Συσσωρεύονται... νέφη πάνω από τη Σοφοκλέους

Παρά το σχετικό ”μάζεμα” προς το κλείσιμο, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,39%, με τον ΟΤΕ και την Εθνική να αποτελούν την ”αχίλλειο πτέρνα” της αγοράς και την περιφέρεια να επιδεικνύει σχετική ανθεκτικότητα.

ΝΕΟ: Δύο σχόλια την ημέρα για το ΧΠΑ (ένα στη μέση της συνεδρίασης περί τις 13.00 - 13.30 και ένα μετά το κλείσιμο) στη σελίδα ΑΓΟΡΕΣ: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΠΑΡΑΓΩΓΑ, από την MARFIN AXEΠΕΥ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην ίδια σελίδα, ON LINE ανανέωση τιμών στα βασικά προϊόντα με κάθε ανανέωση (refresh) της σελίδας. Στοιχεία με 10’ λεπτά καθυστέρηση.

Στην ίδια σελίδα όλο το συνοδευτικό υλικό για την Αγορά Παραγώγων.]

Η σημερινή συνεδρίαση επισημοποιεί τη μεταβολή της βραχυχρόνιας τάσης σε πτωτική. Τάση που αφορά κυρίως τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και, ως ένα βαθμό, την ευρύτερη αγορά.

Παρά το σχετικό ”μάζεμα” και σήμερα προς το κλείσιμο, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,39% και ανήλθε στις 1.708 μονάδες.

Ωστόσο, ενδοσυνεδριακά ο Δείκτης υποχώρησε και κάτω από το επίπεδο των 1.700 μονάδων, το οποίο όμως έχει ψυχολογική σημασία και όχι τεχνική, αφού τόσο το επίπεδο των 1.720 όσο και των 1.705 μονάδων αποτελούν τα σημεία αναφοράς.

Είναι δε εξαιρετικά πιθανό, ο Δείκτης να είχε κλείσει και κάτω από τις 1.700 μονάδες, εάν δεν παρατηρούνταν ένα μερικό κλείσιμο short θέσεων σε Eurobank και Alpha κατά το τελευταίο 20λέπτο.

Πάντως, χρήζει αναφοράς η σχετική ανθεκτικότητα της περιφέρειας με επίκεντρο τους τίτλους συμφερόντων Λαναρά οι οποίοι φάνηκαν να αυτονομούνται σε μεγάλο βαθμό μετά τις 12.30’.

Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι, τόσο ο ΟΤΕ, όσο και η Εθνική, όπως και χθες, αποτέλεσαν την αχίλλειο πτέρνα της αγοράς, ασχέτως εάν κατά τη χθεσινή ημέρα η Εθνική είχε κλείσει με σημαντικότατα κέρδη, με έντονο ”άρωμα στήριξης”- όπως είχαμε επισημάνει- και το οποίο παράλληλα εξακολούθησε σήμερα.

Θα πρέπει επιπροσθέτως να υπογραμμίσουμε την έλλειψη ουσιώδους αγοραστικού ενδιαφέροντος για δεύτερη κατά σειρά ημέρα, αφού τα ”μαζέματα” δεν δύναται να ευδοκιμούν ως επενδυτικές επιλογές τη στιγμή που ακολουθούνται από πτωτικές συνεδριάσεις.

Εδώ, αν θέλετε, ελλοχεύει ο κίνδυνος, διότι σταδιακά οι αγοραστές σε εντεινόμενο βαθμό μετρούν απώλειες.

Όσοι βγήκαν χθες στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά και επανατοποθετήθηκαν καταγράφουν οριακά κέρδη στην καλύτερη των περιπτώσεων, την ίδια ώρα που η ανθεκτικότητα της περιφέρειας δείχνει να αποτελεί προϊόν της ”φιλοτιμίας” κάποιων περιφερειακών επενδυτικών σχημάτων, αλλά και της απροθυμίας μερίδας των ήδη επενδεδυμένων να καταγράψουν την υποαξία στο χαρτοφυλάκιο.

Τάση που δεν φαίνεται να συγκινεί καθόλου τους εμπλεκόμενους στην αγορά παραγώγων, όπου συνεχίστηκε η τιμολόγηση περαιτέρω υποχώρησης της υποκείμενης αγοράς, ασχέτως του εάν η τελική αναλογία των τρεισήμισι πτωτικών για κάθε μια ανοδική μετοχή δεν είναι η χειρότερη που έχουμε δει ποτέ.

Το θέμα όμως, όπως όλοι ξέρουμε δεν είναι τι έγινε αλλά τι θα γίνει... Κι εδώ τα ερείσματα που λαμβάνουμε μόνο θετικά δεν είναι.

Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 93 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 18,42% σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση, από τα οποία τα 12,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Όσον αφορά τα προσυμφωνημένα πακέτα, πραγματοποιήθηκαν 10 πακέτα της Intralot στα 14 ευρώ. Συγκεκριμένα τα πακέτα αφορούσαν 70.500, 88.000, 120.500, 70.000, 80.000, 61.000, 45.000, 70.000, 115.000 και 100.000 τεμάχια.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 100.000 τεμάχια της Πλαστικά Κρήτης στα 7,10 ευρώ, ένα πακέτο 250.000 τεμάχια της Θεμελιοδομής στα 2,90 ευρώ, ένα πακέτο 850 τεμάχια της Delta Singular στα 1,85 ευρώ και ένα πακέτο 1.000 τεμάχια της ΑΤΤΙ-ΚΑΤ στα 0,83 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v