Στο στόχαστρο τα ”βαριά χαρτιά”;

Στα ”βαριά χαρτιά” επικεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο οι πιέσεις στη Σοφοκλέους, οι οποίες αποδίδονται σε ρευστοποιήσεις θέσεων ξένων επενδυτών, καθώς στρέφονται σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις. Στο 2/1 η αναλογία πτωτικών προς ανοδικές, ενδεικτικό των ηπιότερων πιέσεων στην περιφέρεια.

ΝΕΟ: Δύο σχόλια την ημέρα για το ΧΠΑ (ένα στη μέση της συνεδρίασης περί τις 13.00 - 13.30 και ένα μετά το κλείσιμο) στη σελίδα ΑΓΟΡΕΣ: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΠΑΡΑΓΩΓΑ, από την MARFIN AXEΠΕΥ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην ίδια σελίδα, ON LINE ανανέωση τιμών στα βασικά προϊόντα με κάθε ανανέωση (refresh) της σελίδας. Στοιχεία με 10’ λεπτά καθυστέρηση.

Στην ίδια σελίδα όλο το συνοδευτικό υλικό για την Αγορά Παραγώγων.]

Οι πιο διορατικοί θα απογοητευτούν πλήρως από τη σημερινή εξέλιξη στη Σοφοκλέους, ενώ αυτοί που κοιτάζουν τα τελικά δεδομένα, ίσως να επαναπαυτούν.

Όπως και να ΄χει πάντως, όσοι θεωρούσαν πως η αγορά θα κινηθεί βραχυπρόθεσμα ανοδικά, σίγουρα λαμβάνουν σήμερα εναύσματα περί του αντιθέτου.

Σημείο αναφοράς, όσον αφορά τη πρόθεση μείωσης θέσεων από μέρους αλλοδαπών θεσμικών επενδυτών, η market εντολή πώλησης στην Alpha Bank στις 13.47 και 32 δευτερόλεπτα, ύψους 33.350 τεμαχίων, η οποία οδήγησε πρόσκαιρα τη μετοχή στο –9%, προτού μια ανοιχτή εντολή αγοράς επαναφέρει τις ισορροπίες.

Εδώ, θα πρέπει να επισημάνουμε το εξής: Εν μέσω εταιριών που χρεοκοπούν πλέον ημερησίως, της παγκόσμιας οικονομίας που βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, και της εξαγωγικής ισχύς των ελληνικών επιχειρήσεων που πλέον δεν υφίσταται λόγω της διαμόρφωσης της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου στην ευρύτερη περιοχή του 1,17 με το δολάριο, επιχειρείται μια προσπάθεια ”συγκράτησης” των αποτιμήσεων.

Εάν δει κανείς την κίνηση στην αγορά ομολόγων, αντιλαμβάνεται πως οι θεσμικοί επενδυτές κυρίως του εξωτερικού προχωρούν σε σημαντικές αναδιαρθρώσεις, θωρακιζόμενοι στα ομόλογα και το χρυσό.

Από την άλλη, επιχειρούν να ”φύγουν” όσο πιο διακριτικά μπορούν από τις αγορές κινητών αξιών. Κάποιες φορές το επιτυγχάνουν, άλλες απλά δεν υπολογίζουν σωστά το bid, με συνέπεια να φτάνουν χαρτιά στο –9%…..

Μεμονωμένο γεγονός, ναι. Ενδεικτικό των προθέσεων όμως και της ευρύτερης ανησυχίας, καθώς ιδιώτης επενδυτής με 33.000 τεμάχια Alpha δεν νομίζουμε να υπάρχει...

Το ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τη συνεδρίαση με απώλειες μόλις 0,92%, στις 1.734,94 μονάδες, είναι θέμα συγκυριών, και κυρίως της ζήτησης που εμφανίστηκε για τον ΟΠΑΠ και τη Cosmote προς το κλείσιμο.

Ωστόσο, τα 13 ευρώ αποτελούν παρελθόν για Alpha, ETE, και τα 12 για την Eurobank. Ασχέτως αν στην ευρύτερη αγορά ο καλλωπισμός του τελευταίου δεκαλέπτου οδήγησε στην άκρως μετριοπαθή και ικανοποιητική αναλογία των 2 πτωτικών μετοχών για κάθε μία ανοδική.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως αυτή τη στιγμή, διεθνώς, όλοι προσπαθούν να μην ανοίξουν οι Ασκοί του Αιόλου. Αν επιτευχθεί, θα έχουμε σταθεροποίηση ή έστω πλαγιολισθητική κίνηση. Αν πάλι όχι, τα αποτελέσματα θα είναι άκρως ορατά.

Αυτά, που τιμολογούν μετά... μανίας οι εμπλεκόμενοι στο ΧΠΑ. Προσοχή και πάλι προσοχή, διότι οι καιροί είναι (πάρα πολύ) δύσκολοι...

Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 71 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 40,83% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, από τα οποία τα 1,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Δύο πακέτα πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα πακέτο 187.940 τεμαχίων του ΟΤΕ στην τιμή των 9,79 ευρώ και ένα πακέτο της Ελληνικής Τεχνοδομικής, 250.000 τεμαχίων στην τιμή των 5,78 ευρώ.

ΥΓ. Η μείωση τζίρου είναι επίσης θετικό γεγονός. Δείχνει την έλλειψη δυνητικής προσφοράς. Ας δούμε αν θα έχουμε follow-through buying...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v