Ποιοί πουλάνε και γιατί!

Όταν κάποιοι επαγγελματίες μεταβάλλουν την θέση τους για την αγορά, αυτό είναι είδηση. Κι αυτό συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες. Γι αυτό η αγορά φαίνεται να έχει χάσει το tempo της. Η συνέχεια επί της οθόνης...

Ποιοί πουλάνε και γιατί!
Σε μία αγορά πάντα υπάρχουν επενδυτές που βλέπουν την αγορά πάνω και κάποιοι άλλοι που την βλέπουν κάτω. Αυτό δεν είναι είδηση. Είδηση, κατά την άποψή μας, είναι όταν κάποιοι επαγγελματίες μεταβάλλουν την στάση τους.

Κι αυτό συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες. Γι αυτό και η αγορά φαίνεται να έχει χάσει το tempo της. Η συνέχεια επί της οθόνης...

Υπάρχει πράγματι προβληματισμός στην αγορά για την συνέχεια. Οι πτωχεύσεις στο λιανεμπόριο, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και η αμφιλεγόμενη πορεία των ξένων αγορών είναι στοιχεία που δημιουργούν ανησυχία.

Δεν σημαίνει βέβαια ότι όσοι ανησυχούν έχουν και δίκιο. Έχει πάντως σημασία το γεγονός ότι η βεβαιότητα που υπήρχε σε ορισμένους κύκλους για την συνέχιση της ανοδικής πορείας της χρηματιστηριακής αγοράς έχει τις τελευταίες ημέρες σαφώς υποχωρήσει.

Χρειάζεται να γίνουν αρκετά ”μαγικά” στην αγορά για να επανέλθει το κλίμα του ενθουσιασμού και να μην φοβάται κάποιος να πατήσει το κουμπί για να αγοράσει ανοικτά τις μετοχές της καρδιάς του...

Η προσοχή όλων είναι πλέον στραμμένη στις διεθνείς αγορές. Αυτός είναι ο κυριότερος μοχλός ανόδου ή πτώσης και της Σοφοκλέους. Πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχουν ισχυρά εσωτερικά νέα για να καθορίσουν την τάση.

Ο αντίλογος είναι ότι η αγορά θα πρέπει να πάει καλά για να πετύχει η μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ. Πολύ καλό επιχείρημα! Μόνο που οι προθέσεις δεν είναι πάντοτε αρκετές για να καθορίσουν το μέλλον.

Το θετικό ήταν ότι δεν ”έσπασε” χτες το επίπεδο στήριξης των 1.700 μονάδων. Μία πιθανή διάσπασή του είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει κύμα πωλήσεων, απ’ όλους εκείνους που θα δηλώνουν πλέον βέβαιοι ότι πρόκειται για ένα ακόμη bear market rally.

Η αγορά είναι βέβαια μία μεγάλη πλανεύτρα. Όλα οι φόβοι μπορούν να ανατραπούν στην πράξη. Το ευχάριστο είναι ότι κάποιοι τουλάχιστον φοβούνται. Είναι δηλαδή έτοιμοι για τα χειρότερα και έχουν πάρει τις ανάλογες θέσεις. Αυτή είναι και η πραγματική άμυνα της αγοράς. Το επικίνδυνο θα ήταν να δηλώνουν άπαντες σίγουροι για την άνοδο...

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v