”Ελατήριο” τράπεζες και περιφέρεια

Η νέα εκτίναξη των τραπεζών (3,79%), αλλά και της περιφέρειας (292 μετοχές σε άνοδο), που συνοδεύθηκε με αύξηση των συναλλαγών, ώθησαν και πάλι την αγορά πάνω από τις 1.700 μονάδες. Σε αντίθετη πορεία κινήθηκαν οι τηλεπικοινωνίες.

Η τάση αντίδρασης μετουσιώθηκε σε πράξη, καθώς επαληθεύτηκαν τα ερείσματα που έφερναν τον Γενικό Δείκτη να επιχειρεί τη διάσπαση των 1.700 μονάδων με εφαλτήριο την εύρεση στήριξης χθες στις 1.670 μονάδες, και με την τελική εικόνα στην αγορά να είναι απόλυτα ικανοποιητική.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις που χρήζουν ενδεχομένως αναφοράς, ιδιαίτερα αν είναι να κοιτάξουμε την πιθανή κίνηση της αγοράς από την ερχόμενη Δευτέρα, αφού η βραχυχρόνια τάση δείχνει εκ νέου να μεταστρέφεται σε ανοδική.

Το κλείσιμο του Δείκτη στις 1.708,08 μονάδες με κέρδη 1,97% και δη στο υψηλό ημέρας, τεχνικά υποστηρίζει την εκτίμηση ότι η τάση της αγοράς είναι πλέον ανοδική.

Στον ίδιο βαθμό όμως απαιτείται και η αξιολόγηση κάθε επιμέρους μετοχής που επηρεάζει την πορεία του Γενικού Δείκτη, αφού η άνοδος σήμερα συντελέστηκε αποκλειστικά και μόνο με βάση την κίνηση του τραπεζικού κλάδου ο οποίος κατέγραψε κέρδη 3,79%, υπεραποδίδοντας σαφώς της αγοράς.

Ειδικότερα, Εθνική και Εμπορική κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα του 4% με την πρώτη να δίνει την εντύπωση ότι επιχειρεί να ”κόψει” τη δωρεάν μετοχή τη Δευτέρα σε όσο το δυνατόν υψηλότερη τιμή, την ίδια ώρα που ΟΤΕ και Panafon ”υπέφεραν” υπό το βάρος έντονων ρευστοποιήσεων κάτι που είχε ως συνέπεια ο κλαδικός δείκτης των τηλεπικοινωνιών να κλείσει σε αρνητικό έδαφος (-0,32%) ο δε ΟΤΕ να κλείσει πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 1,54%.

Μπορούμε, με βάση την προαναφερθείσα εικόνα, να εξάγουμε δυο συμπεράσματα. Αφενός ότι η ευρύτερη αγορά ακολουθεί τις μετοχές σηματωρούς του τραπεζικού κλάδου με μεγαλύτερη ευκολία απ’ ότι ακολουθεί τον ΟΤΕ, που άλλωστε αποτυπώνεται και στην αναλογία 9,5 ανοδικών για κάθε 1 πτωτική μετοχή και αφετέρου ότι όταν εκλείψουν κάποιοι ”ειδικοί” παράγοντες θα πρέπει να αναρωτηθούμε εάν η μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς είναι ”εξασφαλισμένα ανοδική”.

Κι αυτό το λέμε διότι, ο τραπεζικός κλάδος και δη η Εθνική σήμερα ακολούθησαν την τάση των ευρωαγορών, αλλά φυσικά ο ορίζοντας της Δευτέρας – ημέρα αποκοπής της δωρεάν μετοχής της Εθνικής –, αποτελεί και την ημέρα όπου θα κληθούν να υποστηρίξουν την ανοδική κίνηση κι άλλες μετοχές όπως αυτή του ΟΤΕ.

Και διερωτάται εύλογα κάποιος με πόση εμπιστοσύνη μπορεί να προβάλει κανείς το συγκεκριμένο σενάριο, όταν η μητρική Vodafone και οι λοιπές ομοειδείς τηλεπικοινωνιακές εταιρίες της Ευρώπης τρέχουν και οι εγχώριοι τίτλοι, με εξαίρεση την Cosmote, κλείνουν πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Από την άλλη υπάρχει μια σχολή σκέψης που αναφέρει πως κατ’ ουσία είναι αδιάφορο το τι θα κάνει η αγορά από Δευτέρα, αφού η διαρκής κατοχύρωση κερδών, κάτι που φυσικά συνεπάγεται την επίτευξή τους πρώτα - όπως συνέβη σήμερα – σημαίνει εξ’ ορισμού την ύπαρξη περισσότερων κεφαλαίων προς τοποθέτηση σε μέλλοντα χρόνο, ασχέτως του εάν ο αριθμός των εμπλεκομένων δεν αυξάνεται και απλά έχουμε να κάνουμε με μια ανακύκλωση χρήματος που όμως πολλαπλασιάζεται.

Θα πρέπει να κάνουμε και μια αναφορά στα ΣΜΕ επί του FTSE – 20 στην αγορά παραγώγων, όπου όσοι διατήρησαν short θέσεις για πολλοστή φορά σήμερα βρέθηκαν προ αρνητικών εκπλήξεων όπως άλλωστε και αυτοί που δανείστηκαν τίτλους προσφάτως.

Η τάση όμως δεν είναι καθολική, αφού όσο υπάρχει ένας πόλος ευπάθειας που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο ΟΤΕ, εναύσματα για τιμολόγηση πτώσης θα υπάρχουν πάντα.

Τέλος, να αναφέρουμε στα αξιοσημείωτα της ημέρας το πέρασμα δυο πακέτων σε Εξέλιξη και Arrow, δεδομένο που έρχεται στον απόηχο της δημοσίας πρότασης της Deutsche Bank για την εξαγορά της New Millenium. Ομως οι τιμές στις οποίες έγιναν όμως τα πακέτα δεν προδιαθέτουν σε κάποια σημαντική εξωχρηματιστηριακή εξέλιξη.

Ειδικότερα πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 717.000 μετοχών της Arrow στα 1,75 ευρώ και ένα πακέτο 1.980.420 μετοχών (2,3% του μετοχικού κεφαλαίου) της Eξέλιξη στα 0,67 ευρώ.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Newsphone που έκλεισε στα 6,3 ευρώ με κέρδη 5% και της Δυναμική Ζωή που έκλεισε στα 7,66 ευρώ με κέρδη 3,51%.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Stabilton που έκλεισε στα 0,2 ευρώ με κέρδη 9,09%.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Ανδρομέδα, της Ιντερτέκ, της Δυναμική Ζωή και της ΕΛΓΕΚΑ.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές Stabilton προνομιούχο και της Μπαλάφας.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 111 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 33,3% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 6,75 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 133.370 μετοχών της Κατσέλης στα 5,1 ευρώ, ένα πακέτο 1.000.000 μετοχών της Μπαλάφας (4,6% του μετοχικού κεφαλαίου) στα 1,75 ευρώ και δύο πακέτα 1.870 και 15.014 μετοχών του ΟΤΕ στα 9,08 ευρώ.

Επίσης, έγινε ένα πακέτο 60.000 μετοχών της Follie Follie στα 10,8 ευρώ.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πακέτο 70.000 μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στα 13,46 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v