Λεπτές οι ισορροπίες για την εύθραυστη άνοδο

Με τη βοήθεια των τραπεζών κρατήθηκε η ”ισορροπία του τρόμου” στο επίπεδο των 1.700. Στην ευρύτερη αγορά, σπάνε σιγά- σιγά οι αντιστάσεις, αφήνοντας κάποιες ”σημαίες” (βλ. Λαναράς, Αθανασούλης), μόνες.

Η ισορροπία του... τρόμου σήμερα στη Σοφοκλέους, καθώς ο Γενικός Δείκτης τιμών μόλις και μετά βίας ”κράτησε” τη περιοχή των 1.700 μονάδων, κλείνοντας οριακά πάνω από τη συγκεκριμένη περιοχή με απώλειες 0,48%, στις 1.700,09 μονάδες, έχοντας βρεθεί ενδοσυνεδριακά– για δεύτερη κατά σειρά ημέρα– να διασπά τη συγκεκριμένη ζώνη καθοδικά.

Για τα μάτια του... κόσμου εξ΄ άλλου έκλεισε από πάνω από τις 1.700, καθώς οι τράπεζες (0,06%) αποτέλεσαν το μόνο κλαδικό δείκτη που κατάφερε να κλείσει στο πράσινο, μαζί με τα Διυλιστήρια και την Κλωστοϋφαντουργία, που δεν έχουν όμως το ίδιο ”ειδικό βάρος”.

Είχαμε επισημάνει από το πρωί πως ο ΟΤΕ (-3,2%) ήταν το κλειδί, και από το άνοιγμα δεν φάνηκε να έχει καμία διάθεση ανοδικής κίνησης, αφού κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται άλλωστε με βάση τις τελευταίες εταιρικές εξελίξεις.

Η λήψη θέσεων διατηρήθηκε στην Εθνική ”κρατώντας τον τίτλο σε θετικό έδαφος και περιορισμένες τις απώλειες του Δείκτη.

Αυτό που ανησυχεί, είναι η έλλειψη follow- through buying, η οποία αποτυπώνεται καλύτερα στην ενίσχυση των ρυθμών συναλλακτικής δραστηριότητας (97 εκ. ευρώ) κατά τη διάρκεια της πτωτικής κίνησης, λόγω της ύπαρξης δυνητικής προφοράς.

Πάντως, σιγά σιγά, τα ”μαζέματα” του Δείκτη, γίνονται από ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα, συνεπώς θα υποθέσουμε πως η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, και ίσως απαιτείται ένα ”πέρασμα” από τις 1.650.

Στον ίδιο βαθμό, μια αντίδραση προς τις 1.720 δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, πόσο μάλλον όταν η σχέση πτωτικών προς ανοδικών μετοχών συνεχίζει και διατηρείται σε κάποια ”αξιοπρεπή” επίπεδα, όπως το σημερινό 2,2 προς 1 υπέρ των πρώτων.

Αντίδραση που οι εμπλεκόμενοι στην αγορά παραγώγων σίγουρα δεν... οραματίζονται, μάλλον το αντίθετο, κάτι που έχει ως συνέπεια τη διεύρυνση των ήδη εντυπωσιακών υποτιμήσεων, τάση που ως γνωστόν όμως δημιουργεί και καταστάσεις έντονης ανόδου όταν ”γυρίζουν” οι θέσεις (από επιλογή ή... ανάγκη).

Το ζήτημα είναι, όπως και χθες, είναι το τι μέλλει γενέσθαι: Ανθεκτικότητα στον FTSE-20 υπάρχει, αλλά μειούμενη. Στην ευρύτερη αγορά, σπάνε σιγά σιγά οι αντιστάσεις, με κάποιες ”σημαίες” να υφίστανται (βλ. Λαναράς, Αθανασούλης). Αυτό, δεν αρκεί για να υπάρχει αγορά...

Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 97 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 4,3% σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση, από τα οποία τα 1,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Όσον αφορά τα προσυμφωνημένα πακέτα, πραγματοποιήθηκαν 1 πακέτo 33.350 τεμάχια της Alpha Bank στα 13,06 ευρώ, ένα πακέτο 280 τεμάχια της Εμπορικής Τράπεζας στα 13,08 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v