεση – βόμβα που προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 44,2 τρισ. δολαρίων, από τη συνταξιοδότηση της μεταπολεμικής γενιάς, αναφέρει η Καθημερινή. Σύμφωνα με την Ημερησία πρόκειται για έκθεση του Πολ ΄Ο Νιλ που αποκαλύπτουν οι Financial Times και που απέκρυψε ο Μπους.

Επενδυτικές: Σε μπαράζ ανακατατάξεων βρίσκονται οι επενδυτικές σύμφωνα με το Μέτοχο, ο οποίος προσθέτει πως διαμορφώνεται η κατάσταση στον κλάδο μετά τις εξελίξεις σε New Millennium και τον όμιλο Marfin.

ΟΤΕ: Τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε χθες ο ΟΤΕ σχολιάζει σύσσωμος ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής.

Μινωικές Γραμμές: Στο παρασκήνιο των Μινωικών Γραμμών αναφέρεται η εφημερίδα Μέτοχος.

Chipita: Με την αγορά της Νιγηρίας ”φλερτάρει” η Chipita σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο η οποία προσθέτει πως εγκρίθηκε η πώληση δυο θυγατρικών της κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης.

ΑΓΝΟ: Παράνομη θεωρούν οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ την πώλησή της στην Κολιός, σύμφωνα με το Κέρδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v