Ο οικονομικός Τύπος της Δευτέρας

Τα κέρδη των ελληνικών βιομηχανιών το πρώτο τρίμηνο, η δημιουργία ”αγοράς ειδικών προϋποθέσεων” στη Σοφοκλέους, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και οι εξελίξεις στην εισαγωγική δραστηριότητα είναι ορισμένα από τα θέματα που επισημαίνουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας.

Ο οικονομικός Τύπος της Δευτέρας
Τα κέρδη των ελληνικών βιομηχανιών το πρώτο τρίμηνο, η δημιουργία ”αγοράς ειδικών προϋποθέσεων” στη Σοφοκλέους, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και οι εξελίξεις στην εισαγωγική δραστηριότητα είναι ορισμένα από τα θέματα που επισημαίνουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας.

Βιομηχανία: Σε πλήθουσα αγορά κερδών πλέουν οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2003, οι οποίες όπως τονίζει η Οικονομική Ελευθεροτυπία, επιβάλλουν στους καταναλωτές μερικά από τα υψηλότερα κέρδη επί των πωλήσεων στην ευρωζώνη, ενώ σημειώνεται πως οι 30 μεγαλύτερες βιομηχανίες πλήρωσαν φέτος φόρο 620 εκατ. ευρώ, έναντι 220 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Πτωχεύσεις: Ρευστό είναι το μέλλον των περίπου 1.000 εργαζομένων του ομίλου Αυγερινοπούλου, αφού δεν έχει επέλθει καμία οριστική συμφωνία με την ενδιαφερόμενη εταιρία First Boston Investement, σημειώνει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Σοφοκλέους: Τη δημιουργία μιας αγοράς ”ειδικών προϋποθέσεων” η οποία θα φιλοξενεί μετοχές με προβληματική συμπεριφορά, εξετάζουν οι χρηματιστηριακές αρχές, όπως αναφέρει η Ημερησία, η οποία προσθέτει πως θα είναι ο προθάλαμος πριν την έξοδο.

Ταμείο Ανάπτυξης Νέα Οικονομίας: Για έντονο ενδιαφέρον ξένων και Ελλήνων θεσμικών για συμμετοχή στο Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας, κάνει λόγο η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία υπερκαλύφθηκε οκτώ φορές το ποσό των 104 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 150 εκατ. ευρώ προήλθαν από venture capital και 45 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο.

Αγορές: ”Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στα χρηματιστήρια αλλά στις πραγματικές οικονομίες” δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών κ. Χρίστος Σπανός σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική.

Λαϊκά Ομόλογα: Μικρή ήταν η ζήτηση για τα λαϊκά ομόλογα σύμφωνα με την Ημερησία η οποία αναφέρει πως οι εγγραφές ανήλθαν στα 635 εκατ. ευρώ, έναντι 820 εκατ. ευρώ της πρώτης έκδοσης.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Σχέδιο για την αποτελεσματική οικονομική εκμετάλλευση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, υλοποιεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με διπλό στόχο την προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων και την αύξηση των εξαγωγών, επισημαίνει η Ναυτεμπορική.

Ανταγωνιστικότητα: Οι επιχειρήσεις φοβούνται τώρα το ισχυρό ευρώ σύμφωνα με την Ημερησία, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως η πτώση του δολαρίου κατά 10% έναντι του ευρώ ισοδυναμεί με μείωση 4% στα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Καταναλωτικά Δάνεια: Ο χρόνος απελευθέρωσης των ορίων των καταναλωτικών δανείων αναμένεται να γνωστοποιηθεί την Τρίτη, κατά τη συνάντηση που θα έχει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νίκος Γκαργκάνας με τις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Ξένα προϊόντα: Τα ξένα προϊόντα εκτοπίζουν από την αγορά τα ελληνικά, σύμφωνα με την Ημερησία, η οποία τονίζει πως τα εισαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα καλύπτουν ήδη πάνω από το 50% της εγχώριας κατανάλωσης.

ΑΔΕΔΥ: Για συμφωνία με ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο η Ημερησία, η οποία τονίζει πως ο πρώτος μισθός για τους πτυχιούχους στο Δημόσιο θα είναι 1.300 ευρώ, ενώ προσθέτει πως το κόστος των νέων αυξήσεων και της καταβολής των αναδρομικών για το οικογενειακό επίδομα εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 700 – 750 εκατ. ευρώ.

Σκάφη Αναψυχής: Ακριβαίνουν κατά 10% τα ασφάλιστρα για τα σκάφη αναψυχής όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική.

Αυτοκίνητα: Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται τις επόμενες ημέρες γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που δεν αποκλείεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στον τομέα του after sale service στον χώρο του αυτοκινήτου, τονίζει η Ναυτεμπορική.

Τράπεζες: Μεγάλες οι προσδοκίες από τις τράπεζες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο που σημειώνει πως παρατηρείται σημαντική βελτίωση των μη οργανικών εσόδων.

Τρόφιμα: Μεικτή η εικόνα των εταιριών τροφίμων στο πρώτο τρίμηνο του 2003, με Κατσέλη και Σελόντα να παρουσιάζουν άνοδο, ενώ την ίδια ώρα Chipita και Δέλτα Παγωτού παρουσιάζουν πτώση.

Μέταλλα: Με δυο ταχύτητες τρέχει ο κλάδος των μετάλλων, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο, κυρίως λόγω του πολέμου στο Ιράκ και των επενδυτικών προγραμμάτων.

Merrill Lynch: Στη χρυσή δεκάδα των ευρωπαϊκών μετοχών βρίσκεται η Cosmote, σύμφωνα με έκθεση της Merrill Lynch όπως αναφέρει η Ημερησία, η οποία προσθέτει ότι η μετοχή της Εθνικής κατατάσσεται στην 8η από την 49η θέση και της ΔΕΗ στην 50η.

Τιτάν: Εκτιμήσεις από 5 ΑΧΕ για τη μετοχή της Τιτάν παραθέτει το Χρηματιστήριο, το οποίο επίσης αναφέρει και τις προβλέψεις των ΑΧΕ για την πορεία της μετοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v