Διολίσθηση με επιπτώσεις στην περιφέρεια

Η διάσπαση του ”ψυχολογικού” ορίου των 1700 μονάδων και η δυσμενής σχέση μεταξύ ανοδικών και πτωτικών μετοχών, επισκίασε σήμερα το γεγονός οτι η Σοφοκλέους συνεχίζει να κινείται αμυντικά, σε σχέση με τις μεγάλες αγορές της ευρωζώνης.

ΝΕΟ: Δύο σχόλια την ημέρα για το ΧΠΑ (ένα στη μέση της συνεδρίασης περί τις 13.00 - 13.30 και ένα μετά το κλείσιμο) στη σελίδα ΑΓΟΡΕΣ: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΠΑΡΑΓΩΓΑ, από την MARFIN AXEΠΕΥ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην ίδια σελίδα, ON LINE ανανέωση τιμών στα βασικά προϊόντα με κάθε ανανέωση (refresh) της σελίδας. Στοιχεία με 10’ λεπτά καθυστέρηση.

Στην ίδια σελίδα όλο το συνοδευτικό υλικό για την Αγορά Παραγώγων.]

Διασπάστηκε σήμερα το ψυχολογικά- όχι όμως και τεχνικά- σημαντικό όριο των 1700 μονάδων. Μετα από δύο ”αναπηδήσεις” σε αυτή την περιοχή, χθες και προχθές, σήμερα η Σοφοκλέους έδειξε να ”παραδίδεται” στους πωλητές.

Κι αυτό δεδομένου ότι η υποχώρηση κάτω από το επίπεδο των 1.700 μονάδων δεν σηματοδότησε σε καμία φάση της ημέρας κάποια απόπειρα επαναπροσέγγισης, με εξαίρεση το ημίωρο που ακολούθησε τη καθοδική διάσπαση.

Παρά ταύτα, στη Περιφέρεια υπήρχαν κάποιες... σημαίες που ανέμιζαν εντυπωσιακά, με επίκεντρο τους τίτλους συμφερόντων Λαναρά, την Εβροφάρμα και κυρίως το Γαλαξίδι, ενώ και η Ελλάδος – με τη συμπεριφορά της – συνέχισε να δίνει τροφή στα ”σενάρια” που υπάρχουν και προβάλλονται, περι του ενδεχομένου απόσυρσης της μετοχής, παρά την περι του αντιθέτου δήλωση του κ. Γκαργκάνα.

Παράγοντες της αγοράς, επιμένουν οτι η θετική αλλαγή ”κλίματος” που επήλθε στο προηγούμενο διάστημα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, κι όχι τόσο εξαρτώμενη από μια διόρθωση, εκτός άν αυτή λάβει υπερβολικές διαστάσεις.

Τονίζουν δε οτι οι τράπεζες που έχουν παίξει κύριο ρόλο στην άνοδο αλλά και στην παρατηρούμενη τώρα διόρθωση, έχουν εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να στηρίξουν μια ελεγχόμενη διόρθωση, ( προς τις 1650-1670 μονάδες) ενω ο ΟΤΕ και γενικότερα οι τηλεπικοινωνίες, δείχνουν ”ευάλωτες”

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να σημειωθεί οτι το ΧΑ δείχνει σε αυτή τη φάση να έχει μεγαλύτερες αντιστάσεις απο τις λοιπές ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες πιέζονται απο το συνδυασμό της αποδυνάμωσης του δολαρίου, με τα ισχνά μακροοικονομικά μεγέθη των μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης και ιδιαίτερα της Γερμανίας.



Με την αναλογία πτωτικών προς ανοδικών μετοχών να ξεπερνά σήμερα το 2,5 προς 1 υπέρ των πρώτων, μπορεί να γίνει λόγος για σταδιακή υποχώρηση-εξασθένιση των αντιστάσεων στη περιφέρεια.



Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τη συνεδρίαση με απώλειες 0,54% στις 1.690,93 μονάδες, εν μέσω συναλλακτικής δραστηριότητας που ξεπέρασε τα 103 εκ. ευρώ. Ωστόσο, περί τα 20 εκ. αφορούσαν σε συναλλαγές μόνο επί της μετοχής της ΟΠΑΠ.

Όσον αφορά την αγορά παραγώγων, η διεύρυνση του discount σίγουρα προκαλεί ανησυχίες, παρότι μεγάλοι ”παίκτες” της αγοράς δηλώνουν οτι το γεγονός αυτό καθιστά περισσότερο επικίνδυνο το άνοιγμα θέσεων short.

Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 104 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 7,22% σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση, από τα οποία τα 21,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Όσον αφορά τα προσυμφωνημένα πακέτα, πραγματοποιήθηκαν 4 πακέτα της ΟΠΑΠ, τα δύο 1.370.000 και 300.000 τεμάχια στα 8,50 ευρώ και υπόλοιπα δύο από 300.000 τεμάχια στα 8,48 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 113 τεμάχια της Μεταλλοπλαστικής στα 0,95 ευρώ, ένα πακέτο 150.000 τεμάχια της Panafone στα 5,40 ευρώ, ένα πακέτο 25.000 τεμάχια του Τιτάνα στα 32,20 ευρώ και ένα πακέτο 130.000 τεμάχια της Κατσέλης στα 5 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v