Διολίσθησης συνέχεια στο ΧΑ

”Μαζεύτηκε” ο δείκτης, διολίσθησε, όμως, η αγορά σήμερα στη Σοφοκλέους, καθώς η θετική εικόνα των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Panafon, συνέβαλλε τα μέγιστα στο να μην απεικονισθούν σε όλο τους το εύρος οι απώλειες στο σύνολο του ταμπλό.

”Μαζεύτηκε” ο δείκτης, διολίσθησε, όμως, η αγορά σήμερα στη Σοφοκλέους, καθώς η θετική εικόνα των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Panafon, συνέβαλλε τα μέγιστα στο να μην απεικονισθούν σε όλο τους το εύρος οι απώλειες στο σύνολο της αγοράς.

Την ίδια στιγμή, στην ευρύτερη αγορά, με εξαίρεση τις εισηγμένες ΑΕΕΧ, οι οποίες λόγω της δημόσιας πρότασης της Deutsche Bank για τη Millennium προσέλκυσαν ζήτηση, οι πόλοι έλξης για τους ενασχολούμενους στην περιφέρεια υπήρξαν λίγοι έως μηδαμινοί.

Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια η τελική σχέση των δυόμισι πτωτικών για κάθε μία ανοδική μετοχή, να μην αντικατοπτρίζεται σε καμία περίπτωση στο κλείσιμο του γενικού δείκτη (οριακές απώλειες 0,09% στις 1689,33).

Εδώ εγείρεται το ερώτημα του κατά πόσο είναι δυνατόν να κάνουμε λόγο για συνεχιζόμενη διόρθωση με την αγορά να γράφει έξι πτωτικές συνεδριάσεις, αφού follow through buying δεν υπάρχει, τουλάχιστον στην ευρύτερη αγορά.

Αν δε κοιτάξει κανείς και τα βαριά χαρτιά, θα διαπιστώσει ότι ο ευπαθής συνήθως ΟΤΕ αντέδρασε σήμερα, τάση που όμως δεν αφομοιώθηκε από τις τράπεζες, οι οποίες σήμερα υπέκυψαν μάλλον αμαχητί, υποαποδίδοντας πέντε φορές του γενικού δείκτη.

Ουδείς αμφιβάλλει ότι η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική, και αυτό το είχαμε επισημάνει από το κλείσιμο της προηγούμενης Τρίτης.

Το θέμα είναι όμως ότι εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος και η μεσοπρόθεσμη τάση από ουδέτερη να μετατραπεί σε πτωτική.

Και αν αυτό δεν μπορεί να λεχθεί ακόμη, είναι αφενός επειδή ο γενικός δείκτης κρατάει τις 1.688 μονάδες στο κλείσιμο (33% της διόρθωσης της πρόσφατης ανοδικής κίνησης) και αφετέρου επειδή ο δείκτης ”γκέλαρε” στην περιοχή των 1.670 μονάδων σήμερα, κάτι που δείχνει ότι- τεχνικά- ενθαρρύνει προβλέψιμη συμπεριφορά που δεν ακυρώνει τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση.

Επίσης, άλλο ένα γεγονός που δρα υποστηρικτικά στην προσπάθεια του δείκτη να σταθεροποιηθεί σε κάποια επίπεδα, είναι η έλλειψη επιθετικών πωλήσεων στην αγορά παραγώγων, κάτι που δείχνει ότι η μάχη ακόμη δεν έχει κριθεί, και μάλλον έχουμε να κάνουμε με αναζήτηση ισορροπιών, έστω και αν αυτές είναι λεπτές.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι απέχουμε παρασάγκας από την εποχή της απαξίωσης, αφού ακόμη και με μετοχές-σημαίες, αυτή η πτωτική αγορά δίνει στους τολμηρούς ένα ”μεροκάματο”. Και ας είναι του τρόμου, διότι πρέπει να μην ξεχνάμε ότι κάποτε δεν έδινε καθόλου.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Ιντερτέκ (κέρδη 3,01%), της Ανδρομέδα (κέρδη 2,36%) και της Δυναμική Ζωή (κέρδη 2,36%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Αλουμίνιο της Ελλάδος που έκλεισε στα 7,12 ευρώ με απώλειες 3,49%.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Δυναμική Ζωή κλείνοντας στα 7,12 ευρώ με απώλειες 2,36%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 85 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 18,3% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 10,04 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα 220.000 μετοχών το καθένα της Δυναμική Ζωή στα 6,82 και 6,86 ευρώ αντίστοιχα, ένα πακέτο 400.000 μετοχών του ΟΤΕ στα 9,16 ευρώ, ένα πακέτο 130 μετοχών της Αλουμίνιο Αττικής στα 0,7 ευρώ, ένα πακέτο 160.000 μετοχών της Informatics στα 3,98 ευρώ και ένα πακέτο 125.000 μετοχών της ΕΛΓΕΚΑ στα 5 ευρώ.

Επίσης έγινε ένα πακέτο 234.470 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 2,89 ευρώ, ένα πακέτο 587 μετοχών της Ασπίς Ασφαλιστική στα 1,06 ευρώ, ένα πακέτο 72.000 μετοχών του ΟΤΕ στα 9,16 ευρώ και ένα πακέτο 23.595 μετοχών της Τιτάν στα 32,56 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v