Ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής

Στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού οικονομίας Ν. Χριστοδούλακης σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες πτωχεύσεις των επιχειρήσεων αλλά και στην κίνηση των εξαγωγών, στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, στις δυνάμεις που στηρίζουν την άνοδο της Σοφοκλέους, αλλά και στην αγορά των ομολόγων αναφέρονται μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής
Στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού οικονομίας Ν. Χριστοδούλακης σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες πτωχεύσεις των επιχειρήσεων αλλά και στην κίνηση των εξαγωγών, στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, στις δυνάμεις που στηρίζουν την άνοδο της Σοφοκλέους, αλλά και στην αγορά των ομολόγων αναφέρονται μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Χριστοδουλάκης – Ρέππας: Επίθεση στη Ν.Δ. για ”κηρύγματα υποτέλειας στις δυνάμεις της αγοράς” και εναντίον ορισμένων επιχειρηματιών για επενδυτική συμπεριφορά ”παλαιάς κοπής” εξαπέλυσε χθες η κυβέρνηση, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Η Ναυτεμπορική επισημαίνει πως ο κ. Χριστοδουλάκης παραδέχτηκε χθες το πρωί αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα των εξαγωγών. Η Ημερησία σημειώνει πως ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοιχτό το παράθυρο για μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Σύμφωνα με την Εξπρές το οικονομικό πρόβλημα μεταλλάσσεται σε οικονομικό, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση προχωρούν σε πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο την οικονομική πολιτική στο σύνολό της, ενώ προσθέτει πως ο κ. Ρέππας τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα για το ασφαλιστικό.

Ανταγωνιστικότητα: Η υψηλή φορολογία των επιχειρήσεων και η διαφθορά της δημόσιας διοίκησης είναι οι δυο δείκτες που φέρνουν την Ελλάδα σε μια από τις χειρότερες θέσεις της κατάταξης μεταξύ 80 χωρών ως προς την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους, τονίζει το Βήμα.

Σοφοκλέους: Στις δυνάμεις που στηρίζουν την άνοδο της Σοφοκλέους, αλλά και στους παράγοντες εκείνους που πιέζουν τις τιμές αναφέρεται η εφημερίδα Μέτοχος. Η Ναυτεμπορική σημειώνει πως χθες ο Δείκτης του Χ.Α. ισορρόπησε στις 1.700 μονάδες, μειωμένος κατά 0,48%, ενώ το Κέρδος αναφέρει πως θεωρείται δεδομένο ότι η Σοφοκλέους έχει γυρίσει σελίδα και ότι η απαξίωση είναι απίθανο να επανέλθει στα προ του Απριλίου επίπεδα.

Πληθωρισμός: Προς το 4% κινείται και πάλι ο πληθωρισμός την Μάιο, σύμφωνα με τις ως τώρα ενδείξεις, όπως σημειώνει το Βήμα.

Επιτόκια: Προεξοφλείται η μείωση των επιτοκίων του δολαρίου Αμερικής και του ευρώ, όπως τονίζει η Καθημερινή.

Ομόλογα: Δεν έχουν τελειώσει ακόμα τα χειρότερα για τη Wall Street, το δολάριο και την οικονομία των ΗΠΑ υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μέτοχο, ο στρατηγικός αναλυτής του μεγαλύτερου ομίλου διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο Pimco, κ. Lee Thomas.

Ευρώ: Το ευρώ ανακτά το χαμένο έδαφος ξεπερνώντας πάλι τα 1,17 δολάρια, τονίζει το Βήμα, ενώ η Εξπρές τονίζει πως το ευρώ βρίσκεται σταθερά στα ύψη.

Κοινοτικά κονδύλια: Σημαντική μείωση των εισροών των κοινοτικών κονδυλίων, έως και κάτω από το ένα τρίτο του σημερινού επιπέδου, θα είναι η πρώτη άμεση συνέπεια της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελληνική οικονομία, όπως τονίζει η Καθημερινή. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων του 2004 θα δώσει έμφαση στη χρηματοδότηση των έργων του Γ’ ΚΠΣ.

Ν.Δ.: Διορθωτικές τομές, τις οποίες ωστόσο δεν καθορίζει, συνιστά η Ν.Δ. σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Τράπεζες: Καταργείται η διπλή επιβάρυνση στα διασυνορικά εμβάσματα, ενημερώνει το Βήμα.

