”Επιστροφή στην πραγματικότητα”!!!

Ολοένα και περισσότερες είναι οι ενδείξεις ανησυχίας για το οικονομικό μας μέλλον. Στις ενδείξεις αυτές ήλθαν τώρα να προστεθούν και οι δηλώσεις επιφανών παραγόντων. Δηλώσεις σίγουρα ”διπλωματικές” και γι αυτό ακόμη περισσότερο ανησυχητικές.

”Επιστροφή στην πραγματικότητα”!!!
του Γιώργου Παπανικολάου

Μέσα στο Σαββατοκύριακο έγιναν ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες δηλώσεις, οι οποίες ουσιαστικά συνδέονται, καθώς αφορούν διαφορετικές όψεις του ιδίου προβλήματος:

”Αν δεν μειωθούν οι μισθοί και οι τιμές, μελλοντικά θα πρέπει να μειωθεί ο ρυθμός της ανάπτυξης και να αυξηθεί η ανεργία. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Η προσαρμογή θα γίνει με αύξηση της ανεργίας

Νίκος Γκαργκάνας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

”Αναμφίβολα, σήμερα διαπιστώνεται κάποιο πρόβλημα επιβράδυνσης της ζήτησης, το οποίο θεωρώ αδύνατο να αφήσει ανεπηρέαστες ορισμένες επιχειρήσεις. Κυρίως εκείνες που σχετίζονται με λιγότερο απαραίτητες ή επείγουσες δαπάνες των νοικοκυριών.

Εκτίμηση μου είναι ότι η κάμψη της ζήτησης πιθανότατα να συνεχισθεί και συνεπώς να υπάρξουν και άλλες επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα”

Μιχάλης Σάλλας, Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς

”Η αλήθεια είναι ότι στα χαρτοφυλάκια όλων των τραπεζών υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις και σε μεγάλο βαθμό είναι θέμα συγκυρίας αν θα εκδηλωθεί ή όχι το πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν προσπαθούν να βρουν λύσεις και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να εξέλθουν από την κρίση. Υπάρχουν διέξοδοι”.

Νίκος Νανόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος EFG- Eurobank.

Αυτές οι δηλώσεις θα πρέπει να εξεταστούν πολύ προσεκτικά αφού λάβουμε υπ όψιν ότι ελέχθησαν από κορυφαίους παράγοντες του ελληνικού συστήματος- όχι μόνον του τραπεζικού, αλλά του γενικότερου ”συστήματος”. Που σημαίνει βεβαίως ότι έχουν διατυπωθεί με... διπλωματικό τρόπο.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι δηλώσεις αυτές γίνονται σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα μας υποτίθεται ότι διαθέτει ισχυρή οικονομία η οποία αναπτύσσεται με ρυθμό σχεδόν 4% , σε μια περίοδο μεγάλων έργων, σε μια περίοδο αφειδούς ροής κοινοτικών κονδυλίων!!!

Υπό μίαν έννοια, οι δηλώσεις αυτές σηματοδοτούν μια αποδοχή. Μια ”επιστροφή στη (σκληρή) πραγματικότητα”, ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, μετά από μια περίοδο επίπλαστης- σε μεγάλο βαθμό- ευδαιμονίας, αποκορύφωμα της οποίας υπήρξε η χρηματιστηριακή έκρηξη του 1998-2000.

Εξαίρεση βεβαίως αποτελούν οι πολιτικοί, με πρώτους και καλύτερους τους υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι ακόμη και τώρα δείχνουν να ζουν σε... άλλη χώρα!!!

Για τους υπόλοιπους, ακόμη και για πολλούς ”απλούς ανθρώπους”, είναι ήδη ορατό το γεγονός ότι το ευρώ όπως όλα τα νομίσματα έχει... δύο όψεις.

Τη μία όψη της ευρωπαϊκής ένταξης τη ζήσαμε τόσα χρόνια μέσω των κοινοτικών ενισχύσεων που αύξησαν το βιοτικό επίπεδο και μεταμόρφωσαν σε πολλά σημεία την Ελλάδα.

Την άλλη όψη, αυτή του σκληρού ανταγωνισμού, αυτή του κινδύνου περιθωριοποίησης ολόκληρης της χώρας μέσα στην ευρωζώνη, αρχίζουμε να τη ζούμε τώρα!!!

Κι όλα αυτά όταν στην Ε.Ε. έχουν ήδη εκδηλωθεί σοβαροί φόβοι στασιμότητας και αποπληθωρισμού, την ίδια ώρα που το ισχυρό ευρώ μετατρέπεται σε όπλο των... ΗΠΑ σε έναν ακύρηκτο οικονομικό πόλεμο ( ναι υπάρχουν ειδικοί που κάνουν πλέον ανοικτά λόγο περι αυτού) εναντίον της Ευρώπης!!!

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v