”Κόντρα στο ρεύμα” της περιόδου

Όταν το χρηματιστήριο περνά δύσκολες ώρες, όταν οι αποδόσεις έρχονται δύσκολα, τότε είναι που χρειάζεται πλήρης ενημέρωση του επενδυτή, αλλά και ενδιαφέρον από την πλευρά του, για τα όσα συμβαίνουν στην αγορά. Αν συμφωνείτε, έχετε λόγο να διαβάσετε τη… συνέχεια!!!

”Κόντρα στο ρεύμα” της περιόδου
Παρά την πληθώρα ”πηγών” πληροφόρησης του επενδυτή στη χώρα μας, ένα γεγονός που διαπιστώνεται από ειδικούς και μη είναι ότι η ποιότητα και η πληρότητα της ενημέρωσης του, εξακολουθεί να απέχει πολύ από τα διεθνή δεδομένα. Ιδίως από τη στιγμή που η ”καχεξία” της αγοράς, οδήγησε πολλά ΜΜΕ στην αναδιάρθρωση του περιεχομένου τους , εις βάρος της... ”ντεμοντέ” επενδυτικής ύλης.

Εμείς, μετά από περίπου 12 μήνες λειτουργίας του euro2day.gr, το οποίο εσείς καταξιώσατε στο χώρο της on-line ενημέρωσης, αποφασίσαμε να κινηθούμε ”κόντρα στο ρεύμα” και να προχωρήσουμε στην ενίσχυση αλλά και στην επέκταση του ”αδελφού” εντύπου, της εβδομαδιαίας επενδυτικής εφημερίδας μας, με τον νέο τίτλο ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, που κυκλοφορεί σήμερα.

Από καιρό μας είχαν προβληματίσει κάποια γεγονότα:

Στο εξωτερικό, οι υποβαθμίσεις και οι αναβαθμίσεις στις προσδοκίες των επαγγελματιών της αγοράς, αποτελούν ”είδηση”. Ουδείς ενδιαφέρεται αν τα κέρδη μιας εταιρίας απλά ανέβηκαν ή έπεσαν, αφού όλοι ξέρουν ότι σημασία έχει αν η εταιρία ”ξεπέρασε τις προσδοκίες”. Ουδείς επίσης ασχολείται με τα προ φόρων κέρδη και τα προ φόρων P/E, σημασία έχουν τα κέρδη ( και το P/E) μετά από φόρους και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας. Σημασία έχουν τα κέρδη που καταλήγουν στη περιουσία της εταιρίας και των μετόχων της, τα Κέρδη Ανά Μετοχή (EPS).

Έτσι, στο ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, εκτός από το βάρος που δίνουμε στις αναλύσεις, καθιερώνουμε και μια σελίδα , για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην οποία κάθε εβδομάδα θα βλέπετε έγκαιρα πώς αλλάζουν οι ”συγκλίνουσες εκτιμήσεις” των αναλυτών για τις εταιρίες του FTSE-20 και του FTSE-40, σε συνεργασία με την SelasNet , τη μοναδική βάση δεδομένων του είδους, στη χώρα μας.

Στην ίδια σελίδα θα βλέπετε τα ”νέα” για υποβαθμίσεις και αναβαθμίσεις εταιριών, καθώς και την εξέλιξη των προσδοκιών για την αύξηση κερδοφορίας των εισηγμένων, παράγοντα μεγάλης σημασίας για την αγορά και την πορεία της.

Η ποικιλία των τραπεζικών προϊόντων που απευθύνονται σε ιδιώτες ήταν ένα ακόμη σημείο προβληματισμού, ως προς την ενημέρωση του επενδυτή, που βέβαια δεν παύει να είναι αποταμιευτής, δανειζόμενος και καταναλωτής.

Κι έτσι δημιουργήσαμε στο ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ειδικές σελίδες με πρωτότυπους πίνακες για να διαπιστώνετε άμεσα τι προϊόντα προσφέρονται και να κάνετε μια πρώτη σύγκριση.

Ακόμη στις νέες σελίδες PERSONAL FINANCE, ειδικευμένα στελέχη της αγοράς θα ενημερώνουν και θα συμβουλεύουν για την ορθή διαχείριση των επενδύσεων σας, ενώ στους ανανεωμένους πίνακες των Αμοιβαίων Κεφαλαίων θα έχετε την ευχέρεια να επιλέξετε ή να ”τσεκάρετε” το Α/Κ που έχετε ήδη επιλέξει, όχι μόνον με βάση την απόδοση ”από αρχή έτους” ( που ελάχιστα δείχνει στη περίπτωση των αμοιβαίων) αλλά με στοιχεία για την διαχρονική πορεία των αποδόσεων του, που δείχνει ποιοι είναι τελικά οι ”πρωταθλητές”.

Αυτές είναι λίγες μόνο από τις αλλαγές στο ΜΕΤΟΧΟΣ & ΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, αλλαγές που πιστεύουμε ότι ενδιαφέρουν άμεσα τον σύγχρονο επενδυτή, εκείνον που έχει καταλάβει ότι οι αποδόσεις δεν βγαίνουν ”άκοπα” κι ότι είτε πρόκειται για γρήγορο trading είτε για μακροχρόνια τοποθέτηση , με υψηλό ή με χαμηλό κίνδυνο, εκείνο που μετράει είναι η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΥΣΙΑΣ.

Και μια… υπόσχεση. Θα δώσουμε ακόμη μεγαλύτερο παρόν σε όλες τις εξελίξεις που συντελούνται ήδη στο εξωτερικό για την ενίσχυση της προστασίας των μετόχων και τη διαφάνεια της αγοράς, σε θέματα όπως ο μετοχικός ακτιβισμός και η εταιρική διακυβέρνηση. Θέματα καυτά που μπορούν να φέρουν τον κόσμο πίσω στη Σοφοκλέους και να αυξήσουν την εμπιστοσύνη στην αγορά.

Δεν μένει παρά να τον… διαβάσετε για να μας πείτε και τη γνώμη σας, τη μόνη που πραγματικά ”μετράει”. Περιμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας στα γνωστά e- mail [email protected] και [email protected]

Για τη συντακτική ομάδα του ”Μ” και του euro2day

Γιώργος Παπανικολάου


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v