Ναυτιλία: Στη ”λευκή λίστα” της παγκόσμιας συνόδου Paris MOU εντάσσεται για δεύτερη χρονιά η ελληνική ναυτιλία, γεγονός που όπως επισημαίνει η Καθημερινή, σημαίνει ότι τα υπό ελληνική σημαία πλοία θεωρούνται ποιοτικά, ασφαλή και φιλικά προς το περιβάλλον.

ΑΧΕ: Με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μειώνεται το ύψος του συνεγγυτικού για το 2003 από 234,8 εκατ. ευρώ σε 187 εκατ. ευρώ, σημειώνει το Βήμα.

Συντελεστής Δόμησης: ”Παγώνει” ο θεσμός μεταφοράς του συντελεστή δόμησης και μαζί με αυτόν χιλιάδες οικοδομικές άδειες, όπως αναφέρει η εφημερίδα Κέρδος, ενώ η Εξπρές αναφέρει πως η μεταφορά κρίθηκε παράνομη από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΕΧΑΕ: Για αντιδράσεις σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση των ΕΧΑΕ κάνει λόγο το Χρηματιστήριο, το οποίο αναφέρεται επίσης στα ερωτηματικά και τις προτάσεις του ΣΕΙΣΕΤ.

Τράπεζα Πειραιώς: Αύξηση κερδών κατά 10% εμφάνισε η Τράπεζα Πειραιώς στο πρώτο τρίμηνο του 2003, σύμφωνα με την Καθημερινή, ενώ το Βήμα προσθέτει πως τα μετά από φόρους κέρδη διαμορφώθηκαν στα 22 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 3,8%.

Aspis Bank: Υποχώρησαν κατά 24,4% τα προ φόρων κέρδη της Aspis Bank στο πρώτο τρίμηνο, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Nova Bank: Δυναμικό ξεκίνημα στην αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιχειρεί η NovaBank, με στόχο μερίδιο αγοράς 2,5% σε μια τριετία, αναφέρει το Κέρδος.

Ελληνικά Πετρέλαια: Ανοικτό αφήνει το θέμα για τα ΕΛ.ΠΕ η Πετρόλα, όπως αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία σε επιστολή του ομίλου Λάτση προς το Χ.Α. σημειώνεται ότι θα υπάρξει ανακοίνωση ”σε μεταγενέστερο χρόνο”.

Cosmote: Σε ανοδική τροχιά παρέμεινε και κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η Cosmote ο ενοποιημένος τζίρος της οποίας, όπως αναφέρει η Καθημερινή, αυξήθηκε κατά 12,8% και τα καθαρά κέρδη κατά 9,6%. Σύμφωνα με το Βήμα η Cosmote θα διανείμει μέρισμα ύψους 0,35 ευρώ για τη χρήση του 2002. Σύμφωνα με το Κέρδος η θυγατρική στην Αλβανία προσγείωσε τους ρυθμούς ανάπτυξης του ομίλου στο τρίμηνο σε επίπεδα χαμηλότερα του 13%.

Coca – Cola Τρία Έψιλον: Επένδυση ύψους 55 εκατ. ευρώ στα Σκόπια για τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής και εμφιάλωσης αναψυκτικών και μπυρών υλοποίησαν η Τρία Έψιλον και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία σύμφωνα με την Εξπρές.

Altec: Δεν έδωσαν ουσιαστικές απαντήσεις για όσα τους καταλογίζει το πόρισμα της ΣΔΟΕ οι βασικοί μέτοχοι του ομίλου Altec, ενώ απέφυγαν να αναφερθούν και στις σχέσεις τους με τον κ. Γ. Κουρή, τονίζει η Καθημερινή. Η Ημερησία προσθέτει πως η Altec θα δικαιώσει μετόχους και πελάτες της, ενώ παραθέτει τι απαντά η διοίκηση στις επικρίσεις για τις συναλλαγές με τη Ρουμανία.

Albio: Ζημιές παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο η Albio σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Τραμ: Την εκταμίευση 70 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του τραμ της Αθήνας, ενέκρινε ο υφυπουργός Οικονομίας Χρ. Πάχτας όπως αναφέρει το Βήμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v